Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2023 16:33
Čas čtení 1:04
Adéla Ježková

Pětibojař Svoboda dostal trest za výroky o ruské invazi. Černochová si ho pozvala na kobereček

Pětibojař Svoboda dostal trest za výroky o ruské invazi. Černochová si ho pozvala na kobereček
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina
ČESKO INVAZE NA UKRAJINĚ JANA ČERNOCHOVÁ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Kvůli nevhodným výrokům o ruské invazi na Ukrajinu opustí pětibojař David Svoboda Komisi sportovců Českého olympijského výboru.

Ministerstvo obrany o tom informuje na svém webu. Svobodovy výroky ve vysílání České televize relativizovaly válku na Ukrajině a připouštěly účast ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži. 

Doporučeno
Odpusťte mi ten úlet, prosí olympionik David Svoboda. Sportovec se hájí za své výroky o Rusech v ČT Odpusťte mi ten úlet, prosí olympionik David Svoboda. Sportovec se hájí za své výroky o Rusech v ČT 30. března 2023 14:19

Svoboda rovněž dostane písemnou důtku od ředitele ASC Dukla Pavla Bence. „Voják má povinnost chovat se i mimo službu tak, aby neohrozil vážnost a důvěryhodnost ozbrojených sil,“ zdůvodnil rozhodnutí Benc.

Výjezd na Ukrajinu i plakát se zabitými vojáky

Na rozhodnutí se Benc dohodl s ministryní obrany Janou Černochovou při pátečním setkání, kterého se účastnil i Svoboda. „Ministerstvo obrany a armáda podporují Ukrajinu a nesouhlasí s tím, aby ruští a běloruští sportovci startovali na olympiádě, když jejich ukrajinští kolegové umírají na frontě ve válce rozpoutané Ruskem a podporované Běloruskem. Tento jednotný postoj očekávám od všech vojáků. S panem Svobodou jsme o tom dlouze hovořili, s řešením jeho nadřízeného souhlasím a dohodli jsme se, že spolu pojedeme za ukrajinskými vojáky na Libavou. Abychom si společně vyslechli jejich příběhy o tom, čeho se Rusko na Ukrajině dopouští,“ uvedla ministryně obrany.

Černochová Svobodovi rovněž předala plakát s portréty ukrajinských sportovců pohřešovaných nebo zabitých v bojích na Ukrajině. „Nejde o postih za názor, ale za nedodržení toho, jak by měl profesionální voják na veřejnosti vystupovat,“ dodala.

„Dvojrole profesionálního vojáka a zástupce sportovců v komisi nejde dohromady, proto jsem se rozhodl na členství rezignovat. Nejsem advokát Ruska a mrzí mě, že má neobratná vyjádření mohla poškodit armádu a resort obrany,“ komentoval rozhodnutí Svoboda.

Domů
Sdílet
Diskuse