Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. dubna 2023 14:08
Čas čtení 2:36
Adéla Švehlíková

Mladí designéři na MBPFW vytvořili brnění proti kruté realitě a utekli do přírody. Známe vítěze Van Graaf Junior Talentu

Mladí designéři na MBPFW vytvořili brnění proti kruté realitě a utekli do přírody. Známe vítěze Van Graaf Junior Talentu
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin
MÓDA ČESKÝ DESIGN MERCEDES-BENZ PRAGUE FASHION WEEK MÓDA
Uložit Uložené

Van Graaf Junior Talent 2023 odhalil letošního vítěze. Stal se jím Jan Smejkal se svou kolekcí Choices. Kromě minimalismu spolu s dekorem a třpytem jsme se kochali autentickou prezentací oděvů, kterou zařídily burlesky.

První den na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku odhalil kromě několik měsíců připravovaných kolekcí i vítěze soutěže Van Graaf Junior Talent 2023, kterým se stal Jan Smejkal se svou kolekcí Choices. Ta v sobě snoubí třpyt, minimalismus a také extravaganci s abstraktními florálními aplikacemi. Svým vizuálem i prezentací zaujala nejenom odbornou porotu, ale taktéž širokou veřejnost včetně nás. 

Doporučeno
Outfit check na MBPFW: Komu se look povedl a kdo si akci tak trochu spletl s Coachellou? Outfit check na MBPFW: Komu se look povedl a kdo si akci tak trochu spletl s Coachellou? 15. dubna 2023 22:27

První den na MBPFW, který se letos koná ve velké sázkové hale Chuchle Arena Praha, odstartovala přehlídka finalistů v rámci Van Graaf Junior Talentu 2023. Jedná se o talentovou soutěž mladých designérů, ve které se utkali Natalia RepkovskáAlexandra Gnidiaková, Štěpán Mareš a Jan Smejkal, z nichž se právě on stal vítězem letošního ročníku.

Aktuální MBPFW se koná samozřejmě za aktivní přítomnosti Refresheru. Kromě článků a fotoreportů jsme hodně na sítích, kde třeba také streamujeme přehlídky. Nezapomeň doscrollovat až na konec článku, kde je celá fotogalerie z Van Graaf Junior Talentu 2023. 

Nostalgie a elegance

Samotnou přehlídku odstartovala studentka UMPRUM na Ateliéru designu oděvu a obuvi Alexandra Gnidiaková se svou kolekcí Srdíčko. Ta je inspirována osobností, kterou bylo možné koncem 90. let potkat v pražském podniku Narcis. Kromě bílých, smetanových a černých odstínů byla v kolekci k vidění i limetkově žlutá, která příjemně zpestřila barevnou škálu kolekce. Jednalo se o velmi elegantní kousky, jež disponovaly převážně klasickými siluetami. Jako doplňky byly zvoleny fialové boty na podpatku, černé silonky a různé typy kabelek. 

MBPFW.
MBPFW. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Fantasy kočičí svět

Během pár sekund jsme se však mohli z něhy a sofistikovanosti přesunout do prostředí fantasy kočičího světa, který inscenoval Štěpán Mareš. Student Ateliéru módní tvorby na UMPRUM se se svou kolekcí Kitty Boys zaměřil na své dvě nejoblíbenější věci – svého přítele a jejich kočky. Střihy, s nimiž mladý designér pracoval, vycházejí právě z šatníku jeho přítele. V určitých momentech slučovaly oversized fit se skinny charakterem, čímž vznikla zajímavá dynamika. Nesmíme opomenout ani výraznou barevnost looků v paletě fialových odstínů. Bavily nás i funky potisky, připomínající poškrábání od koček. 

MBPFW.
MBPFW. Zdroj: Refresher/David Marcin

Burlesky, třpyt a dekor

Highlightem catwalku v rámci Van Graaf Junior Talentu 2023 byla bezesporu prezentace oděvů od studenta UMPRUM na Ateliéru designu oděvu a obuvi Jana Smejkala. Ten jako modely pro svou kolekci Choices oslovil burlesky. Ty z úzkoprsé přehlídky vytvořily ojedinělou show. Najednou jako by celý interiér Chuchle Arény ožil. Diváci nemohli spustit zrak z líbivých pohybů modelek a modela. Kolekce jako taková propojovala minimalistické a čisté siluety s aplikacemi připomínajícími florální tvary. Kolekce byla bohatá i na struktury a materiály, z nichž dominovala faux hadí kůže a zelené flitry. Skvělou práci odvedla taktéž Michaela Jančíková, která se postarala o extrémní nehtovou modelaci modelů.

MBPFW.
MBPFW. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin


V odborné porotě zasedli Lukáš Loskot, Nora Grundová, Barbora Franeková, Liběna Rochová a další přední osobnosti české módní scény. Ta později zvolila za vítěznou právě kolekci Choices. Díky tomu se můžeme těšit na samostatnou přehlídku Jana Smejkala v podzimní edici MBPFW.

Doporučeno
„Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B „Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B 29. dubna 2024 16:00

Oděv pro tohoto talentovaného návrháře představuje formu exprese pocitů, štít či brnění proti problémům a realitě. Tvoření oděvů mu dodává vnitřní sílu a sebedůvěru a obléct si je může jakékoliv pohlaví. Impulzy pro jeho kolekce jsou nepředvídatelné a odvíjejí se od různorodých konceptuálních přístupů. Kromě tvorby oděvu se Jan věnuje i tanci. V drag show vystupuje pod pseudonymem Janny Jill. 

Útěk do zahrady

Přehlídku Van Graaf zakončila s kolekcí Mirror Of The Inner Garden studentka Ateliéru módní tvorby Natalia Repkovská. Kolekce symbolizuje procházku zahradou, rovněž kritizuje konzum a mediální smog. To je důvod, proč jsme mohli na prvním prezentovaném oděvu zpozorovat potisk. Estetika se nesla ve veselém, opulentním a zároveň dramatickém duchu. Siluety odkazovaly na zlatou éru haute couture, která vyzdvihuje ženskost a noblesu. Kromě toho je vtipným, avšak velmi promyšleným detailem volba švestkového dřeva na podpatcích obuvi. To je jen dalším atributem odkazujícím na útěk do zahrady. 


Obecně však Natalia tíhne ve své tvorbě k propojení s malbou, která se na oděvech projevuje v podobě textilních struktur a barevných kombinací. 

MBPFW.
MBPFW. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin


Celou přehlídku jsme nezapomněli zdokumentovat. Nejlepší momenty z Van Graaf Junior Talentu 2023 nalezneš v galerii níže.

MBPFW.MBPFW.MBPFW.MBPFW.
Zobrazit galerii
(11)
Domů
Sdílet
Diskuse