Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. dubna 2023 18:41
Čas čtení 0:25
Veronika Dlesková

Pepek námořník měl pravdu. Špenát může působit podobně jako steroidy, zjistili vědci

Pepek námořník měl pravdu. Špenát může působit podobně jako steroidy, zjistili vědci
Zdroj: Unsplash/Louis Hansel
ZAJÍMAVOSTI ZDRAVÁ STRAVA ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Vědci z berlínské Freie Universität zjistili, že konzumace špenátu napomáhá vývoji svalové hmoty. Po zveřejnění výsledků studie kontaktovali mezinárodní antidopingovou organizaci a doporučili jí zařadit špenát mezi klasifikované steroidy.

Němečtí vědci doporučili Světové antidopingové organizaci (World Anti-Doping Agency), aby zařadila špenát mezi steroidy. Stalo se tak poté, co vyhodnotili vlastní studii, v rámci které zkoumali celkem 46 sportovců. S informací přišel The Independent

Tento vzorek lidí se účastnil jednotného posilovacího výcviku, přičemž jedné skupině sportovců byl podáván hormon ecdysterone, jejž špenát obsahuje, a té druhé placebo. Ti, kteří dostávali ecdysterone, si byli schopni lépe vyvinout svalovou hmotu a skončili třikrát silnější než ti, kteří dostávali placebo.

Vědci tak došli k závěru, že špenát funguje jako látka zvyšující výkon jedince. Mezinárodní antidopingová organizace, která výzkumníky pověřila vytvořením této studie, se prozatím nevyjádřila k tomu, jak výzkum převede do praxe. 

Domů
Sdílet
Diskuse