Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. dubna 2023 11:50
Čas čtení 0:42
Adéla Ježková

Máš nějaká nesplněná přání? Sleduj oslnivý meteorický roj. Poradíme, kde a jak

Máš nějaká nesplněná přání? Sleduj oslnivý meteorický roj. Poradíme, kde a jak
Zdroj: Flickr/achrntatrps/volně k užití
NEWS VĚDA VESMÍR ZPRÁVY Z DOMOVA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nastává každoroční meteorický roj Lyridy. Ze soboty na neděli časně z rána tak budeš moci na obloze spatřit nejvíce meteorů – přibližně 10 až 20 padajících hvězd za hodinu.

Jak popisuje deník Insider, k této události dochází tehdy, když Země prochází oblakem prachu, který za sebou zanechává ohon komety C/1861 G1 (Thatcher). Když její úlomky dopadnou do atmosféry naší planety, shoří a na noční obloze zanechají stopu oslnivých padajících hvězd – meteorů. 

Letos jsou přitom podmínky pro jejich pozorování naprosto ideální! Měsíc totiž bude v prvním srpku a nebude zakrývat úkaz.

Ve městě nic neuvidíš

A jak roj pozorovat? NASA radí„Najděte si místo daleko od městského nebo pouličního osvětlení. Připravte si spací pytel, deku nebo židli. Lehněte si na záda, nohy směřujte k východu a dívejte se vzhůru, abyste vnímali co nejvíce oblohy. Asi po 30 minutách ve tmě se vaše oči přizpůsobí a začnete pozorovat meteory.“

Doporučeno
Kam na výlet: Kopec Oblík je původně třetihorní sopkou. Dnes na něm místo lávy vyvěrá pozitivní energie z nitra Země Kam na výlet: Kopec Oblík je původně třetihorní sopkou. Dnes na něm místo lávy vyvěrá pozitivní energie z nitra Země 7. dubna 2023 6:00

Magazín Science Mag dodává, že roj letos vrcholí ve 3 hodiny ráno 23. dubna. Vyplatí se jej ale sledovat již od 2. hodiny ranní do rozbřesku. A to ideálně v horách nebo na vyvýšených místech.

Pokud nevíš, kam se vypravit, možná ti pomůže naše série Kam na výlet, kde máme spoustu tipů na krásná místa v přírodě. Ve městech bohužel nic neuvidíš.
Domů
Sdílet
Diskuse