Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2023 11:09
Čas čtení 1:31
Kateřina Viková

Neuvěřitelné. Vysoké školy nabídly tomuto americkému studentovi stipendium za 200 milionů korun

Neuvěřitelné. Vysoké školy nabídly tomuto americkému studentovi stipendium za 200 milionů korun
Zdroj: Unsplash/Vasily Koloda
ZAJÍMAVOSTI GUINNESSOVA KNIHA REKORDŮ ŠKOLA A STUDIUM ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Středoškolský student z New Orleans poslal přihlášky na 200 univerzit, od 125 z nich dostal nabídky na stipendium v hodnotě 200 milionů korun.

Dennis Barnes z Louisiany obdržel stipendijní nabídky za více než 9 milionů dolarů (200 milionů korun). Téměř tak dosáhl na částku, která je považována za americký rekord. Informuje o tom The Guardian.

Boj o rekord

Stipendium mu nabídlo 125 vysokých škol a univerzit díky tomu, že si kromě jiných akademických úspěchů na mezinárodní střední škole v New Orleans udržel prospěchový průměr na fantastických 4,98.

Celkově se přihlásil na 200 vysokých škol po celých USA s nadějí, že na stipendiích získá více než 10 milionů dolarů. Barnes se snaží překonat Normandie Cormier, která v roce 2019 obdržela nabídky stipendií v hodnotě téměř 9 milionů dolarů od 140 škol. Cormier řekla Guardianu, že finanční podpora, která jí byla nabídnuta, nakonec vzrostla na 9,4 milionu dolarů a o uznání rekordu požádala Guinnessovu knihu rekordů. Guinness jí sice řekl, že v USA nenašel člověka, kterému by na stipendiích nabídli více peněz, ale organizace nemůže světový rekord uznat kvůli tomu, že se systémy vysokoškolského vzdělávání na celém světě liší.

Vysokoškolské vzdělání je v USA velmi drahé

Mluvčí Guinnessovy knihy potvrdil, že nemá kategorii pro nejvyšší počet nabídek stipendií udělených jedné osobě. Cormier řekla, že na rekordu nezáleží, ale důležité je, že Barnes, stejně jako ona, ukazuje na silný zájem jejich generace o vyšší vzdělání.

Doporučeno
PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu? PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu? 3. května 2024 6:55

Cormier uvedla, že doufá, že zprávy o Barnesově úspěchu by mohly přimět další středoškoláky, aby si zjistili více informací o finanční pomoci, která je dostupná na univerzitách ve Spojených státech. Vysokoškolské vzdělání si v USA nemůže dovolit každý. Více než 45 milionů Američanů kolektivně dluží 1,7 bilionu dolarů (téměř 37 bilionů korun) za tzv. studentské půjčky, které poté splácí i celý život.

Podle Barnese je důležité plánovat a mít vizi

Barnes plánuje oznámit, kterou vysokou školu si zvolil, 2. května; nejvíce by chtěl studovat obory informatika a trestní soudnictví. Uchazečům o univerzitu radí: „Cesta k úspěšné budoucnosti tkví v plánování dopředu, propojování se s kolegy a partnery a uvědomění, že pokud máte svou vizi, můžete dosáhnout svého cíle.“

Cormier nyní dokončuje magisterské studium na Louisianské státní univerzitě a provozuje společnost s názvem XollegePass, která se věnuje pomoci studentům najít stipendia a studovat vysokou školu bez dluhů. „Doufám, že [Barnesův] příběh spolu s mým inspiruje studenty, aby překonali očekávání, dosáhli až ke hvězdám a prozkoumali všechny příležitosti pro vzdělání bez dluhů,“ řekla Cormier.

Domů
Sdílet
Diskuse