Server TasteAtlas zveřejnil žebříček padesáti nejlepších stylů piva na světě. Refresher ti představí hvězdnou desítku.
Podle tvůrce seznamu je jeho smyslem propagace těchto produktů, vzbuzení hrdosti na tradiční pokrmy a nápoje, nebo naopak zvědavosti k vyzkoušení těch nových.
Seznam deseti nejlepších pivních stylů
1. |
Grodziskie (Polsko) |
2. | Tripel (Belgie) |
3. | Lambic (Belgie) |
4. | Weissbier (Německo) |
5. | Pilsner (Česko) |
6. | Imperial Stout (Anglie) |
7. | Dubbel (Belgie) |
8. | Helles (Německo) |
9. | Witbier (Belgie) |
10. | Dunkel (Německo) |
České plzeňské pivo skončilo na pátém místě. TasteAtlas zmiňuje, že jde o jeden z nejmladších pivních stylů moderního pivovarnictví. Čtvrtým je německý Weissbier – klasické bavorské kvašené pivo. Je typické pěnivým a zakaleným vzhledem. Vyrábí se z minimálně padesáti procent pšeničného sladu.
Vítězná trojice
Třetí příčku obsadil typ Lambic, který má svůj původ v Belgii. Vyrábí se nejméně ze třiceti procent pšeničného sladu. Lambic má divokou „povahu“, proto se některé várky míchají. Tomu se říká gueuze.
I druhé místo obsadil belgický pivní styl, konkrétně Tripel. Patří mezi silná piva se 7 až 10 procenty alkoholu. Často mívají banánové nebo hřebíčkové aroma. Vítězem žebříčku je ale polský Grodziskie. Tento styl na počátku 90. let 20. století zanikl, ovšem díky nadšeným pivařům se vrací zpět. Komentující na sociálních sítích si postěžovali, že není tak snadno sehnatelné, objednávají si ho ale přes internet. Grodziskie se tradičně vařilo z pšeničného sladu, který se nejprve suší nad dubovým dřevem.