Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2023 12:12
Čas čtení 0:50
Kristýna Dobiášová

Nejlepší piva na světě: Plzeňské je v top pětici, vítěz žebříčku tě ale překvapí

Nejlepší piva na světě: Plzeňské je v top pětici, vítěz žebříčku tě ale překvapí
Zdroj: Unsplash.com
ZAJÍMAVOSTI ČESKÉ PIVO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Server TasteAtlas zveřejnil žebříček padesáti nejlepších stylů piva na světě. Refresher ti představí hvězdnou desítku.

Podle tvůrce seznamu je jeho smyslem propagace těchto produktů, vzbuzení hrdosti na tradiční pokrmy a nápoje, nebo naopak zvědavosti k vyzkoušení těch nových.

Doporučeno
Květnové lahůdky v pohodlí tvého gauče. Stallone felí s Alem Pacinem, J. Lo vraždí v lese a Anna Fialová hledá lásku Květnové lahůdky v pohodlí tvého gauče. Stallone felí s Alem Pacinem, J. Lo vraždí v lese a Anna Fialová hledá lásku 3. května 2023 16:00

Seznam deseti nejlepších pivních stylů

1.

Grodziskie (Polsko)

2. Tripel (Belgie)
3. Lambic (Belgie)
4. Weissbier (Německo)
5. Pilsner (Česko)
6. Imperial Stout (Anglie)
7. Dubbel (Belgie)
8. Helles (Německo)
9. Witbier (Belgie)
10. Dunkel (Německo)

České plzeňské pivo skončilo na pátém místě. TasteAtlas zmiňuje, že jde o jeden z nejmladších pivních stylů moderního pivovarnictví. Čtvrtým je německý Weissbier – klasické bavorské kvašené pivo. Je typické pěnivým a zakaleným vzhledem. Vyrábí se z minimálně padesáti procent pšeničného sladu.

Doporučeno
Iveta: Dva ohromující talenty své generace se spojily a Fialová opět exceluje. Ubrat na sentimentu by ale neškodilo Iveta: Dva ohromující talenty své generace se spojily a Fialová opět exceluje. Ubrat na sentimentu by ale neškodilo 6. května 2023 20:35

Vítězná trojice

Třetí příčku obsadil typ Lambic, který má svůj původ v Belgii. Vyrábí se nejméně ze třiceti procent pšeničného sladu. Lambic má divokou „povahu“, proto se některé várky míchají. Tomu se říká gueuze.

Anketa:
Znáš některé z vítězných pivních stylů?
Ano, znám.
Ne, neznám.
Ano, znám.
44 %
2070 Hlasů
Ne, neznám.
56 %
2637 Hlasů

I druhé místo obsadil belgický pivní styl, konkrétně Tripel. Patří mezi silná piva se 7 až 10 procenty alkoholu. Často mívají banánové nebo hřebíčkové aroma. Vítězem žebříčku je ale polský Grodziskie. Tento styl na počátku 90. let 20. století zanikl, ovšem díky nadšeným pivařům se vrací zpět. Komentující na sociálních sítích si postěžovali, že není tak snadno sehnatelné, objednávají si ho ale přes internet. Grodziskie se tradičně vařilo z pšeničného sladu, který se nejprve suší nad dubovým dřevem.

Domů
Sdílet
Diskuse