Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2023 11:22
Čas čtení 0:58
Kateřina Viková

Praha bude mít odpočinkovou promenádu. Podívej se, kdy a kde se na oázu zeleně můžeš těšit

Praha bude mít odpočinkovou promenádu. Podívej se, kdy a kde se na oázu zeleně můžeš těšit
Zdroj: praha.eu
ČESKO ARCHITEKTURA DOPRAVA PRAHA ZDENĚK HŘIB ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Podél kolejí mezi pražskými Vršovicemi a Zahradním městem vznikne tzv. Drážní promenáda. Má sloužit nejen jako čtyři kilometry dlouhá cyklostezka, ale i jako místo pro odpočinek.

Magistrát hlavního města Prahy získal pravomocné územní rozhodnutí na výstavbu tzv. Vršovické drážní promenády a souběžného liniového parku. V rámci ní má vzniknout odpočinková oblast plná zeleně i čtyři kilometry dlouhá trasa pro pěší a cyklisty, která povede podél železniční trati mezi Vršovicemi a Zahradním městem. 

Doporučeno
FOTO: V Praze vyrostlo centrum na komerční 3D tisk. Podívej se na vytisknuté lavičky, které brzy najdeš po městech a parcích FOTO: V Praze vyrostlo centrum na komerční 3D tisk. Podívej se na vytisknuté lavičky, které brzy najdeš po městech a parcích 4. května 2023 11:00
vizualizace drážní promenády
Zdroj: praha.eu

Náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib, který o projektu informoval na svém Facebooku, ji přirovnává k visutému parku Manhattan Highline v New Yorku. Tvrdí však, že pražská verze bude lepší, protože nebude jen turistickou atrakcí, ale má sloužit hlavně obyvatelům Prahy. Navíc má být novou dopravní tepnou města, ale ne pro auta, nýbrž pro pěší, běžce, bruslaře a cyklisty, která v hlavním městě nemá obdoby. 

Doporučeno
Jak vypadá vysněné bydlení Čechů a Češek? Byt v Praze s balkonem to není, ukázal průzkum Jak vypadá vysněné bydlení Čechů a Češek? Byt v Praze s balkonem to není, ukázal průzkum 29. dubna 2023 6:00

Promenáda naváže na stávající síť ulic, stezek a cest, ve Vršovicích například podél Botiče. První, čtyři metry široký pás bude rozdělený do dvou pruhů pro cyklisty a bruslaře v obou směrech. Druhý směrově smíšený pás bude věnovaný chodcům a od druhého pásu jej bude dělit necelý metr zeleného pásu, tartanu nebo původní koleje. Podél vnějších stran bude stezka doplněna také nezpevněnými pěšinami. Podrobná studie projektu i s vizualizací je dostupná zde.

Mapa Drážní promenády.
Mapa Drážní promenády. Zdroj: praha.eu

Prostor ale nemá sloužit jen jako trasa pro vycházky, sport a odpočinek. Nyní opuštěné místo podél železničního koridoru bude doplněno o krajinářské prvky, vyhlídky, odpočívadla, stánky s občerstvením či místa pro pořádání kulturních akcí. 

vizualizace drážní promenády
Zdroj: praha.eu

Projekt, kterému se na sociálních sítích dostává hlavně pozitivních ohlasů, má být dokončen v roce 2024. Podle bývalého primátora Hřiba nyní zbývá pouze se domluvit se Správou železnic na odkoupení pozemků. 

Domů
Sdílet
Diskuse