Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2023 v 15:50
Čas čtení 0:59
Vojtěch Vanda

Americký profesor zlomil světový rekord v čase prožitém pod vodou. Vynořit se ale ještě nechce

Americký profesor zlomil světový rekord v čase prožitém pod vodou. Vynořit se ale ještě nechce
Zdroj: University of South Florida
ZAJÍMAVOSTI GUINNESSOVA KNIHA REKORDŮ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Celkem 74 dní a další přibývají – tolik času v kuse prožil pod vodou floridský výzkumník Joseph Dituri ve výzkumném podmořském modulu Jules' Undersea Lodge na dně laguny v Key Largo. V neděli tím zlomil světový rekord.

Dva a půl měsíce ale nejsou konečné – americký profesor se nechal slyšet, že by rád v modulu, který je umístěn devět metrů pod hladinou, vydržel rovných 100 dnů. Svůj pobyt pod hladinou bez snížení tlaku si tak chce prodloužit zhruba o další měsíc, informuje BBC

„Jsem rád, že mne má dravost po objevování dovedla až sem. Od prvního dne jsem chtěl hlavně inspirovat nejen generace, které teprve přijdou, ale zejména dnešní výzkumníky, kteří zkoumají život pod mořem, i ty, kteří chtějí vědět, jak funguje lidské tělo v extrémních podmínkách,“ uvedl Dituri při oslavě zlomení rekordu na svém Instagramu.

Doporučeno
Nejstarší pes na světě oslavil neuvěřitelné 31. narozeniny. Podívej se, jak si Bobi užívá stáří Nejstarší pes na světě oslavil neuvěřitelné 31. narozeniny. Podívej se, jak si Bobi užívá stáří 12. května 2023 v 19:36

Zajímavé je na jeho ubytování to, že na rozdíl od ponorek nedisponuje technologií vyrovnání tlaku. Dituri i přesto ze svého modulu pod mořem normálně pracuje, dává rozhovory, sdílí příspěvky na internet. Své tělo se snaží udržovat v kondici, tudíž každé ráno vstává v 5:00, aby cvičil. Stravuje se zejména potravinami s vysokým obsahem bílkovin.

Také se samozřejmě nechává testovat. Během 66. dne od ponoření za ním byl například dvoučlenný tým doktorů, který testoval jeho tělesné funkce, aby zjistil, jestli se dostavily nějaké změny. Jakmile jej otestovali, zase se vrátili na povrch. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Joe Dituri (@drdeepsea)

Kromě toho se ale také sledují psychologické změny. Zkoumá se, jakým způsobem působí na pětapadesátiletého profesora z University of South Florida malé a stísněné prostředí na dně oceánu.

Dituri překonal 9 let trvající rekord – 73 dní pod vodou bez snížení tlaku – dvou profesorů, kteří jej strávili ve stejném modulu jako on. 

Domů
Sdílet
Diskuse