Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
18. května 2023 15:00
Čas čtení 3:54
Daniel Mikolášik

Upřímná skladba mladého queer Roma z Detvy se stala hitem: „Slovákům jsem nastavil zrcadlo,“ říká

Upřímná skladba mladého queer Roma z Detvy se stala hitem: „Slovákům jsem nastavil zrcadlo,“ říká
Zdroj: Vojtech Klinec archív
HUDBA HUDBA LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Teenager z Detvy pobláznil sociální sítě silnou skladbou, kterou Slovákům zahrál na citlivou strunu.

Nikdy nebudem kráľovná venčeka, 

pre svoju krv a srdce dúhové.

Navždy budem v zadných laviciach,

nikdy nebudem rovný človek.

Tyto verše nové slovenské teen pop hymny devatenáctiletého interpreta s pseudonymem Vojtik poslední dny doslova ovládly sociální sítě. Mladý zpěvák Vojtech Klinec ve své upřímné a emotivní zpovědi prostřednictvím singlu Detviansky sen hovoří o tom, jaké je to pro queer Roma vyrůstat v malém středoslovenském městě, když patříš do dvou menšin zároveň.

„Hlas našich predkov nás učí byť silný, na vlasť hrdý. Spolok lhárov, bratov, ktorí mi kričia, že sem nepatrím,“ zpívá do zvuku dreampopových kytar s indierockovou rytmikou nový objev slovenské hudební scény.

Jeho novinka měla být původně cover verzí na skladbu American Teenager od jeho oblíbené zpěvačky Ethel Cain. Nakonec se však nechal inspirovat jen tematikou skladby a retro klipem, takže představil zcela jedinečnou a autentickou skladbu pro „melancholická srdíčka“. Najdou se v ní prý všichni, kteří nezapadají do škatulky běžných slovenských občanů.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Detviansky sen se velice rychle stal internetovým hitem, a dnes už ho dokonce hrají i některá slovenská rádia. Veřejně jej podpořili mnozí členové queer komunity, ale také známé osobnosti jako Fero Joke, Nobodylisten, Pil C, Yaksha či Zuzana Fialová.

Vojtech nám v rozhovoru prozradil, jak na jeho úspěšný hit reagují lidé z Detvy a jaký hlubší význam má fotbalový dres, do kterého je v klipu oblečený. Dále vypráví o tom, jaké to bylo vyrůstat v Detvě coby příslušník dvou menšin, jak ho to inspirovalo při tvorbě textu nebo jaké má další hudební ambice do budoucna.

Vojtech Klinec vojtik detva
Zdroj: Vojtech Klinec archív

Během posledních dní se tvůj singl stal doslova hitem, který zanechal velmi silnou odezvu na sociálních sítích...

Stále úplně nemůžu uvěřit tomu, že se to děje. Je to docela zvláštní pocit, ale jsem velmi vděčný a šťastný. Nemyslím kvůli tomu poslední dny na nic jiného.

Lidi chytil za srdce především díky silnému a upřímnému textu. Jak vznikal?

Moje postupy při psaní textů jsou různé. Tentokrát jsem měl jasnou představu o tom, co jím chci sdělit a jak, takže to ze mě šlo ven hodně rychle. Text vznikl zejména z důvodu mé osobní vzpoury vůči systému, který považuji za neúplný a nefunkční.

Jak bys tedy skladbu popsal?

Teenage bedroom pop anthem pro melancholická srdíčka. Jejím záměrem bylo poukázat na to, kdo jsem, protože i mé problémy mě právě teď tvoří a ovlivňují. Ve skladbě se najde každý, komu tento národ někdy podrazil nohy.

Vojtech Klinec vojtik detva
Zdroj: Vojtech Klinec archív

Ve skladbě zpíváš i o tom, že tvůj kluk tě už nechce, protože dnes už křičí Na stráž. Popisuješ v tom skutečnou situaci ze svého života?

Tento verš má spíše reprezentovat to, jak se naši blízcí mohou změnit a začít podporovat něco, co jde striktně proti vám. Nestalo se mi to s partnerem, ale s mnoha kamarády, které jsem vnímal jako opravdu blízké. A to, co popisuji, se na Slovensku děje, o konkrétních situacích jsem slyšel už několikrát.

V klipu máš na sobě oblečený fotbalový dres MFK Detva. Má to nějaký hlubší význam?

Celý ten outfit má sloužit jako výsměch, ale zároveň je to i vyjádření svobody. Mé umění je velmi konkrétní a osobité. K tomuto dresu jsem měl vždy špatný vztah. Spojoval se mi totiž s kluky, kteří ho nosili. Ti mě často osočovali a dělali mi ze života peklo. Tenhle outfit společně se sukní a slovenskou vlajkou je můj způsob, jak vyjádřit, že se jim směju rovnou do očí.

Jaké to bylo vyrůstat v Detvě jako příslušník dvou menšin?

Nebylo to snadné. A pořád není. Mnoho lidí ignorovalo moji existenci, jiní se mi posmívali a několik vzdálených členů mé rodiny se mnou úplně přerušilo kontakt. A to já jsem ten lepší případ. Měl jsem to štěstí, že moji nejbližší mě podporují a milují. V Detvě jsou ale i lidé, kteří takovou podporu nemají od nikoho. Detva je zvláštní místo. Překrásné, ale zvláštní.

Vojtech Klinec vojtik detva
Zdroj: Vojtech Klinec archív

To popisuješ i v samotné skladbě. Jaké jsou na ni ohlasy ze tvého okolí? Ozval se někdo z Detvy s tím, že haníš město?

Ohlasy jsou překvapivě velmi pozitivní. Alespoň tedy většina z nich. Jsou lidé, kteří už vyjádřili svůj nesouhlas, ale to už je jejich věc a neřeším to. Asi jsem jim jen nastavil zrcadlo. Teď se snažím věnovat svou energii hlavně těm, kterým se můj song líbí.

Detviansky sen už dokonce hrají na Rádiu FM. Jak na tento úspěch okolo skladby reaguje tvoje rodina?

Ano, tím jsem byl velmi příjemně překvapen. A moje rodina je ze mě šťastná a pomáhá mi. Nevím, co bych dělal, kdybych neměl takovou rodinu, jakou mám.

Původně jsi na internetu vystupoval pod pseudonymem Prince Timmy. Co se stalo, že ses nakonec rozhodl zveřejnit svou skutečnou identitu?

Jméno Prince Timmy jsem vymyslel, když mi bylo 13 let a začínal jsem psát texty. Změna nebyla plánovaná, jen jsem si jednoho dne řekl, že by se hodilo nové jméno, které bude moji hudbu reprezentovat lépe. Vojtik mi říkají odmalička moji rodiče, sousedé, kamarádi a známí. Prince Timmy byl můj únik ze základní školy, který jsem si vytvářel ve své hlavě. Dnes už ale před realitou neutíkám, takže se nemusím schovávat za jinou identitu.

Vojtech Klinec vojtik detva
Zdroj: Vojtech Klinec archív

Na sociálních sítích tě podpořili mnohé známé osobnosti a umělci jako Pil C, Yaksha, Nobodylisten, Fero Joke či Zuzana Fialová. Byly mezi nimi i ohlasy, které tě překvapily a nečekal jsi je?

Nečekal jsem upřímně ani jeden. Jsem jim za to velmi vděčný. Stejně vděčný jsem ale i těm, kteří nemají tolik followerů, a přesto se mě rozhodli podpořit a ukázat. To oni mě dostali do povědomí těch „větších ryb v moři“, vůči nim cítím opravdu velký vděk.

Jelikož tě podpořili mnozí interpreti, uměl by sis s některým z nich představit duet?

Jasně! Moc rád. Pokud se mi zalíbí společný nápad, proč ne.

Jaké máš hudební ambice do budoucna?

Mám různorodé ambice. Chtěl bych se stát všestranným umělcem. Rád bych se i nadále věnoval hudbě. Také se chci věnovat herectví. Nicméně moje největší touha je být šťastný, se střechou nad hlavou a jídlem v žaludku.

Vojtech Klinec vojtik detva
Zdroj: Vojtech Klinec archív
Domů
Sdílet
Diskuse