Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
22. května 2023 8:30
Čas čtení 1:41
Ilona Hobzová

VIDEO: Foo Fighters oznámili jméno nového bubeníka. Kdo nahradí zesnulého Hawkinse?

VIDEO: Foo Fighters oznámili jméno nového bubeníka. Kdo nahradí zesnulého Hawkinse?
Zdroj: Getty Images/Raphael Dias
HUDBA FOO FIGHTERS HUDBA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Kapela v květnu zahájí velké turné – první bez bubeníka Taylora Hawkinse, který loni tragicky zahynul.

Kapela Foo Fighters v neděli odhalila jméno nového bubeníka. Podle očekávání se jím stal bubeník Josh Freese, který měl ke kapele blízko. Foo Fighters zahájí 24. května velké turné. Bude první po smrti bubeníka Taylora Hawkinse, který loni v pouhých padesáti letech zemřel.

Zkušený bubeník a Hawkinsův přítel

Foo Fighters sice už dříve uvedli, že plánují pokračovat i bez Hawkinse, jméno nového bubeníka si ale nechávali pro sebe. Během nedělního živého přenosu s názvem Foo Fighters: Preparing Music for Concerts ale hradbu mlčení prolomili.

V úvodních záběrech vysílání jsou členové kapely ve zkušebně a vtipkují mezi sebou. Na dveře postupně zaklepe několik špičkových bubeníků, například Chad Smith z Red Hot Chilli Peppers, Tommy Lee z Motley Crue a Danny Carey z Tool. Poté se ode dveří ozve: „Hm, promiňte?“ V dalším ze záběrů už za bicí soupravou sedí Josh Freese. „Můžeme zahrát nějakou písničku nebo tak něco?“ dodává. Následně kapela začne hrát písničky ze svého nového alba But Here We Are, které vyjde 2. června.

Freese je podle serveru Variety jedním z nejvšestrannějších a nejzkušenějších rockových bubeníků současnosti, a pokud bylo nedělní živé vysílání určitou zkouškou, obstál v ní podle média na výbornou. Hudebník je dlouholetým přítelem frontmana kapely Davea Grohla a přátelil se i se zesnulým Taylorem Hawkinsem. Tento session bubeník si zahrál třeba po boku Guns N' Roses, Blink-182, Paramore, Nine Inch Nails nebo The Offspring. 

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 15:42

Zatím ale není jasné, zda je Freese nyní stálým členem kapely, nebo stále působí na volné noze a angažmá u Foo Figters je jen jedním z mnoha dalších. Zástupce kapely na dotazy Variety neodpověděl.

„Bez Taylora bychom se nikdy nestali kapelou, jakou jsme. A víme, že bez Taylora budeme jinou kapelou. Také ale víme, že vy fanoušci jste pro Taylora znamenali tolik, co on pro vás. A až se zase uvidíme, což bude už brzy, jeho duch u toho bude každý večer s námi,“ uvedli zbylí členové kapely v lednu letošního roku k rozhodnutí, že chtějí pokračovat i bez Taylora Hawkinse. Ten s Foo Fighters vystupoval od roku 1997, příležitostně v kapele figuroval i jako zpěvák. Zemřel v březnu loňského roku. Jeho tělo našli v hotelovém pokoji v Bogotě, kde měla kapela vystoupit.

Foo Fighters zrušili také všechny koncerty na rok 2022, nyní se jich už ale fanoušci a fanynky dočkají. Velké turné zahájí 24. května v New Hampshire, je už vyprodané. Následně se přesunou do mnoha dalších měst nejen ve Spojených státech, ale i Kanadě či Brazílii.

Domů
Sdílet
Diskuse