Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. května 2023 16:40
Čas čtení 1:54
Ilona Hobzová

Brzobohatého se dojemně zastala jeho matka. Miluji tebe i Tiffany, vzkázala mu

Brzobohatého se dojemně zastala jeho matka. Miluji tebe i Tiffany, vzkázala mu
Zdroj: Profimedia
NEWS FILMOVÉ OSOBNOSTI ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Jak na dění okolo svého syna reagovala Hana Gregorová a jaké jsou nejčastější mýty, které se s fenoménem drag pojí?

Česká veřejnost aktuálně řeší dění okolo skladatele a hudebníka Ondřeje Brzobohatého. Ten se o oblibě dragu rozpovídal poté, co podle něj jeho exmanželka Taťána Kuchařová poskytla deníku Blesk plné znění své žádosti o církevní rozvod. Kuchařová popírá, že by dokumenty redakci poskytla.

Doporučeno
Ondřej Brzobohatý jako Tiffany Richbitch. Kauza „nové české drag queen“ boří internety Ondřej Brzobohatý jako Tiffany Richbitch. Kauza „nové české drag queen“ boří internety 22. května 2023 17:42

Ať už to bylo jakkoliv, Brzobohatému vyjadřují podporu desítky známých osobností. Nyní se ozvala i jeho matka, herečka Hana Gregorová. Jak na dění okolo svého syna reagovala a jaké jsou nejčastější mýty, které se s fenoménem drag pojí?

Jsem na tebe pyšná, vzkázala synovi Gregorová

„Jsem na tebe pyšná, jaký jsi správný chlap a že jsme z tebe s tvým úžasným otcem vychovali slušného člověka a skutečného gentlemana. (...) Tvůj otec by byl na tebe pyšný, i na tvou práci, kterou rozdáváš radost druhým. A znáš jeho krédo, které ti často opakoval: Jen se z toho nepo*rat. Tak se toho, Ondrejko, drž, život jde dál a stojí za to žít ho naplno. Miluji tě, můj nejdražší, i Tiffany, láskou přenesmírnou, a dokud budu žít, je tu moje náruč, která tě bude chránit vždy, když budeš potřebovat, tvoje máma,“ napsala Gregorová na Facebook.

Brzobohatý na základě zveřejněné žaloby přiznal, že má zálibu v ženských kostýmech, odmítl ale další detaily církevní žaloby včetně své údajné neplodnosti. Více se dočteš v našem komentáři. V žalobě, o které si nikdo není jistý, kdo ji vynesl ven, Kuchařová spojuje drag a kostýmy s deviací. Zájem o drag však neurčuje sexuální ani genderovou identitu. Drag není žádným projevem deviace a nikoho neohrožuje. 


Shrnujeme nejdůležitější fakta, která je dobré si v souvislosti s drag připomenout:

Co je to vlastě drag?

Drag (z anglického „drag“, které znamená „převlek“) se týká především umění. Provází jej převlékání do oblečení spojovaného s jiným genderem. Drag představení často kombinují hudební, dramatické a taneční prvky. Spousta drag queens a drag kings se navíc i výrazně líčí, takže v jejich tvorbě najdeme i prvky umění výtvarného.

Doporučeno
Z Miss Petty nechci dělat parodii. Drag queens jsou pro spoustu LGBTQ+ lidí hrdinkami, říká Miss Petty (Rozhovor) Z Miss Petty nechci dělat parodii. Drag queens jsou pro spoustu LGBTQ+ lidí hrdinkami, říká Miss Petty (Rozhovor) 17. ledna 2023 6:00

Odkud fenomén drag pochází?

Odborníci se domnívají, že drag se vyvinul z divadla. Například ve starověkém Řecku a v Shakespearově době hráli ženské role muži, protože ženám to nebylo dovoleno. Od 20. století je to činnost, která se úzce pojí i s LGBT+ kulturou.

Kdo se může dragu věnovat?

Dragu se může věnovat kdokoli –⁠ muž, žena, nebinární člověk, trans nebo cis. Není vzhledově, věkově ani zeměpisně omezen. Podle odborníků panuje ve společnosti mylná představa o tom, že dragu se věnují pouze homosexuální muži. 

Doporučeno
Jsme jako superhrdinky. Clark Kent je Supermanem také jen tehdy, když si oblékne kostým, říká drag queen Alyssa Edwards (Rozhovor) Jsme jako superhrdinky. Clark Kent je Supermanem také jen tehdy, když si oblékne kostým, říká drag queen Alyssa Edwards (Rozhovor) 7. března 2023 6:00

Jaký je rozdíl mezi drag umělci a transgender lidmi?

Zatímco drag se týká především umění, transgender lidé jsou ti, jejichž gender se liší od toho, který jim byl připsán po narození. Drag láká především ty, kteří si s genderovou identitou rádi hrají. „Drag si opravdu dělá legraci z identity. Měníme podobu jako na běžícím páse. Říkáme si: ‚Dobře, dnes jsem tohle, teď jsem kovboj, teď jsem zase tohle.‘ Naopak trans lidé berou svou identitu velmi vážně,“ vysvětluje známá americká drag queen RuPaul.

Domů
Sdílet
Diskuse