Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
Kdo vyzve Karlose Vémolu? O titul se porvou nebezpeční bijci, Oktagon znovu expanduje a chystá velkou akci

Fanoušci a fanynky se můžou těšit i na jeden ženský zápas. O ten se postarají australská zápasnice Jacinta Austin a Sofiia Bagishvili z Gruzie. Pro obě zápasnice se bude jednat o premiéru v Oktagonu.

Australanka Jacinta Austin s profesionální kariérou začala v roce 2021 ve svých 26 letech. A začala skvěle. Kariéru rozjela čtyřmi výhrami v řadě, po kterých nakonec přišla první porážka těsně na body.

Oproti tomu gruzínská bojovnice Bagishvili už má na kontě dohromady devět bitev a představila se i v největší polské organizaci KSW, kde si připsala jednu výhru a jednu porážku. Zkušenosti tak hrají jednoznačně v její prospěch a dělají z ní jasnou favoritku na výhru. Bagishvili je navíc přebornicí na submise – pět ze šesti svých výher ukončila právě tímto způsobem. V boji s Australankou by si neměla dovolit zaváhat.

Tip na vítězku: Bagishvili

Doporučeno
Brutální zranění, bohatství i nenávist. Conor McGregor v novém dokumentu odhalil zákulisí, dokáže znovu šokovat svět? Brutální zranění, bohatství i nenávist. Conor McGregor v novém dokumentu odhalil zákulisí, dokáže znovu šokovat svět? 26. května 2023 10:00

Łukasz Siwiec vs. John Hathaway

Polák Łukasz Siwiec sice těsně prohrál v rámci pyramidy Tipsport GameChanger s Davidem Kozmou, ale dostal druhou šanci, a tak se vrací do rezervního zápasu čtvrtfinále. Šampion organizace Babilon MMA miluje submise. Šest z osmi ukončení bylo právě tímto stylem a málem se mu to podařilo i s bývalým šampionem veltru Kozmou. Tentokrát ho však bude čekat velmi tvrdý oříšek – Brit John Hathaway, kterého ještě před zahájením GameChangeru řada lidí z bojové scény tipovala na vítěze celé pyramidy.

Zastavilo ho ale zranění. Je bývalou světovou čtrnáctkou velterové divize a v UFC měl 9 zápasů, přičemž ze sedmi odcházel jako vítěz (jedním z jeho skalpů je i známý Diego Sanchez). Hathawayovy zkušenosti a výkony mluví za vše. Díky nim hraje vše v jeho prospěch a je obrovským favoritem zápasu. V kariéře prohrál jen dvakrát, jinak má na kontě celkem osmnáct výher. Na Poláka si bude muset dát určitě pozor, ale měl by mít jasnou převahu (i výškovou – až 10 centimetrů), a tak očekáváme, že zápas pro něj bude mít vítězný konec.

Tip na vítěze: Hathaway

John Hathaway.
John Hathaway. Zdroj: OKTAGON MMA

Antun Račić vs. Josivaldo Costa Araujo

Předzápasová karta vyvrcholí pořádnou bombou. Do Oktagonu totiž přichází bývalý šampion KSW v bantamové váze, chorvatský „Killer“ Antun Račić, který má na kontě bezmála čtyřicet zápasů. Za svou bohatou kariéru si připsal třináct vítězství na submise. V posledních letech si sice ze čtyř zápasů odnesl tři prohry, teď chce ale smolnou sérii zlomit a vrátit se na vrchol.

Doporučeno
Black Panther: „Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení.“ K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč Black Panther: „Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení.“ K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč 1. května 2024 11:30

V cestě mu bude stát brazilský postrach Josivaldo Costa, který je rovněž přeborníkem na ukončení před limitem. Z patnácti výher ukončil jedenáct soupeřů (tři na KO/TKO a osm na submise) a za svou kariéru prohrál pouze dvakrát. Před chorvatským bojovníkem Račićem tak bude stát pořádně velká výzva a ani pro jednoho z bojovníků nepůjde o jednoduchý zápas.

Očekávat můžeme zejména zemařské měření sil, přehlídku nejrůznějších technik a zcela určitě i nejeden pokus o páku nebo škrcení. Rozhodujícím faktorem by přitom mohly být právě Račićovy zkušenosti. 

Tip na vítěze: Račić

Zdeněk Polívka vs. Hojat Khajevand

Český válečník Zdeněk Polívka bral poslední roky jednu velkou výzvu za druhou a připsal si i velmi cenné skalpy včetně veterána UFC Erica Spicelyho nebo polské KO mašiny Roberta Bryzceka. Nyní se vrací po prohře na body se Samuelem Krištofičem, zatímco jeho soupeř Hojat Khajevand se veze na vlně dvou výher v řadě. Němec naposledy ukončil Václava Mikuláška a teď si brousí zuby na další zvučné domácí jméno.

Khajevand své soupeře nejraději ukončuje na submise (rozhodl takto už polovinu ze svých šesti výher), nicméně nepředpokládáme, že v boji s Polívkou na svou sérii výher naváže dalším zeleným políčkem.

Polívka je v kleci zkušenější a už stál proti těžším bojovníkům, než jakým je jeho německý soupeř. Pokud se český bijec nedopustí žádné zásadní chyby, kterou by Khajevand mohl zejména na zemi potrestat, měl by si dojít pro výhru. Lehké to ale určitě nebude a tipujeme, že se ke slovu dostanou bodoví rozhodčí.

Tip na vítěze: Polívka

polívka
Zdroj: OKTAGON MMA

Ronald Paradeiser vs. Andrew Fisher

Rony má skvěle našlápnuto k odvetě se šampionem Losenem Keitou, jeho sérii výher by však rád přerušil osmatřicetiletý Brit Andrew Fisher, který má mimořádně cenné zkušenosti z amerického Bellatoru a je doslova mašinou na submise (má jich na kontě devět, přičemž technikou north-south choke ukončil tři protivníky a technikou rear naked choke dva). Slovák se tak pravděpodobně bude chtít vyhnout zápasu na zemi.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

Fisher může ve své premiéře v Oktagonu překvapit a postarat se o to, že budou diváci v Oberhausenu či před televizí trhat sázkové tikety. Pravděpodobnější je však podle nás výhra Paradeisera, který udělal za poslední roky neuvěřitelný progres a zlepšil se i v rámci grapplingu, díky čemuž je mnohem komplexnější. Jeho odhodlání dostat se k opětovné titulové šanci bude hrát zásadní roli. Fishera může navíc kdykoli ukončit svými tvrdými a přesnými kombinacemi.

Tip na vítěze: Paradeiser

Ronald Paradeiser Oktagon MMA
Zdroj: Oktagon MMA

Rafael Xavier vs. Mateusz Strzelczyk

Xavier najel do Oktagonu ve velkém stylu v roce 2020, kdy hned v prvním kole ukončil Michala Plesníka. Působivé a rychlé ukončení předvedl ještě dvakrát, poté vyhrál na body a zastavil ho až překvapivě Pavol Langer. Brazilec měl možnost v případě výhry zabojovat o titul, na tuto šanci si však bude muset ještě počkat.

Na jeho místo (momentálně je v žebříčku polotěžké divize čtvrtý) se bude chtít v Oberhausenu posunout Mateusz Strzelczyk. Ten bude chtít zopakovat šokující knock-out, který naposledy uštědřil Joricku Montagnacovi. Xavier však pravděpodobně bude poněkud tvrdší oříšek a bude hlavně daleko komplexnější. Se Strzelczykem by si tedy měl hravě poradit.

Tip na vítěze: Xavier

xavier
Zdroj: OKTAGON MMA

Marcel Mohamed Grabinski vs. Andreas Michailidis

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse