Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. května 2023 10:00
Čas čtení 4:11
Ondřej Jarůšek

Brutální zranění, bohatství i nenávist. Conor McGregor v novém dokumentu odhalil zákulisí, dokáže znovu šokovat svět?

Brutální zranění, bohatství i nenávist. Conor McGregor v novém dokumentu odhalil zákulisí, dokáže znovu šokovat svět?
Zdroj: TASR/AP/John Locher
SPORT BOJOVÉ SPORTY CONOR MCGREGOR MMA NETFLIX SERIÁLY UFC
Uložit Uložené

Nejslavnější MMA zápasník světa Conor McGregor se tento rok znovu vrátí do klece. Jeho trnitou cestu za slávou a těžké období z posledních let mapuje nový dokument.

Začátky v chudobě, rekordní úspěchy, největší rivalita v dějinách UFC i jedno z nejhrozivějších zranění. Čtyřdílný dokument McGregor Forever z produkce Netflixu dává fanouškům a fanynkám nahlédnout do zákulisí zásadních bitev, tréninků i kontroverzních momentů, které definovaly kariéru hvězdného Ira v UFC. Ta totiž nebyla zdaleka jen o výhrách a úspěších, i legenda bojových sportů totiž několikrát padla na dno.

Doporučeno
Zbitý Vémola musel jet do nemocnice, Kincl zůstal králem. Oktagon 43 přinesl obrovskou show Zbitý Vémola musel jet do nemocnice, Kincl zůstal králem. Oktagon 43 přinesl obrovskou show 21. května 2023 1:11

Z chudoby ke královskému bohatství  

Jak sám McGregor v dokumentu říká, s tímto sportem začal v době, kdy ještě většina lidí nevěděla, co vlastně MMA je. „Zažil jsem hodně let plných stresu a hodně těžkých časů. Irská mentalita diktuje, že když skončíte školu, nemůžete se honit za sny a dělat si, co chcete. Musíte si najít řemeslo nebo si najít práci, tak jsem si našel řemeslo, abych je umlčel. Nakonec jsem si zvolil řemeslo instalatéra. Dělal jsem to 18 měsíců. Řekl jsem si, že to není pro mě,“ přibližuje své začátky.

Místo práce se McGregor rozhodl plně soustředit na trénink a všechno vsadit na šanci uspět ve světě MMA. To nakonec přineslo své ovoce. Nejdříve se stal historicky prvním dvojnásobným šampionem anglické organizace Cage Warriors a po přestupu do UFC se stal prvním držitelem dvou pásů současně i tam.

conor mcgregor floyd mayweather
Zdroj: Getty Images/Christian Petersen

Následoval boxerský megazápas s Floydem Mayweatherem, ve kterém McGregor dle odhadů vydělal až 100 milionů dolarů, a poté přišel opětovný návrat do klece. Bylo to ale po dvouleté pauze a tou dobou už byla na výslunní UFC nová hvězda –⁠ Khabib Nurmagomedov. Z jejich střetu se stal největší zápas v historii MMA a všechno, co této památné bitvě předcházelo, přibližuje hned první epizoda seriálu.

Doporučeno
Karlos Vémola poprvé o prohře: Myslel jsem si, že vedu. Do střední váhy se vracet nechci Karlos Vémola poprvé o prohře: Myslel jsem si, že vedu. Do střední váhy se vracet nechci 22. května 2023 9:39

Nenávist, napadení a soud 

McGregor je známý mimo jiné svým trashtalkem a verbálním napadáním soupeřů. V případě Nurmagomedova to ale zašlo až moc daleko. Mezi oběma borci byla osobní nenávist, která vřela na tiskové konferenci a vystupňovala se ještě poté, co McGregor napadl autobus, v němž byl Nurmagomedov se svými kolegy. I samotní trenéři přípravu popisují jako plnou negativních emocí.

Právě to možná hrálo roli v tom, jak zápas nakonec dopadl. McGregor prohrál ve čtvrtém kole poté, co jej Nurmagomedov utáhl na neck-crank. Hned poté se strhla hromadná rvačka. Nurmagomedov přeskočil klec a napadl jednoho z členů McGregorova týmu. Byl to chaos. Jak říká jeden z trenérů, tu noc nikdo nevyhrál.

„Zápas s Khabibem byl průšvih. A zasloužil si to. Nic pěknýho na tom není. Všechen ten vztek a tiskovka, ten incident po zápase… Nikdo nevyhrál, byla to jen nenávist. Probudilo to v nich to nejhorší. A snižuje to to, o čem to má být,“ řekl trenér Colin Byrne.

Conor McGregor
Zdroj: TASR/AP

Za útok na autobus s bojovníky byl McGregor u brooklynského soudu obviněn za násilný útok. Nakonec přiznal vinu, aby získal nižší sazbu za výtržnictví, a výměnou za to od soudu dostal pět dní veřejně prospěšných prací. Ty strávil uklízením a výpomocí v kostele. V dokumentu jej vidíme, jak zametá podlahy a uklízí lavice. Zde McGregor ukazuje daleko pokornější tvář, než jak jej mohli diváci znát z tiskových konferencí či vystupování na sociálních sítích.

Doporučeno
Nádherné gesto! Šampion Kincl po výhře nad Vémolou vyzval fanoušky, aby pomohli nemocné Jasmínce Nádherné gesto! Šampion Kincl po výhře nad Vémolou vyzval fanoušky, aby pomohli nemocné Jasmínce 22. května 2023 13:02

Velký návrat 

Brzy nato ale přišla další rána – celý svět zasáhla pandemie covidu-19. Pro bojovníky to znamenalo překážku v trénování i zápasení. Šéf UFC Dana White proto vymyslel kreativní řešení. Tím se stal izolovaný Fight Island, který White popisuje jako „jedinou opravdovou bublinu“ během pandemie. Panovala zde přísná opatření a všichni museli být opakovaně testováni. Pozitivní test kohokoliv z týmu by znamenal zrušení boje.

McGregor se zápasu na Fight Islandu dlouho dožadoval a jeho volání nakonec vedení UFC vyslyšelo. Po tvrdé prohře s Nurmagomedovem si zde Conor připsal úspěšný návrat, když v prvním kole zdemoloval legendu UFC Donalda Cerroneho.

Conor McGregor
Zdroj: TASR/AP

Zdálo se, že Ir je zpět v nejlepší formě, a spekulovalo se i o odvetě právě s neporaženým Nurmagomedovem. Ten ale po smrti otce oznámil, že končí s profesionální kariérou. Dokument nám tak ukazuje bezprostřední reakci McGregora, který prohlášení rivala sledoval živě v televizi. „To přijde. Nevěřím tomu,“ reagoval McGregor s tím, že podle něj jeho rival lže a k odvetě nakonec dojde.

Od té doby už ale uběhly tři roky, odveta nebyla a není pravděpodobné, že by k ní v blízké budoucnosti mělo dojít.

Zlomená noha a nezlomný duch 

Místo dagestánského orla se McGregor střetl znovu s jiným dávným rivalem – Dustinem Poirierem. Toho Ir sice v minulosti porazil, při opakovaném měření sil ale tvrdě narazil. Dvakrát. Nejprve mu Poirier v roce 2020 uštědřil tvrdé TKO a při završení trilogie v roce 2021 si McGregor v zápase ošklivě zlomil nohu. Jednalo se o jedno z nejhrůznějších zranění v MMA.

Doporučeno
Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití 2. dubna 2024 16:00

Jak ale dokument ukazuje, problém s nohou měl Ir už během přípravy. „Je to pohmožděnina kosti,“ vysvětloval McGregorovi lékař během přípravy. K poranění došlo důsledkem tréninku a běhání.

Zápas ale bojovník zrušit nechtěl. Výsledkem tak byla vážná zlomenina, operace a dlouhá rekonvalescence. „Holenní kost byla na čtyři kusy,“ popisuje v dokumentu další lékař. Conora sledujeme těsně po operaci, kde kromě zranění bojuje také s psychikou. Je odhodlaný se vrátit, bude ale stejný jako dřív? Nebo už má svá nejlepší léta za sebou?

conor mcgregor
Zdroj: Getty Images/Stacy Revere

Samotný McGregor si ani po brutálním zranění nepřipouští nic jiného než další velký návrat. „Bojoval jsem celý život. Chci soupeřit, dělat, co miluju, a budu v tom pokračovat,“ prohlašuje. „Teď je to jen další kapitola jeho života a kariéry, ten příběh stále pokračuje a odehraje se před našima očima,“ říká manažer Audie Attar.

McGregor aktuálně působí jako trenér jednoho z týmů v rámci reality show The Ultimate Fighter. Druhý tým vede americký zápasník Michael Chandler. Tradicí je, že na konci sezóny se proti sobě trenéři v kleci utkají. Stát by se tak mělo v druhé polovině roku.

Bude to poslední zápas? 

Dokument McGregor Forever ukazuje mimo jiné to, že Conorovou motivací pro boj už nejsou peníze, jak tomu bylo v začátcích, když byl na mizině a pobíral podporu. Dnes je jeho motivací odkaz, který za sebou zanechá.

Doporučeno
Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři 31. března 2024 14:00

Zejména pro fanoušky bouřlivého Ira je série McGregor Forever takřka povinností. Ukazuje nám totiž cenný pohled do zákulisí, kam se jinak oko běžného smrtelníka nepodívá. Nabízí unikátní záběry z tréninků i soukromého života, vhled trenérů do McGregorovy psychiky a přemýšlení a dá ti pocítit i elektrizující napětí těsně před bojem. Kromě toho ukazuje i lidskou stránku bojovníka, který není nesmrtelný, a jsou chvíle, kdy trpí stejně jako druzí. Pokaždé ale najde odhodlání se vrátit a šokovat svět, který ho odepisuje. Podaří se mu to znovu? To ukáže až čas.

Domů
Sdílet
Diskuse