Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Holešovická tržnice.
13. června 2023 14:41
Čas čtení 2:32
Sponzorovaný obsah

Jak si ve městě vypěstovat vlastní ovoce a zeleninu? Přijď to zjistit do Holešovické tržnice

Jak si ve městě vypěstovat vlastní ovoce a zeleninu? Přijď to zjistit do Holešovické tržnice
Zdroj: Holešovická tržnice
KULTURA KULTURNÍ AKCE PRAHA TIPY NA VÝLET PRAHA ZDRAVÁ STRAVA
Uložit Uložené

Pražská produkce odhalí, co všechno lze vypěstovat, sklidit a vyrobit v metropoli.

Lze být ve velkých městech potravinově soběstačný a co všechno se dá vypěstovat, sklidit a vyrobit v metropoli, jako je Praha? To se dozvíš, když vyrazíš v sobotu 17. června do Holešovické tržnice, kde se koná akce Pražská produkce zaměřená na lokální potraviny. Návštěvníci se mohou seznámit třeba s tím, jak si vypěstovat na balkoně či na sdílené zahradě brambory a rajčata, ale také zjistit řadu zajímavostí z oblasti udržitelných zdrojů a potravinové soběstačnosti bez zemědělské půdy. Chybět nebude ani hudba a samozřejmě dobré jídlo. Akce probíhá od 9 do 16 hodin u Haly 22 a vstupné je zdarma.

Venkovní trh s lokálními potravinami

Další ročník úspěšného konceptu je o „jedlých městech“, o tom, co klíčí, roste a vzniká nejen v Praze, a také o potravinové soběstačnosti a eliminaci plýtvání jídlem. Jádrem akce bude venkovní trh, který rozšíří sobotní prodej v Hale 22. Návštěvníci se na něm budou moci potkat a pohovořit s výrobci a pěstiteli. K dostání bude v Praze vypěstované ovoce, zelenina, bylinky, microgreens, houby shiitake, pečivo, oleje, prémiový gin, pivo a víno.

gin, holešovická tržnice
Zdroj: Holešovická tržnice

V jedné z hlavních rolí budou na Pražské produkci šťavnaté jahody z Kunratic, vyhlášené a oblíbené destinace pro samosběr. Kunratické jahody jsou dnes pěstovány na přibližně 26 hektarech a jejich historie sahá až do roku 1959, kdy je začal pěstovat velkoplodý jahodník Václav Jakoubek starší. Dnes vede farmu jeho syn Václav Jakoubek mladší. Kunratické jahody jsou synonymem léta nejen v Praze a okolí, proto nesmějí chybět ani na Pražské produkci.

Na akci můžeš potkat také komunitní zahradu Pastvina, Oh Deer Bakery a jejich croblihy, Chlebíček store, vinařské družstvo Vinice Machálka, Garage 22 s prémiovým ginem, Něco jako kola s osvěžujícími limonádami a mnoho dalších zajímavých prodejců a výrobců se zaměřením na udržitelnost.

naštiv pražskou produkci
Holešovická tržnice
Zdroj: Holešovická tržnice

Přednášky o potravinové produkci

Program zahrnuje také diskuze a přednášky související s příležitostmi pro potravinovou produkci, které si současný městský život stále zachovává a v některých ohledech i významně rozvíjí. Postará se o ně Anna Vodrážková s tématem: Všechno, co jste kdy chtěli vědět o městském včelaření (ale neměli jste se koho zeptat). Trueshiitake – značka, pod kterou najdeš stejné houby, které po staletí sbírali z padlých stromů japonští samurajové. A také nezisková organizace Na ovoce, která usiluje o obnovení zájmu o ovocné stromy ve městech i ve volné krajině a pozve tě do pražských ovocných sadů.

Nebudou chybět ani koncerty. Vystoupí například písničkářka Marie Kieslowski, duo Emotionally Spoonfed nebo performerka Vyktoryja. I v případě hudební části programu jde výhradně o pražskou produkci.

 

PROGRAM

  • TRHY: 9:00–16:00
  • 10:00–10:30     1. přednáška – Anna Vodrážková: Všechno, co jste kdy chtěli vědět o městském včelaření
  • 11:00–11:50     koncert Marie Kieslowski
  • 12:00–12:30     2. přednáška – Na ovoce: O městských ovocných sadech
  • 12:50–13:30     Emotionally Spoonfed
  • 13:45–14:15     3. přednáška – Trueshiitake: O pěstování hub shiitake
  • 14:30–15:00     Vyktoryja
  • 15:00–16:00     Poslední nákupy za zvuků pohodové hudby

„Pražskou produkci bereme trochu jako průzkum na téma, do jaké míry může být Praha potravinově soběstačná. Na jedné straně představujeme pěstitele, kteří hospodaří přímo na území Prahy, na druhé možnosti, jak pěstovat bez zemědělské půdy třeba v hydroponických a vertikálních farmách na střechách, v komunitních zahradách, ve vnitroblocích nebo na balkonech. Hudební složka akce drží linii a představuje umělce, kteří žijí a tvoří v Praze,“ doplňuje Michal Tošovský, programový ředitel Holešovické tržnice.

Holešovická tržnice
Zdroj: Holešovická tržnice

Foodtruck zóna tě nenechá o hladu

Aby dobrého jídla nebylo v Holešovické tržnici málo, vedle Haly 22 byla nově zahájena sezóna ve foodtruck zóně, kde se můžeš zastavit na oběd, pozdní svačinu nebo večerní drink a něco dobrého k zakousnutí. La Paletta nabízí vynikající slané i sladké špaldové palačinky, dnes už pražská klasika Banh-mi-ba ti naservíruje své vyhlášené bagety. Asijský street food PŘÍVYES tě uspokojí kvalitním trhaným hovězím masem nebo quesadillou, zatímco Truck bar tě zahřeje či ochladí širokou nabídkou drinků a lahodného piva. Skvělé burgery má pak ve své nabídce foodtruck Pavlo's.

Více informací najdeš na www.holesovickatrznice.cz, na Facebooku a Instagramu Holešovické tržnice.

Holešovická tržnice
Zdroj: Holešovická tržnice
Domů
Sdílet
Diskuse