Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. června 2023 15:00
Čas čtení 5:59
Ema Stanovská

Toto se stane s tvým tělem, když se na týden zavřeš do úplné tmy. „Měl jsem pocit, že cestuji vesmírem,“ říká Maroš

Toto se stane s tvým tělem, když se na týden zavřeš do úplné tmy. „Měl jsem pocit, že cestuji vesmírem,“ říká Maroš
Zdroj: Pexels/volně k užití
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

„Těžké bylo zejména to, že jsem od nepříjemných pocitů nemohl nijak odpoutat pozornost,“ popisuje svou zkušenost s terapií tmou 34letý Maroš. Co všechno zažil? Rozhovor vyšel původně na Refresher.sk.

Nacházíš se uprostřed černočerné tmy a nevíš, jestli je den, nebo noc. Tvému mozku chybí vizuální vjemy, a tak si začíná vytvářet své vlastní. Jednou vidíš své kamarády z dětství, jako kdyby stáli rovnou před tebou, jindy ti před očima poletují hvězdy. Spíš celý den a po probuzení máš pocit, že sis jen zdříml*a.

Doporučeno
Tuhle domácí zmrzlinu musíš vyzkoušet. Hotová je za pár minut a zvládne ji naprosto každý Tuhle domácí zmrzlinu musíš vyzkoušet. Hotová je za pár minut a zvládne ji naprosto každý 14. června 2023 6:00

Představa několika dní či týdnů strávených v naprosté tmě zní nejspíš pro některé děsivě. Není divu – ještě v minulém století se izolace ve tmě využívala k urychlení výslechu válečných vězňů (podle bojovníků za lidská práva šlo o nehumánní techniku). Přesto se dnes najdou tací, kteří týden ve tmě podstupují nejen dobrovolně, ale jsou ochotni za něj zaplatit tisíce.

Doporučeno
Kvíz: Drogy a rizika. Vyznáš se v zakázaných látkách? Kvíz: Drogy a rizika. Vyznáš se v zakázaných látkách? 11. června 2023 8:30

Jedním z nich je 34letý slovenský kouč Maroš Krivosudský, který tento netradiční zážitek dostal jako dárek pod stromeček. Fyzickému a psychickému rozvoji se věnuje v osobním i profesním životě, a tak byl zvědavý, co mu může pobyt ve tmě přinést.

Když cestování vesmírem střídá nekonečná nuda

Tma Marošovi problém nedělala, ale jak sám říká – za jeden týden zažil téměř všechno. „Od vizuálních halucinací přes velmi živé vzpomínky až po hluboké myšlenky týkající se osobního i pracovního života,“ uvedl pro Refresher.

 
 
 
Zobrazit tento příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek, který sdílí Maroš Krivosudský (@mkrivosudsky)

Halucinace, které zažíval během celého pobytu, se stupňovaly. „Nejdřív jsem viděl různá světla a barvy. Poslední dny se mi zdálo, že se v místnosti svítí, a chvilkami to bylo až nepříjemné. Když jsem zavřel oči, měl jsem pocit, jako by mi něco svítilo do tváře,“ říká Maroš. „Některé halucinace byly příjemnější, například o cestování vesmírem. Nicméně je pro mě těžké je popsat.“

„Tma je jako zrcadlo: ukazuje ti to, co nechceš vidět. Spousta lidí se jí bojí, protože je to jako jít do neznáma. V jejím nitru se ale ukrývá pocit bezpečí, o kterém lidé nemají potuchy. Tma nám může nabídnout mnohem víc, než si představujeme.“
– Anoula Sifonios, dlouholetá studentka indických duchovních tradic

Duchovní zážitky jsou ovšem jen malým zlomkem celého zážitku. Maroš zdůrazňuje, že to nejintenzivnější na celém pobytu byla... nuda. „Sice jsem meditoval a cvičil, ale kromě toho jsem tam neměl co dělat. Jsem velmi aktivní člověk a nedělat nic mi dělalo problém,“ dodává s tím, že celý den v podstatě jen čekal na jídlo, které dostával pouze jednou denně, obvykle šlo o smoothie s veganským salátem.

Doporučeno
Viděli jsme nového Stephena Kinga. Vyděsí tě v kině Kostlivec, nebo si stačí v noci zhasnout? Viděli jsme nového Stephena Kinga. Vyděsí tě v kině Kostlivec, nebo si stačí v noci zhasnout? 8. června 2023 10:00

Na začátku si myslel, že bude každý den intenzivně cvičit. Hned druhý den však zjistil, že je to to poslední, co se mu chce dělat. Na trénink neměl energii ani chuť. Věnoval se proto raději klidným cvičením, jako je jóga, strečink nebo rolování svalů na válci.

Doporučeno
„Zapomeň na svoji ženu a děti, jsou mrtvé.“ Dokáže umělá inteligence i zabíjet? „Zapomeň na svoji ženu a děti, jsou mrtvé.“ Dokáže umělá inteligence i zabíjet? 1. června 2023 17:30

Pobyt ve tmě popisuje jako dobrou terapeutickou metodu. „Je to něco mezi klasickou terapií a psychotropními látkami. Měl jsem úplně jiná očekávání, ale splnilo to svůj účel. Tři měsíce po skončení pobytu jsem se cítil nejšťastnější v celém svém životě,“ doplňuje. Jeho pobyt stál 60 eur na noc i se stravou, tedy celkem 420 eur (10 tisíc korun) na 7 nocí.

Co s tebou udělá šest měsíců v jeskyni?

Je to paradoxní, ale dlouhý pobyt ve tmě může časem vést k nespavosti. Zažil si to i Maroš. „Už od první noci jsem se budil. Ani nevím, jestli to bylo ještě v noci, nebo už ráno, úplně jsem tam ztratil pojem o čase. Patrně právě tohle mému spánku neprospělo,“ konstatuje.

Doporučeno
Halucinace, náhlý nával energie nebo psychedelický trip. Vysvětlujeme, co se děje s tvým tělem při umírání Halucinace, náhlý nával energie nebo psychedelický trip. Vysvětlujeme, co se děje s tvým tělem při umírání 11. května 2023 10:30

Podle vědců existuje pro tento jev jednoduché vysvětlení. V těle máme vnitřní „biologické hodiny“, známé jako cirkadiánní rytmus, které řídí nejen to, kdy se probouzíme a kdy usínáme, ale také naše trávení, tělesnou teplotu či funkci hormonů. Aby tyto hodiny správně fungovaly, potřebujeme sluneční světlo.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 138520 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak se během pobytu ve tmě změní tvůj spánkový cyklus.
  • Proč ti v těchto podmínkách může 30 hodin spánku připadat jako krátké zdřímnutí.
  • Jaký nejděsivější zážitek zažil Maroš ve tmě.
  • Zdravotní problémy, které ti může způsobit dlouhý pobyt ve tmě.
  • Proč ve tmě vznikají halucinace.
  • Jak Maroš vzpomíná na závěr terapie tmou a zda by ji podstoupil znovu.
Domů
Sdílet
Diskuse