Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2023 6:00
Čas čtení 4:47
Radim Šlechta

Největší české vynálezy: Zachraňují životy i tvoje zuby a vyrábí vodu v poušti

Největší české vynálezy: Zachraňují životy i tvoje zuby a vyrábí vodu v poušti
Zdroj: Getty Images/James MacDonald/Bloomberg
ZAJÍMAVOSTI ČESKO FOTOGRAFIE Z HISTORIE HISTORIE
Uložit Uložené

Jako Česko máme být na co hrdí. Přinášíme ti seznam největších vynálezů, které byly zásadní pro vědecký posun a zároveň se zrodily v českých hlavách.

„Vlastenectví je láska k vlastnímu národu, nikoli nenávist k jiným,“ řekl Tomáš G. Masaryk. V současnosti slovo vlastenectví nese spíš negativní konotaci, láska k odkazu své země si ji ale rozhodně nezaslouží. V kontextu Česka (případně Československa) existuje mnoho věcí, na které můžeme být hrdí. Vynechejme teď Nagano, zlato z mistrovství v roce 2010 a vlastně i celý hokej a zaměřme se na oblast vědy. 

Tomáš Garrigue Masaryk.
Tomáš Garrigue Masaryk. Zdroj: Wiki Commons


Vynálezy českých vědeckých týmů i jednotlivců jsou přínosné celému světu, i když řada z nich vznikla už před více než stoletím. My jsme vybrali osmičku zajímavých českých patentů z oblasti medicíny, technologie, vědy i potravinářství, které zpříjemňují život, zachraňují životy nebo jsou nápomocné při důležitých pracích. Doufáme, že i tvoje vlastenecké srdíčko zaplesá.

Doporučeno
KVÍZ: Pamatuješ si seriál Comeback? Ukaž, že jsi opravdový fanoušek KVÍZ: Pamatuješ si seriál Comeback? Ukaž, že jsi opravdový fanoušek 15. června 2023 13:00

Kostkový cukr

Je o něco lepší zážitek dát si do kávy kostku cukru než jej dávkovat po lžičkách. Za fancy podobu sladidla můžeme vděčit nejen řediteli dačické rafinérie Jakubu Kryšofu Radovi, ale především jeho manželce Julianě.

Když sis před vynálezem kostkového cukru chtěl*a cokoliv osladit, potřeboval*a jsi palici, sekáček, kleště, páčidlo nebo cokoliv, čím rozdělit velmi tvrdou (někdy až 150 centimetrů vysokou) cukrovou homoli. Rozdělovala ji právě i Juliana Radová, která si během porcování poranila prsty. Svému muži jakožto nadšenému vynálezci proto navrhla, ať zkusí vymyslet způsob, jak ji od sekání homolí vysvobodit.

cukr
Zdroj: Unsplash/Mae Mu/volně k užití

A tak v roce 1841 vznikl speciální lis, který cukrové homole porcoval sám. O dva roky později se už kostky pod názvem „čajový cukr“ objevily na trhu po celé Evropě a jeho technologie zůstává v principu stejná i dnes. 

Doporučeno
Tuhle domácí zmrzlinu musíš vyzkoušet. Hotová je za pár minut a zvládne ji naprosto každý Tuhle domácí zmrzlinu musíš vyzkoušet. Hotová je za pár minut a zvládne ji naprosto každý 14. června 2023 6:00

Semtex

Podobně jako měl dynamit pomáhat při důlních pracích měl i český semtex sloužit především v dobách míru jako nástroj k demolici budov. Jeho vynálezci Stanislav Brebera a Radim Fukátko o něm mluvili jako o modelíně, která má extrémně vysokou detonační rychlost. Reakce při jeho detonaci totiž probíhá rychlostí přibližně osm tisíc metrů za vteřinu.

Přestože vznikal v dobré víře a k relativně dobrým účelům, začal se semtex používat primárně jako účinná a ničivá zbraň. Trhavina zabíjela v Severním Irsku nebo během teroristického útoku na letadlo Pan American World Airways, které se zřítilo nad skotským městečkem Lockerbie.

semtex
Zdroj: Wikimedia/Garnix/volně k užití

Popularitu mezi teroristy získal semtex především díky své špatné rozeznatelnosti. Tu mají zjednodušit těkavé nitroestery a aromatické nitrosloučeniny, které se do trhaviny začaly přidávat až po desetiletích semtexu na trhu.

Doporučeno
Nejlepší české retro komedie, které musíš vidět: Těchto 8 filmů obstálo v čase a pobaví tě i po letech Nejlepší české retro komedie, které musíš vidět: Těchto 8 filmů obstálo v čase a pobaví tě i po letech 22. května 2023 11:00

V současnosti jsou již oba vynálezci slavné „explozivní modelíny“ po smrti. Syn Radima Fukátka Boris se v rozhovoru pro Českou televizi vyjádřil ve smyslu, že jeho otec nikdy nemluvil o tragédiích, které semtex způsobil. Dle jeho slov je ale nejspíš nesl velmi těžce. 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse