Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
28. června 2023 v 17:20
Čas čtení 0:41
Tereza Patočková

Dojemné video ukazuje, jak laboratorní šimpanz spatřil po 28 letech oblohu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Po životě v zajetí a kleci spatřila 28letá šimpanzice Vanilla poprvé oblohu. Záchranáři z útulku Save the Chimps její poprvé natočili.

Po 28 letech strávených v newyorské laboratoři se na sociálních sítích objevilo srdceryvné video, které ukazuje okamžik, kdy šimpanz poprvé ohromeně pohlédl na oblohu.

Video, které zveřejnila floridská šimpanzí rezervace Save the Chimps, ukazuje 28letou šimpanzici jménem Vanilla, jak opouští svůj nový výběh, aby se poprvé v životě podívala na modrou oblohu.

Když Vanilla s úžasem vzhlédla k obloze, přivítal ji Dwight, další zachráněný šimpanz, objetím a povzbuzením. Podle organizace strávila Vanilla většinu života v malé kleci v nyní již uzavřené výzkumné laboratoři v New Yorku. V roce 1997 byla zachráněna a převezena do kalifornského útulku, kde byla držena v kleci s řetězovým plotem bez trávy. 

„Nikdy nebyla mimo klec v laboratoři nebo v garáži, kam byla v Kalifornii převezena,“ řekl mluvčí organizace Save the Chimps pro WFLA. Organizace uvedla, že Vanilla si nyní rozumí se všemi ostatními 18 zachráněnými šimpanzi na ostrově a od té doby navázala nová přátelství s Dwightem, alfa samcem, který ji poprvé přivítal venku. Organizace Save the Chimps funguje díky příspěvkům. Darovat na šimpanzici Vanillu můžeš tady

Domů
Sdílet
Diskuse