Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
17. července 2023 16:00
Čas čtení 5:10
Vojtěch Vanda

Pokud nechceš shořet, neposlouchej Cheetos 2 od FNL ZONE. Fresh Release se roztekl i při poslechu wtfmaxe nebo NIKØTINa

Pokud nechceš shořet, neposlouchej Cheetos 2 od FNL ZONE. Fresh Release se roztekl i při poslechu wtfmaxe nebo NIKØTINa
Zdroj: Tomáš Trajter
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RELEASE RAP
Uložit Uložené

Uf. V posledních dnech vzdycháme poměrně často. Ne však absencí dobré hudby, ale vedrem sužujícím Česko. Do toho nám do uší vplulo ještě pár singlů, které zvedají naši tepovku ještě výš. Je to řehole, ale stojí to za to.

Co se děje mezi rodícími se rapovými hvězdami v Česku, se dozvídáš na pravidelné bázi v našich seriálech. Přinášíme ti nová jména rapperů, beatmakerů a producentů a jejich produktů ve všech ročních dobách a situacích. Někdy je toho opravdu hodně, jelikož se naše mladá scéna velmi často činí, někdy je toho méně jako například nyní.

To ale nemění nic na tom, že v posledních dvou týdnech vyšly novinky, které je v rámci seriálu Fresh Release fajn podpořit. I když je venku pořádné horko, snad ti nebude vadit, že ještě trochu přitopíme tvým reprákům, jelikož hudba, která na tebe čeká níže, je oheň v té skoro nejčistší formě. Vážně.

V posledních dvou týdnech jsme sice nezaregistrovali ucelený projekt, o který bychom se rádi podělili, nicméně máme informace o tom, že v následujících dvou dalších (maximálně do konce července) by se jich naopak mělo vyrojit vícero. Do té doby ti musí stačit například dvojka Cheetos od FNL ZONE, wtfmax nebo Young Čáp.

Doporučeno
Horko v českém rapu: Tropy přinesly album Lajfra, holčičí gang Playstation Princess, nového Pawlieho Poizna a další Horko v českém rapu: Tropy přinesly album Lajfra, holčičí gang Playstation Princess, nového Pawlieho Poizna a další 26. června 2023 15:00

wtfmax – sweet talks 

Málokdy se stane, že by slovenský rapper wtfmax vydal singl bez vizuálního doprovodu, na kterém obvykle i sám pracuje. Zatímco jeho kolega Totally Nothin pracuje na velmi zajímavém EPčku, on mezitím vyplnil mezeru v releasech na youtubovém kanálu FORLIFE TERRITORY a dropnul video k singlu sweet talks.

Jak se zdá, motivem léta, resp. letošního roku, by mohl být rap jakéhokoliv žánru, posílený perkusy v tanečním / EDM / drum and bass stylu. Již několikrát na to vsadil Yann Roses, taktéž dříve zmíněný Totally, přičemž zmiňujeme jen osobnosti, které se účastnily Fresh Rapu a víme o nich. Max Waller byl pro nás dosud zosobněním emo-trapu, ale proč si vlastně nezaexperimentovat? Vždyť o tom je hudba.

Co však zůstalo stálé, je sentimentální odkaz, v rámci něhož se potisící a stále poprvé dozvídáme detaily o jeho milostné „never ending story“. Kdo si rád jednou za čas romanticky povzdechne nad vykreslenou pohádkou Romea a Julie bez úmrtí pro generaci Z, určitě si to naladí. Připravte se však na to, že tentokrát to bude láska v tempu. 

NIKØTIN – Jedna noc / Chemie

Fanoušci byli v poslední době zvyklí na to, že když se objevil nový release NIKØTINa v nachovém hávu, šlo o rap s tančením elektro/housovým podkladem. Nikdo se tedy nemůže divit, že jsme čekali to samé, když jsme klikli na poslední vydaný singl s názvem Jedna noc. Jenže nic takového jsme neslyšeli, naopak. Překvapilo nás jistým způsobem oživení v podobě navrácení se ke starším pořádkům.

Doporučeno
Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost 29. dubna 2024 14:00

Samozřejmě nevíme, jestli „one night stand“, tedy hlavní téma tracku, je něco, co by pro interpreta bylo starou rutinou, a ani jsme to tak nemysleli. Jde spíše o feeling a hudbu, na kterou jsme u něj byli zvyklí. Každopádně i když zde jde více vstříc starému Plasticovi a písním se starším datem vydání, stále zde slyšíme mnohem méně deprese než dříve. A to je pro psychiku člověka vždy pozitivní.

Hlas, zanícení, flow – to všechno nádherně sedí k naléhavému beatu, který podpořil surovou realitu sdělení, které jen podtrhává klasické moudro, že sex může být i bez lásky. U některých lidí a v některých případech nic jiného ani očekávat nelze. Co je zde škoda, je ne zrovna dokonalý zvuk, ale předpokládáme, že se nejedná o věc, která by měla někde figurovat na albu.

Jedna noc je navíc pokračováním předešlého singlu Chemie a událostmi na sebe přímo navazují. Jelikož není jedna noc bez chemie, jestli se chápeme.

Rapper mluví o navázání fyzických kontaktů v klubu, které podporují Syntetické pocity, jimž se věnoval v minulém projektu. Stojí si za tím, že takto navázaný vztah v klubu je pouhou chemií, přičemž odkazuje vlastně na to, že i láska je jen chemický produkt, pročež nevydrží dlouho, podobně jako pocit euforie nebo náklonnosti vytvořený drogami.

Vzít si z toho můžeme vícero věcí. Evergreen v podobě tvrzení, že láska je pomíjivá věc, fakt, že myslet si, že vztah, který navážeš v klubu kolem druhé hodiny ranní, vydrží věčnost, je bláhové, nebo jen tísnivou realitu, kterou část z nás prochází víkend co víkend. 

FNL ZONE – Cheetos 2 

Když lidem chutná, proč jim nepřidat? Tímto motem se jistě řídili brněnští rappeři z FNL ZONE, když vydali pokračování křupavého a významně pálivého hitu s názvem Cheetos. Po zhruba roce a 180 tisících přehrání jedničky se setkáváme s dvojkou. Proto máme možnost je porovnat.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Mluvíme-li o videu, co se týká autentičnosti, divokosti, vtipu a balíčků křupavé svačiny z USA, jednička má z vyjmenovaných atributů všeho více. Tehdy jsme si opravdu mimořádně užili breakdance à la VELKEJZLEJPES a jeho bitku s BCm. Dvojka, alespoň podle našich pocitů, má zase mnohem víc efektů, je vážnější a více tlačí na pouliční faktor. 

Co mají oba projekty prakticky stejné, jsou chytlavé punchliny. Smršť textu, která se musela vejít na ani ne 3 a půl minuty z úst šesti rapperů (ještě když rapují back-to-back), může někomu dělat problém. Proto je fajn, že byl do videa přidán fajn feature v podobě titulků.

Nicméně tou nejzajímavější zprávou bylo sdělení hned na začátku, kdy si pozorný sledující všiml ohlášení dropu projektu FNL TAPE vol. 1, který by se měl na streamovacích platformách objevit ještě toto léto. Tudíž ano, s horkem bude letos opravdu problém.

FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Hudba však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

K tomu jsme nedávno začali vydávat i (ob)týdenní updaty o tom, co se děje nového u českých rapových person na vzestupu. Pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

DANZ HUN – r.b.k. 2 (rap bez kontextu) 

Už jsme si zvykli, že každou neděli klikneme na Spotify a vyhledáme DANZ HUNa, který pro naše uši připraví horkou novinku. Nedávno přišel s písní se samovysvětlujícím názvem rap bez kontextu, na niž, jak se zdá, budou navazovat další. V jedničce jsme slyšeli spoustu informací – rozhovor mezi dvěma jedinci, z nichž jeden byl dealer a druhý chtěl něco koupit se slevou, náhled na Prahu, hvězdné manýry rappera a další.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Na zvuk inspirovaný UK scénou, který se maďarského Pražana stále drží, navázala i druhá část, jež nám zní, jako by se staří Supercrooo smíchali dohromady s úvodní znělkou seriálu Oggy a škodíci. Textově se jedná vlastně o pokračování toho, co už jsme slyšeli, ale flow je jiná. S ní jako bychom se houpali na moři.

Je třeba také ocenit, že tento miniseriál vychází čistě z iniciativy umělce. Jak se píše v coveru, „s*it mix a master“ si dělal sám. V případě, že ceníš homemade produkty, neměl by ti uniknout.

Young Čáp, faylee – Láska přes inzerát 

Zkřížení dvou světů ožívá ve storytellingu mladého hráče Young Čápa, který se ve spolupráci s fayleem rozhodl vydat píseň symbolizující lásku v roce 2023. Než se začneš radovat, Láska přes inzerát každopádně nekopíruje romantickou myšlenku hledání osudové polovičky v seznamovací rubrice v novinách ani nepíše vzkazy plné láskyplné naděje v Kauflandu na tabuli v sekci „Hledám“. Zas a znovu akorát popisuje realitu života.

Čáp se údajně přestěhoval do Prahy, kde jej konfrontovala vztahová realita hlavního města. Popis randění tamní generace Z je vcelku děsivý, což potvrzuje i sám interpret, kterého evidentně vyděsila procházka na Petřín s netradičním koncem. Vzhledem k tomu, že nehledal jen „rychlovku“, dává známosti vale se zlomeným srdcem v refrénu, jenž se inspiroval světovým hitem britských One Direction What Makes You Beautiful. Aneb „pražský holky, to je zlo, dělá se mi z toho mdlo“.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Co se ale týká hudby, track se vleze do takové té přijatelné škatulky, která nikterak nezáří, ale ani neurazí. Textově je track nevyvážený, jelikož refrén mluví o něčem jiném než sloka. Čáp však vcelku evidentně útočí na vibe a romantickou stránku věci, jež by mohla při troše štěstí zaujmout zejména ženské posluchačstvo. My bychom ale ještě rádi vyzdvihli naučnou stránku věci, jelikož nám podobné praktiky k randění zůstávaly skryty.

Domů
Sdílet
Diskuse