Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
26. června 2023 15:00
Čas čtení 6:13
Vojtěch Vanda

Horko v českém rapu: Tropy přinesly album Lajfra, holčičí gang Playstation Princess, nového Pawlieho Poizna a další

Horko v českém rapu: Tropy přinesly album Lajfra, holčičí gang Playstation Princess, nového Pawlieho Poizna a další
Zdroj: Petr Vágner
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RELEASE RAP
Uložit Uložené

Vedro nevedro, tady se pořád pracuje a naděluje. Nová vlna českého rapu nemá prázdniny, ale dělá všechno pro to, aby ve tvém přehrávači bylo co o prázdninách poslouchat. Než si tak zajdeš na její koncert, pořádně nastuduj novinky, které ti neseme.

„Jejich revírem je dálnice. Jejich tempo je vražedné.“ To je pravda. Avšak jejich protivníky nejsou překupníci kradených aut, vrahové a vyděrači, ale pouhý čas. Čeští rappeři nejsou žádná Kobra 11, nýbrž živnostníci, kteří se snaží vydělat si na živobytí, a od května je taktéž vídáme čím dál více na našich silnicích, jelikož navštěvují všelijaké hudební akce. Co je ale obdivuhodné, je fakt, že stíhají vydávat i novou muziku.

Nemluvíme ale o mainstream interpretech, jejichž tempo je (a nutno říct, že zaslouženě) pomalejší. Nová vlna je ta, o které bude řeč. Ti, kteří se musí otáčet ještě dvakrát tak rychleji, si připravili několik projektů, aby bylo co poslouchat během nastávajících letních prázdnin. Nám se toho v rámci seriálu Fresh Release shromáždilo za dva týdny opravdu hodně. 

Tak schválně, máme zde nové album Lajfra z Butterclubu, nové EP vydal producent DEYNYEL s objevem S T A N Ym, singly vydali Pawlie Poizn, Yann Roses, Playstation Princess, Totally Nothin s noyadou a do toho všeho vstoupil ještě Danz Hun s maďarštinou v rámci pravidelného releasu nedělního songu. Všechny novinky jsme přirozeně okomentovali.

Doporučeno
FRESH RELEASE: Léto přitahuje releasy. Novinky vydali FNL Zone, Totally Nothin, noyada, Pingi, Salvi21, Rainer a další FRESH RELEASE: Léto přitahuje releasy. Novinky vydali FNL Zone, Totally Nothin, noyada, Pingi, Salvi21, Rainer a další 31. května 2023 19:30

Pawlie Poizn – Fight Club

Všechno to nakopneme takovou pozitivní punkovou vlnou z repertoáru Pawlieho Poizna. Kytarista z Koblížků a rapper reprezentující kolektiv Higher Ground vydal prakticky před dvěma týdny singl Fight Club, jenž jej reprezentuje prakticky dokonale. Dává totiž dohromady oba elementy muziky, které v sobě nosí.

Abychom byli upřímní, punku je tento song věrný až do té míry, že máme přes četný layering a ozvěnu evokující nádech dirty soundu poměrně problém zaregistrovat všechno, co je v něm řečeno. Myšlenka je ale celkem jasná – je nutné se i přes všechny klacky pod nohama a nesnáze s nimi spjaté přenést a pokračovat ve svých životech dál.

Pavel se snaží přemýšlet pozitivně, a hlavně „udržet svou mysl mladou“, což je i dle našeho názoru klíč k tomu, abychom nezakrněli. Zajímat se o progres, nehrabat se nutně ve věcech minulých, které se nedají změnit, ale hledat uplatnění v inovacích a posouvat se dál. 

S T A N Y & DEYNYEL – Nikdy nevíš

Brněnský producent DEYNYEL se dal dohromady s dalším, pro nás ještě neznámým jménem, které má už od prvního poslechu nemalý potenciál. Mluvíme o zpěvákovi a rapperovi S T A N Ym, s nímž mu vyšel nejen videoklip Nikdy nevíš, ale rovnou celý projekt – pětistopé EP s názvem, jak už je zvykem, Nikdy nevíš.

Doporučeno
Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost 29. dubna 2024 14:00

Zajímavého zpěváka, který by se pohyboval v neprozkoumaných vodách české urban/alternative scény, aby člověk pohledal. Pokud se zde nějaký vyskytoval, mělo to dva směry – raketová cesta nahoru, nebo nečekaný konec. Nenápadné vibrato z hrdla S T A N Yho nám vzdáleně evokuje nesmělé začátky Post Malona, pročež nám přišlo více než nutné ti jej také představit. O DEYNYELových kvalitách jsme se již přesvědčili jak ve Fresh Releasu, tak v seriálu Fresh Beats.

Projekt Nikdy nevíš asi nebude po střízlivém uvážení pro žádného z posluchačů neuvěřitelným objevem a zacelenou dírou v pop-rapovém prostředí. Jedná se spíše o zajímavý a dosud neobjevený střípek do celé mozaiky, jehož lesk se zatím skrývá v pozadí známějších a zavedenějších jmen. Pokud jim vydrží píle a budou konzistentní, věříme, že o nich obou uslyšíme mnohem víc.

Lajfr – DIVORCE PARTY

Čtvrthodinové album se může zdát jako oxymorní pojem. Ale když někdo zachytává dojmy, nemůže se přece řídit časovou linkou. Boj za i proti berlínskému technu, které manipuluje jeho přítelkyni, vyústil v nový projekt Radka Lajfra s názvem DIVORCE PARTY, na nějž na svém Instagramu lákal poměrně dlouhou dobu. 

Tvrdit, že se jedná o hip-hopové album, pošlete mě do blázince. Právem. Lajfr již dřív avizoval, že přestože prorazil s rapovými nápinkami*, škatulkovat se nechce. Když o tom tak přemýšlíme, je to vlastně předznamenání drtivé většiny dnešních umělců, kteří chtějí prostě jen tvořit. Je docela jedno co; trefným společným pojmenováním novodobých umělců, kteří tvoří hudbu, proto může být maximálně hudebník. Žánry se vytrácí.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Zde se setkáme s kytarovou alternativou, indie-punkem, rockem, rapem, do toho špetkou funku a zase punkem. Zajímavá je i vizuální stránka věci. Make-up, šaty, krajky. Konkrétní manifestace Lajfrova nového looku, jenž doprovází novinku, je zřejmá v klipu Fuck you, Daddy!, v němž modelky hrající si na milovnice berlínského techna odmítají poslouchat svého daddyho. 

 

Textová podoba, s níž vypomáhali yanntray a Panracek, má taktéž svá specifika. Celá se zaměřuje na vztahové problémy, které vznikají pózou, nevyzrálostí a neporozuměním. Dle našeho názoru je v posledním projektu méně vtipu, než jsme zvyklí, a více opravdových výčitek, které Lajfrovi vadí. 

Na druhou stranu, i když se jedná velmi často o satirické pojetí moderní doby, je dost alarmující, jak přesným způsobem Lajfr vychytal chování dospívajících a mladých dospělých v první polovině dvacátých let nového milénia. Drogový problém je palčivý, nezodpovědnost často ničivá, smysl pro hodnoty v kolotoči party a prášků budeme hledat jen těžko. A to si někteří mysleli, že filozofie NO FUTURE je za zenitem.

Proto na sebe dávejte pozor, jestli zlobíte, nechte si vyčinit daddym Lajfrem, a vykašlete se na polykání prášků a markýrování germánských moderních zvyků. Přece s ním nechcete do války.

FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Hudba však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

K tomu jsme nedávno začali vydávat i (ob)týdenní updaty o tom, co se děje nového u českých rapových person na vzestupu. Pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

Danz Hun – panther panzer

Pražský workoholik Danz Hun nezradil svou nedělní vydávací chvilku a i v tu poslední nenechal své fanoušky bez nové hudby. Nyní je však směřována spíše k uším těch, kteří mluví jazykem jeho původní domoviny. Singl panther panzer je čistě maďarská záležitost, do které my, neznalí tohoto ugrofinského jazyka, musíme akorát vibovat do rytmu. Ale i to je poměrně příjemná záležitost.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Neřekneme ti tedy, o čem je text, ale dokážeme identifikovat, že jeho taneční phase ještě zdaleka nekončí. Důkazem jsou i releasy z posledního měsíce. Jak prezident, tak r.b.k. 1 alias rap bez kontextu nebo co děláš koketují s taneční muzikou s UK nádechem. Každou z těchto stop najdeš minimálně na Danz Hunově Spotify účtu.

Yann Roses – Droga

Heleďme se, kdo se nám to vrátil na scénu. A zrovna s věcí, která je přímou odpovědí na jeho největší dosavadní hudební úspěch s trackem Safíry a granáty. Yann Roses upouští ze svého měšce plného talentu vlákno své esence a vkládá jej do ódy o své Droze. Stačí 2 a půl minuty stopáže, aby rozcupoval veškeré pochybnosti o tom, že si místo na scéně zaslouží.

Máme rádi změnu, narušení stereotypu a invenci a Roses si se svým potenciálem „a narušením rovnováhy“ nějakou dobu hraje. Jednou je to boombap, podruhé punk a nyní něco jako drum and bass spojený s taneční muzikou a rapem, navíc dohromady s klipem z výletu po Japonsku. Všechno je o stupeň lepší, když je to doprovázeno obrázky ze země vycházejícího slunce.

On sám na Instagramu uvedl, že se jedná o takový milník, s nímž by se rád přehoupl přes první vlnu hypu kolem svého jména a posunul se umělecky dál. To kvitujeme. Všechny elementy si sedly – text o lásce, který interpret zvládá, hudební podklad od ERLAXe i zvukové doladění od rainera. Snad jde o předzvěst dalšího projektu.

Playstation Princess – Happy Meal

I když se hudební podklad nese v rytmu I'm Blue od slavného Eiffela 65, s tímto rytmem se nikdo nebude cítit pod psa. Teda pokud se nechystáš provokovat girl gang od Playstation Princess.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Gabriela Quinn hudbu dělá jinak, což je v tracku Happy Meal prostě vidět – nebojí se, nestydí se být svá a naděluje. Její vizi zhmotnil režisér Tenet Eight, jenž se čím dál častěji objevuje vedle jmen vycházejících rapových jmen, přičemž tato spojení jsou více než uspokojivá. Videa mívají svůj charakter a jsou jiná; nejde o pouhou prezentaci zevnějšku interpreta, ale mají myšlenku, hloubku i šířku. A to je zajímavé.

Z produkce pražské rapperky jde o druhý release za měsíc a vypadá to, že se jen tak nezastaví. Hudba není jediná věc, která ji teď pohání. Nedávno například se svými společníky otevřela Anime Coffee Bar v hlavním městě, tak se tam třeba stav.

Totally Nothin ft. noyada – Jako stars

Label Supraphon připravil singl release dvou interpretů, o němž jsme ani nevěděli, že jej potřebujeme. Naše poslední Fresh Rap hostka noyada byla pozvána na track k našemu vůbec prvnímu Fresh Rap hostu Totally Nothinovi, aby spolu vytvořili taneční chytlavou novinku. Jako stars, předzvěst nového EP MY DVA od Totallyho, nás zaujala.

Vnímáme ji jako odpočinek od věčného utrpení v rámci emo-trap žánru, kterému se track věnuje. Nestává se totiž často, aby nevyvolával „své démony“, ale naopak se věnoval vcelku pozitivní věci, což je vztahová perspektiva a vůbec přání, aby mu momentální vztah se ženou, která v něm nevidí jen balík peněz, vydržel.

Rychlý taneční drumový rytmus od Deywitta vyhovuje taktéž noyadě, která již v minulosti prokázala, že jí mrštnost v lyrice nechybí. Vesmírná flow, která v poslední době láká všechny newcommers, se prolíná s obvyklou realitou vylití si srdce na papír. Motiv je tedy transparentní jako plexisklo, jen mu chyběl rámec.

A ten zase, světe, div se, dodal Tenet Eight v novém videoklipu. Konflikt mezi dvěma ženami o jednoho muže zhlédneš výše.

*nápinky = dle mého názoru to je podstatné jméno, které symbolizuje předpoklad, tj. mít rapové nápinky znamená, že to vypadalo, že bude rapovat / uchýlí se k rapovému žánru (vysvětluje autor, který pochází z Uherského Hradiště) 

Domů
Sdílet
Diskuse