Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. července 2023 15:00
Čas čtení 3:03
Adriana Královičová

Birkinky se prodávají od 200 tisíc korun výše, budou po smrti Jane Birkin ještě dražší?

Birkinky se prodávají od 200 tisíc korun výše, budou po smrti Jane Birkin ještě dražší?
Zdroj: TASR/AP/Hermès
MÓDA MÓDA
Uložit Uložené

Jane Birkin měla kabelky Hermès doživotně zadarmo. Módní ikona toho ale nezneužívala a vlastnila jen pět kusů. Dnes birkinku nedostane jen tak někdo a kvóty na její výrobu se nejspíš budou snižovat. Text vyšel původně na slovenském Refresher.sk.

Britská herečka, zpěvačka a módní ikona 70. let Jane Birkin zemřela 16. července 2023 ve věku 76 let. Proslavil ji hit „Je t'aime... moi non plus“, který nazpívala se svým přítelem, francouzským zpěvákem Sergem Gainsbourgem. Kromě toho bude navždy spojována s luxusní kabelkou Birkin od Hermès, která nese její jméno. Cena doplňku dnes začíná na zhruba 200 tisících korunách, otázka tedy zní, zda si zákazníci po smrti Jane Birkin za kabelku ještě připlatí?

Doporučeno
Jak se stát živou barbie? Tady jsou tipy, jak zazářit na premiéře filmu i irl Jak se stát živou barbie? Tady jsou tipy, jak zazářit na premiéře filmu i irl 17. července 2023 12:00

Příběh jedné z nejdražších kabelek na světě se začal psát v roce 1984. Jane Birkin seděla v letadle vedle Jeana-Louise Dumase, jednoho z majitelů značky Hermès. Odkládali si zavazadla a Jane měla s sebou místo kabelky ratanový košík. Všechno jí z něj vypadlo, Dumas se pobavil a navrhl jí, že pro ni vyrobí kabelku, ze které jí už nic padat nebude.

Jane Birkin mohla mít všechny birkinky zdarma jako „výměnu“ za to, že kabelka nese její jméno. Módní ikona toho ale nezneužívala a za celý svůj život prý vlastnila jen pět kusů. Nosila je až do značného opotřebení a pak všechny darovala na charitu. „Vždy nosila černou kabelku Birkin ve velikosti 35, a to jak na večer, tak na den či na všechny příležitosti. Během letištních přesunů na nich i spávala,“ řekla pro Refresher Eva Sýkorová Čomborová, sběratelka a zakladatelka komplexní platformy Virvar na podporu česko-slovenského designu.

Jane Birkin
Zdroj: TASR/AP

Bude teď birkinka dražší?


Eva Sýkorová Čomborová říká, že smrt herečky cenu kabelky žádným výrazným způsobem neovlivní. Lidé si ji podle jejího názoru už nekupují kvůli Jane. Dlouhé dekády byla symbolem statusu, je ručně šitá a prochází zajímavým výrobním i prodejním procesem.

Doporučeno
„Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B „Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B 29. dubna 2024 16:00

„Kabelky Birkin i Kelly od Hermès určitě proslavily Jane Birkin a Grace Kelly tím, že je nosily. Pak už to bylo naprosto nepodstatné. Například Grace Kelly se objevila s kabelkou v médiích, když ji paparazzi vyfotili, jak si jí zakrývá těhotenské bříško. Fotografie se objevila všude a tašku tak proslavila. Kabelky se však později staly samy o sobě fenoménem... Jsou designově skutečně povedené, mají specifický šarm a hodně vydrží,“ dodává sběratelka.

Dále uvádí, že jedinou možností, jak by mohla být cena kabelky ovlivněna jménem Jane Birkin, je limitovaná kolekce, kterou by Hermès mohl na její počest vytvořit.

hermes, birkin, jane birkin
Zdroj: Sotheby's

Co určuje cenu birkinky?

„Předchůdce slavné ‚Birkin Bag‘ nese jméno Haut à Courroies, která se v insiderských kruzích označuje zkratkou (HAC). Byly vyšší, měly kratší rukojeti, používaly se k přenášení a skladování jezdeckých potřeb,“ říká Eva Sýkorová Čomborová. Kabelky začínají přibližně na částce 200 tisíc korun. Její cenu však ovlivňuje také to, z jakého materiálu je vyrobena.

„Vyrábějí se z různých kůží, které se dělí na dvě kategorie, a to neexotické a exotické kůže. S kabelkou z exotické kůže se jistý čas odmítala spojovat i právě Jane Birkin, byla velkou ochránkyní zvířat. Mezi ty nejdražší modely patří ta z krokodýlí kůže,“ říká.

Každá „birkinka“ je de facto investiční kabelka. Dá se dobře prodat, i když není z exotické kůže. Její vysoká cena je ovlivněna například i nedostatkem zvířat. „Pokud je v určitém období nedostatek vhodných plazů, vyrobí se méně ‚lizard‘ kabelek. Proto jsou vzácnější a ve sběratelských kruzích mají vyšší hodnotu. Celkově je hodnota tašek nevyzpytatelná, i na světových aukcích to funguje tak, že ne vždy se za tu nejvyšší částku prodá ta nejvzácnější kabelka. Odvíjí se to od konkrétních přání klientů v daném momentě,“ dodává.

Doporučeno
Top 15 triček s krátkým rukávem na jaro a léto. Trendy jsou minimalismus i výrazné grafiky Top 15 triček s krátkým rukávem na jaro a léto. Trendy jsou minimalismus i výrazné grafiky 23. dubna 2024 16:30

Ceny se liší také podle toho, na jakém trhu se prodává. „Ceny z primárních outletů se diametrálně liší od těch ze sekundárních outletů. Pokud si ji odnesete z primárního outletu, tedy z oficiálního prodejního místa Hermès, zaplatíte tzv. retail price. Pokud se k tašce dostanete přes tzv. sekundární trh, tedy fashion online platformy nebo resellery, zaplatíte i několikanásobně víc. Ceny kabelek se také liší v závislosti na tom, kde je kupujete. Je všeobecně známo, že v Paříži je cena příznivější než například v Praze či Londýně,“ říká Eva Sýkorová Čomborová.

hermes, birkin, jane birkin
Zdroj: Sotheby's

Kabelku dnes opět nedostane kdokoliv

Kdysi byly na kabelku opravdu dlouhé čekací lhůty a většinou k nim měli přístup jen věrní klienti. Poté nastalo období prodejního „boomu“, kdy se sice stále operovalo mýtem tzv. „waitlistů“, ale ve skutečnosti byl přístup k prodeji mnohem „lehkovážnější“. Značka se podle některých indicií opět snaží o návrat k exkluzivitě a vyšší kvalitě. Eva Sýkorová Čomborová pro Refresher říká, že podle insiderských informací se budou kvóty na počet vyrobených kabelek snižovat.

„Taška od Hermès byla symbolem opravdového řemesla. Dodnes se zachovávají stejné výrobní procesy, které provádějí výlučně ti nejlépe vyškolení artisani. Taška drží pohromadě pouze kováním, kvalitním prošitím a voskováním. Určitě ji pomohly proslavit i známé nositelky, kterou byla i Jane Birkin. Její odkaz dlouhá léta nesla s velkou noblesou a lehkostí,“ dodává Eva Sýkorová Čomborová.

Domů
Sdílet
Diskuse