Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
28. července 2023 v 6:00
Čas čtení 3:19
Kuni Nguyenová

Velký přehled výplat v Česku: Víme, kolik bere 10 % nejbohatších a nejchudších

Velký přehled výplat v Česku: Víme, kolik bere 10 % nejbohatších a nejchudších
Zdroj: Pexels/Jopwell
ZAJÍMAVOSTI ČESKO EKONOMIKA FINANCE INFOGRAFIKA
Uložit Uložené

Prostřednictvím našich infografik si můžeš ověřit, zda jsi mezi nimi.

Výplatní pásky nás často rozdělují na bohaté a chudé. Co to ale v českých poměrech vůbec znamená? Každý z nás si nejspíš představí něco jiného. Někteří se domnívají, že k elitnímu statusu je potřeba vydělávat stovky tisíc měsíčně. Podle jiných musíš k vysokým výdělkům vystudovat prestižní školu nebo vykonávat velmi náročnou práci.

V Refresheru jsme se podívali na to, od jaké částky se mohou Češi a Češky řadit mezi desetinu nejbohatších a kdy naopak patříme mezi 10 % nejchudších. Mzdové rozvrstvení jsme určili podle tzv. decilů, které ve statistice rozdělují hrubou mzdu na přesné desetiny. Pro tyto účely jsme se zaměřili na ty krajní (Q10 a Q90). Výši průměrných mezd v Česku primárně sleduje Český statistický úřad (ČSÚ). 

Konkrétní výdělky nejbohatších a nejchudších Čechů a Češek si zobrazíš v našich přehledných infografikách. Zohledňujeme faktory jako pohlaví, vzdělání nebo profese. Klikni na jednotlivé kategorie a dozvíš se víc.

Gender

Bohatství, nebo naopak chudobu určuje už jen tvůj gender. A vzhledem k tomu, že v Refresheru se fenoménu gender pay gap pravidelně věnujeme, tušíš, že nerovné odměňování žen a mužů se v Česku vyskytuje dlouhodobě.

Doporučeno
Proč by si první dáma zasloužila vlastní rozpočet? Shrnujeme, co její role obnáší Proč by si první dáma zasloužila vlastní rozpočet? Shrnujeme, co její role obnáší 9. října 2024 v 7:00

Z naší analýzy vyplývá, že desetina nejlépe placených zaměstnanců mužů vydělává alespoň 73 625 korun. Pozice nejlépe vydělávajících žen je však nižší o necelých 17 tisíc korun. Desetina nejbohatších zaměstnankyň totiž bere částku, která začíná na 56 696 korunách.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse