Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. července 2023 6:00
Čas čtení 3:19
Kuni Nguyenová

Velký přehled výplat v Česku: Víme, kolik bere 10 % nejbohatších a nejchudších

Velký přehled výplat v Česku: Víme, kolik bere 10 % nejbohatších a nejchudších
Zdroj: Pexels/Jopwell
ZAJÍMAVOSTI ČESKO EKONOMIKA FINANCE INFOGRAFIKA
Uložit Uložené

Prostřednictvím našich infografik si můžeš ověřit, zda jsi mezi nimi.

Výplatní pásky nás často rozdělují na bohaté a chudé. Co to ale v českých poměrech vůbec znamená? Každý z nás si nejspíš představí něco jiného. Někteří se domnívají, že k elitnímu statusu je potřeba vydělávat stovky tisíc měsíčně. Podle jiných musíš k vysokým výdělkům vystudovat prestižní školu nebo vykonávat velmi náročnou práci.

V Refresheru jsme se podívali na to, od jaké částky se mohou Češi a Češky řadit mezi desetinu nejbohatších a kdy naopak patříme mezi 10 % nejchudších. Mzdové rozvrstvení jsme určili podle tzv. decilů, které ve statistice rozdělují hrubou mzdu na přesné desetiny. Pro tyto účely jsme se zaměřili na ty krajní (Q10 a Q90). Výši průměrných mezd v Česku primárně sleduje Český statistický úřad (ČSÚ). 

Konkrétní výdělky nejbohatších a nejchudších Čechů a Češek si zobrazíš v našich přehledných infografikách. Zohledňujeme faktory jako pohlaví, vzdělání nebo profese. Klikni na jednotlivé kategorie a dozvíš se víc.

Gender

Bohatství, nebo naopak chudobu určuje už jen tvůj gender. A vzhledem k tomu, že v Refresheru se fenoménu gender pay gap pravidelně věnujeme, tušíš, že nerovné odměňování žen a mužů se v Česku vyskytuje dlouhodobě.

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Z naší analýzy vyplývá, že desetina nejlépe placených zaměstnanců mužů vydělává alespoň 73 625 korun. Pozice nejlépe vydělávajících žen je však nižší o necelých 17 tisíc korun. Desetina nejbohatších zaměstnankyň totiž bere částku, která začíná na 56 696 korunách.

Pokud se podíváme na výplaty nejchudších mužů, maximální částka desetiny z nich činí 19 375 korun. Ale opět, chudobou jsou ohroženy spíše ženy. Ženy, které patří mezi 10 % nejméně výdělečných, totiž nedosáhnou ani na 18 tisíc korun.

Jak se v Česku projevuje fenomén gender pay gap, kdy ženy za stejnou práci dostávají nižší výplatu než muži? V samostatném článku o genderových nerovnostech jsme se podívali na konkrétní částky a mnohdy se lišily až o desítky tisíc korun.

Zatímco muž pracující v informační a komunikační činnosti v Česku vydělá kolem 73 tisíc, žena na stejné pozici bere přibližně o třetinu méně, tedy zhruba 50 tisíc korun. Nerovnost v České republice přitom, možná paradoxně, roste s vyšší pracovní pozicí a bohatším krajem.

Vzdělání

Výši mzdy do jisté míry ovlivňuje také úroveň dokončeného vzdělání. Máš jen základní školu a patříš mezi nízkopříjmové domácnosti? Nejspíš budeš pobírat měsíční výplatu, která nepřesahuje částku 18 288 korun. Avšak pokud se ti finančně daří i bez titulu, tvá mzda se může pohybovat kolem 44 026 korun a výš.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Nebo jsi naopak dbal*a na vysokou školu a vystudoval*a jsi alespoň bakaláře? Desetina nejchudších vysokoškoláků či vysokoškolaček vydělává až 30 526 korun. To je zhruba dvakrát tolik peněz, než kolik má desetina lidí se základní školou (18 288 korun). Naopak ti nejlépe placení si v průměru vydělají přes 108 732 korun. 

Profese

Analýza na základě dat ČSÚ také ukazuje, které pracovní pozice jsou nejlukrativnější a na kterých pozicích jsou lidé ohroženi chudobou. Ve spodní části žebříčku se nachází pomocní a nekvalifikovaní pracovníci. Zatímco ti nejhůře placení berou do 16 836 korun, naopak ti nejlépe si vydělají kolem 36 156 korun nebo víc.

Za pomocnou a nekvalifikovanou pracovní silou následuje pozice typu „pracovníci ve službách a prodeji“ nebo „kvalifikovaní pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství“.

Naopak na špičce jsou podle ČSÚ především pozice řídících pracovníků a specialisté. Desetina nejméně placených na pozici řídícího pracovníka bere částku, která sotva dosahuje 37 857 korun, zatímco 10 % nejbohatších v Česku lze definovat od částky 170 560 korun.

Pokud se zaměříme na nemanažerské pozice, nejvíce si vydělávají techničtí a odborní pracovníci, případně ještě řemeslníci a opraváři.

V Refresheru tě o českých platech a mzdách informujeme na pravidelné bázi. Přinesli jsme ti například žebříček top 20 nejlépe placených práci v ČR. Na jedné nemanažerské pozici si můžeš vydělat i 140 tisíc.

Nedávno jsme se podívali také na výdělky veřejných činitelů, jako je prezident, poslanci a poslankyně nebo šéf České pošty. Dozvíš se například to, kdo pobírá jen na odměnách miliony ročně a která pozice se přibližuje prezidentským odměnám.

Profese a pohlaví

Nerovnoměrné odměňování mužů a žen se projevuje i napříč profesí. Největší rozdíly jsou přitom v nejvyšší mzdové kategorii. Zatímco 10 procent nejbohatších Čechů, kteří zastávají funkci řídících pracovníků, v průměru vydělává 188 tisíc korun, Češky za stejnou práci berou kolem 124 tisíc korun.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

U řídících pracovníků dělí nejbohatší muže a nejbohatší ženy v průměru 63 tisíc korun. Podobně jsou na tom také nejlépe placení muži a ženy na pozici specialisty, kde se jedná o rozdíl přes 40 tisíc korun. Z těchto dat se dá usuzovat, že profese s vyššími výplatami jsou také často profesemi s vyšší úrovní genderových rozdílů v odměňování.

Naopak nejnižší rozdíly ve výdělcích mají kvalifikovaní pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství nebo pomocní a nekvalifikovaní pracovníci. Rozdíly mezi desetinou nejbohatších a nejchudších mužů a žen se pohybují okolo 5 tisíc až 8 tisíc korun.

A kdo je v Česku skutečně nejohroženější chudobou? Jedná se o ženy, pomocné a nekvalifikované pracovnice. Desetina nejchudších na této pozici bere méně, než je částka 16 932 korun.

V Refresheru ti prostřednictvím interaktivních grafik vysvětlujeme svět a ekonomiku v číslech. Sleduj naši rubriku Infografika, ať ti nic neunikne.
Domů
Sdílet
Diskuse