Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
24. července 2023 v 11:18
Čas čtení 0:48
Tereza Šnajdrová

FOTO: Takto vypadá česká vlajka podle uživatelstva Redditu

ZAJÍMAVOSTI REDDIT
Uložit Uložené

Reddit ve čtvrtek ráno spustil třetí edici kolaborativního projektu r/place, do kterého se může zapojit kdokoli z uživatelstva této populární platformy.

Stačí být jen kreativní. R/place totiž funguje tak, že jednotliví uživatelé*uživatelky mohou každých pět minut umístit na obrovské plátno jeden barevný pixel nebo přepsat existující pixely a společně tak vytvořit dílo reprezentující danou zemi. Opět tak vznikly nejbarevnější vlajky, nebo spíše umělecká díla, a právě ta česká se těší velké popularitě.

Doporučeno
Kvíz: Poznáš prince z českých pohádek? Kvíz: Poznáš prince z českých pohádek? 23. července 2023 v 8:30

Na české koláži můžeš najít datum vzniku Československa, Den obnovy samostatného českého státu, ale také například podobiznu současného prezidenta Petra Pavla, postavičku Krtečka držícího pivo, českou vlajku, typické české vzory a další. „Skromně chci říct, že máme tu nejhezčí vlajku, good job, všichni pixel mistři,“ míní uživatel WErDOS1, který českou koláž uveřejnil ve vláknu r/czech.

reddit
Zdroj: Reddit/WErDOS1/volně k použití

Někteří využili projekt k protestům

Kolaborativní projekt někteří využili k tomu, aby vyjádřili nesouhlas s počínáním generálního ředitele Redditu Steva Huffmana. Ten byl obviněn z toho, že upravuje příspěvky ostatních bez jejich svolení, ale kritice čelí i kvůli nedávným změnám rozhraní API Redditu, které údajně učinily platformu méně uživatelsky přívětivou.
 
Huffmann na Redditu vystupuje pod přezdívkou Spez, která se nyní hojně vyskytuje na dílech projektu r/place. „Fuck Spez“ nebo „Spez je zkur*ysyn“, psalo německé uživatelstvo na svou vlajku a kreslilo gilotinu stínající ředitelovu hlavu. K tomuto trendu se přidávali také Francouzi*Francouzky nebo uživatelstvo z Nizozemska.

Domů
Sdílet
Diskuse