Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je vytvořen v rámci mediální spolupráce se společností Signal Festival.
8. srpna 2023 14:00
Čas čtení 1:30

Umělá inteligence pomohla vytvořit vizuály pro letošní Signal Festival. Podívej se, jak vypadají

Umělá inteligence pomohla vytvořit vizuály pro letošní Signal Festival. Podívej se, jak vypadají
Zdroj: Refresher/David Marcin
KULTURA KULTURNÍ AKCE PRAHA SIGNAL FESTIVAL
Uložit Uložené

Praha opět ožije světelnými instalacemi.

Od 12. do 15. října rozsvítí už po jedenácté ulice Prahy Signal Festival. Pro téma Ekosystémy, které provází letošní ročník, vytvořili jedinečnou vizuální identitu Jan Brož a Jan Novák s využitím umělé inteligence. Grafický design v sobě spojuje prvky přírody, technologií a kultury a je příslibem propracované show. Podívej se na aktuální vizualizace jedné z největších událostí u nás, které rozzáří hlavní město.

Signal Festival je kulturní událost, která spojuje svět umění a moderních technologií. Každý rok na podzim zdobí ulice i parky v Praze světelné instalace. Tvůrci festivalu jsou producent Martin Pošta, kurátor Jan Rolník a Amar Mulabegovič z umělecké skupiny The Macula. Nápad vznikl jako reakce na úspěch, který zaznamenal v roce 2010 videomapping k příležitosti 600. výroční staroměstského orloje.
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Signal Festival (@signalfestival)

Praha a další ekosystémy

Tématem 11. ročníku festivalu jsou Ekosystémy a jejich průzkum. Ukazuje propojení přírody, technologií, společnosti i kultury. Spojení těchto složek je patrné už z vizuální identity, která v sobě odráží přírodní živly, matematiku či biologii. Do její tvorby se zapojila umělá inteligence, takže je současně ukázkou těch nejmodernějších technologií.

Signal festival
Zdroj: Signal festival

Autoři vizuální identity, grafičtí designéři Jan Brož a Jan Novák, ke své práci využili nástroje Al pro generování obrázků a vytvořili hned několik variant nápisu Signal, který slouží jako logo události. „Výsledná mozaika je pro nás pohledem do multiverza ekosystémů, existujících vedle sebe v různých stylech, měřítkách a čase. Promptování (textové zadání pro generátor) v tomto případě nahradilo grafický software, který slouží pouze k postprodukci,“ popisují vizuální identitu autoři Jan Brož a Jan Novák.

Signal festival
Zdroj: Signal festival

Vzniklé vizuály mají nejen komunikovat téma Ekosystémy, ale také se do nich promítly aktuální společenské náměty. „Při tvorbě vizuální identity jsme mysleli na to, že chceme jednak odkomunikovat téma letošního ročníku, tedy Ekosystémy a jejich průzkum, ale současně reflektovat aktuální témata a umělá inteligence nám vzhledem ke své narůstající popularitě přišla jako skvělý prostředek,“ řekla vedoucí marketingu Signal Festivalu Karolína Kostková.

Signal festival
Zdroj: Signal festival

Vzniklé vizuály budou provázet celý festival už od počátečních marketingových aktivit. Můžeš je vidět na venkovní reklamě v ulicích Prahy i v digitální formě na sociálních sítích. Festival začíná ve čtvrtek 12. října a trvá do neděle 15. října. Po celou tuto dobu se můžeš těšit na videomapping, projekce i světelné instalace na známých místech. Podrobnější informace o programu budou postupně zveřejněny na webových stránkách a Instagramu festivalu.

Signal festival
Zdroj: Signal festival
Domů
Sdílet
Diskuse