Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. srpna 2023 13:00
Čas čtení 2:13
Adéla Švehlíková

Fotbalový dres a streetwear? „Match“ made in heaven

Fotbalový dres a streetwear? „Match“ made in heaven
Zdroj: Propagační materiál/Balenciaga, Getty Images/Koché, football jersey street style
MÓDA FOTBAL MÓDA
Uložit Uložené

Po fotbalovém dresu nemusíš sáhnout jen jako fanoušek nebo fanynka konkrétního týmu, když jdeš na zápas. Dneska už jde o stylový prvek, se kterým vytvoříš cool outfit.

Ještě donedávna si téměř každý spojoval fotbalové dresy pouze s hráči, hráčkami nebo fanoušky a fanynkami specifických klubů. Tomu však odpískalo. Tento nezbytný kousek každého fotbalového fanatika a fanatičky pronikl skrz naskrz do streetwearové kultury a vysoké módy. Jestli teď povytahuješ obočí a dumáš, jestli je dres opravdu stylový kousek, čti dál, přesvědčíme tě totiž o tom, že rozhodně ano. 

Doporučeno
Paradox módního průmyslu. Proč se návrháři a návrhářky oblékají „nestylově“? Paradox módního průmyslu. Proč se návrháři a návrhářky oblékají „nestylově“? 14. srpna 2023 11:00
Koché.
Koché. Zdroj: Getty Images/Koché


Následující odstavce budou pravděpodobně velmi kontroverzním čtením pro zaryté milovníky a milovnice fotbalu. Ale smiř se s tím, s fotbalovým dresem prostě můžeš sestavit stylový outfit. A ne, nemusíš v něm jít jen na zápas, vzít si ho můžeš téměř kamkoliv. Léto samo o sobě navíc vybízí k barvám víc než kterékoliv jiné roční období. Neboj se tak vystoupit z komfortní zóny a místo potištěné košile sáhni po této „odvážnější“ alternativě. Podzim a zima naopak volají po vrstvení, dres tak můžeš zakomponovat do outfitu různými způsoby. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený LUAEB 루앱 (@luaeb)


Pokud nejsi fanouškem nebo fanynkou žádného konkrétního týmu, ber to jako výhodu. Nemusíš nosit ošklivý dres jen proto, že někomu fandíš, stylovější verze najdeš u značek jako Supreme, Palace nebo Balenciaga. V případě, že přece jenom nechceš investovat tisíce do dresů těchto brandů, ale stále chceš vypadat cool, repliky nebo vintage dresy fotbalových týmů jsou trefou do černého. Samotné real dresy na hřiště mají spíš přiléhavou siluetu, což je z funkčního hlediska přínosné pouze pro samotné hráče a hráčky. Repliky nebo vintage alternativy mají tendenci mít oversized fit, což je pro vytvoření casual looku mnohem lepší volbou. 

BALENCIAGA / ADIDAS SOCCER T-SHIRT OVERSIZED IN BLACK.
BALENCIAGA / ADIDAS SOCCER T-SHIRT OVERSIZED IN BLACK. Zdroj: Propagační materiál/Balenciaga
Doporučeno
Sneakers, boots, a dokonce i baleríny. Toto jsou momentálně ty nejvíc hot boty Sneakers, boots, a dokonce i baleríny. Toto jsou momentálně ty nejvíc hot boty 8. srpna 2023 12:00

Jak na styling?

Fotbalový dres můžeš zkombinovat úplně se vším. Tím vším tedy rozhodně nemyslíme skinny jeans a sandály, ale jakékoliv široké džíny, parachute pants, sportovní kalhoty, jorts nebo sukně. Ve zkratce vše, co má širší střih. Co se týče obuvi, tenisky jsou jasnou volbou. S loafers nebo jinými botami formálního charakteru však také nic nepokazíš. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Oliver (@oliverplnzz)

Vývoj

Svět módy a fotbalu si snad nikdy nebyl blíž. Tomu však předcházelo aktivní formování tohoto vztahu. Zásadní vliv na něj měl dnes již zesnulý Virgil Abloh. Ten skloubil své dvě vášně a díky partnerství své značky OFF-WHITE s Nike vytvořil kolekci tenisek, jejichž promotérem byl například francouzský fotbalista Kylian Mbappé.

Zlom nastal konkrétně až v roce 2018, kdy Abloh představil kolekci Football, Mon Amour, inspirovanou mistrovstvím světa. Ta předefinovala vztah mezi fotbalovým a módním prostředím.

Doporučeno
„Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B „Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B 29. dubna 2024 16:00

Podstatný vliv na prolínání kultury fotbalu a módního průmyslu má na svědomí i spolupráce fotbalového týmu Paris Saint-Germain a Jordan, která zatraktivnila fotbalové dresy a oslovila tak nové klienty na trhu.

V posledních pár letech jsme tak vlivem tohoto mohli vidět fotbalové dresy jak na přehlídkových molech módních domů, tak v rámci streetwearové kultury. Francouzská značka Koché v kolekci S/S 18 přivedla dresy na runway a předpověděla tak trend, který přetrvává i o několik let později. Marketingové týmy luxusních značek jako Dior a Gucci naopak oslovily fotbalisty Kyliana Mbappého a Jacka Grealishe jako své ambasadory. Obě oblasti tak ze sebe vzájemně čerpají a my musíme uznat, že se jim to náramně daří.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dior Official (@dior)

Domů
Sdílet
Diskuse