Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. srpna 2023 12:00
Čas čtení 1:59
Adéla Švehlíková

Volánky, velká loga značek a neonové barvy jsou definitivně out. Štafetu přebírá tichý luxus

Volánky, velká loga značek a neonové barvy jsou definitivně out. Štafetu přebírá tichý luxus
Zdroj: Getty Images/Kendall Jenner, Miu Miu, Sofia Richie Grainge
MÓDA MÓDA
Uložit Uložené

Ještě před pár lety jsme dávali na odiv velká loga na tričkách jako známku dražšího kousku, v současnosti však preferujeme diskrétnější volbu.

Velkým logům značek, výrazným potiskům a barvám už odzvonilo. Poslední měsíce se nesou v duchu trendu netrendu, který je označován jako quiet luxury. Ten sází na umírněnou formu a strohost a definuje tak význam luxusu (nejen) v roce 2023. 

Sofia Richie Grainge.
Sofia Richie Grainge. Zdroj: Getty Images/Sofia Richie Grainge


Luxus je pojem, který se skloňuje snad ve všech sférách, jež nás každodenně obklopují. Moderní společnost mu dala obří moc, díky čemuž je spojovaný zejména s privilegovanými jedinci. Samozřejmě že luxus můžeme chápat i z jiné než jen hmotné perspektivy, valná většina z nás si však pod ním představí nějakou materiální věc, která se odlišuje od standardu. 


Jednou z branží, která je úzce spjata s hierarchií značek a kategorizací luxusu, je bezesporu ta módní. Každá éra se však vyznačuje jiným znázorněním luxusu, a tak někteří mohli ještě před pár lety vesele „flexit“ s výraznými logy a štítky, které odkazovaly na onen luxusní módní dům či cenově nedostupnější značku. Quiet luxury však na druhou stranu neztělesňuje trend jako takový, jedná se ve skutečnosti o něco, co tu bylo vždy. Někteří by tak nazvali tradiční siluety oděvů a odklon od všeho aktuálního, jiní by například mohli vzpomínat na devadesátkový minimalismus v čele s Calvinem Kleinem.


Proč se vlastně nyní bavíme o quiet luxury? Samotné výstupy módních značek, jako jsou Miu Miu, Bottega Veneta, Jil Sander nebo Victoria Beckham, sice ovlivnily současný pohled na tuto estetiku, virální svatba Sofie Richie Grainge konající se letos v dubnu však také razantně přispěla k oblibě tichého luxusu a tradičnímu vzhledu oděvu. Od té doby jako by se roztrhl pytel s minimalistickým, elegantním stylem, který začal po boku Richie Grainge prosazovat nespočet celebrit a módních influencerů. 

Miu Miu Womenswear Spring/Summer 2023.
Miu Miu Womenswear Spring/Summer 2023. Zdroj: Getty Images/Miu Miu

Velmi často se můžeme setkat i s označením old money style, které hovoří o ideálu spjatém s penězi a vyšší sociální skupinou. Na pozadí starých filmů a románů se tak i v současnosti zformovala estetika, která inklinuje k téměř utopickému životnímu stylu elitářského charakteru. 

Sophia Loren Marlon Brando A Countess from Hong Kong.
Zdroj: Universal Pictures US


Jak vůbec quiet luxury nebo old money style vypadá? Jednoduše řečeno jako stará dobrá klasika. Quiet luxury představuje nadčasové kousky, které jsou navrženy k nošení na desítky let dopředu. K tomu, aby toho mohly dosáhnout, však musí splňovat prvotřídní kvalitu, což z nich současně dělá i ekologicky udržitelný produkt. Stylově se jedná spíše o neutrální paletu barev a čistě funkční kousky. Na volánky a neonové barvy tak rovnou zapomeň.

Quiet luxury.
Quiet luxury. Zdroj: Propagační materiál/Cos, Ralph Lauren


Poměrně novou značkou, která má ke zmiňované estetice velmi blízko, je The Row. Tu založily v roce 2011 Mary Kate a Ashley Olsen a díky svému sofistikovanému designu ji mnozí považují za určující příklad quiet luxury na trhu.

Kendall Jenner v The Row.
Kendall Jenner v The Row. Zdroj: Getty Images

Také Catherine Holstein založila roku 2016 svůj brand s názvem Khaite, kterým si podmanila A-list celebrity jako Kendall Jenner nebo Meghan Markle. Kašmír, krep a kůže jsou základní pilíře, s nimiž Catherine pracuje, přičemž její ambicí je nově definovat ženskou perspektivu v módě. K tomu však využívá ověřený quiet luxury základ. 

Kendall Jenner v šatech Khaite.
Kendall Jenner v šatech Khaite. Zdroj: Getty Images/Kendall Jenner
Meghan Markle v Khaite.
Meghan Markle v Khaite. Zdroj: Getty Images/Meghan Markle
Domů
Sdílet
Diskuse