Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je vytvořen v rámci mediální spolupráce se společností Signal Festival.
21. září 2023 17:00
Čas čtení 2:21

Signal Festival už v říjnu rozsvítí Prahu. Tady je seznam lokací s instalacemi a videomappingem

Signal Festival už v říjnu rozsvítí Prahu. Tady je seznam lokací s instalacemi a videomappingem
Zdroj: Signal Festival
KULTURA CO DĚLAT V PRAZE? FESTIVALY PRAHA SIGNAL FESTIVAL
Uložit Uložené

Koukni, co všechno čeká na návštěvníky letošního Signal Festivalu.

Už za necelý měsíc začíná Signal Festival, který každoročně rozzáří na čtyři dny Prahu. Od 12. do 15. října se můžeš těšit na světelné instalace českých i zahraničních umělců a videomappingy na známých budovách. Letošní ročník nabízí vůbec největší galerijní zónu ve své historii a poprvé je součástí i dětská instalace. 

Galerijní zóna Signal Festivalu zahrnuje sedm instalací domácích i zahraničních umělců a 13 volně přístupných děl, které budou ke zhlédnutí ve dvou lokalitách – centrum města a Karlín / Holešovice. Nebude chybět ani oblíbená část festivalu – videomappingy, které se budou promítat na budově Městské knihovny Praha na Mariánském náměstí a na kostele sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí.

Instalace od světových umělců

Zahraniční hvězdou jedenáctého ročníku je mexický umělec Rafael Lozano-Hemmer, který svou práci mimo jiné vystavoval například v newyorském Guggenheimově muzeu. V rámci Signal Festivalu představí interaktivní dílo Thermal Drift, které bude k vidění na Lyčkově náměstí. Zařízení snímá prostřednictvím termokamer tělesnou teplotu návštěvníků. Tu převádí do dynamické velkoformátové projekce a vytváří tak unikátní portréty.

Rafael Lozano Hemmer – Thermal drift.
Rafael Lozano Hemmer – Thermal drift. Zdroj: Signal Festival

Galerijní zóna dále uvede španělské audiovizuální studio Playmodes, které v Hale 13 holešovické tržnice představí největší instalaci letošního ročníku – 25 metrů dlouhý a 12 metrů široký Horizon. Polský kolektiv Ksawery Komputery promění prostor barokní budovy Invalidovny světelnou instalací Flux, kterou budou návštěvníci ovládat pomocí gest a hlasu.  

Playmodes – Horizon.
Playmodes – Horizon. Zdroj: Signal Festival

Projekt Satelity upozorní na trojici existujících děl ve veřejném prostoru od Zdeňka Sýkory, Jiřího Příhody a Federica Díaze. K vidění budou také výsledky úspěšných spoluprací z minulých ročníků. V Kunsthalle Praha vznikne výstavní projekt s názvem The Grief of Misfit Cathedrals, zabývající se fenoménem opuštěných industriálních komplexů. Výstava bude na místě k vidění až do 14. ledna 2024.

Zdarma můžeš zhlédnout promítání mikroorganismů vygenerovaných umělou inteligencí, jež pod názvem Sediment Nodes představí norsko-portugalské studio Entangled Others. 

Nebudou samozřejmě chybět ani videomappingy. Budovu Městské knihovny Praha na Mariánském náměstí rozsvítí maďarský umělec András László Nagy a kostel sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí oživí japonské studio Flightgraf.

Flightgraaf – Echo.
Flightgraaf – Echo. Zdroj: Signal Festival

Své projekty ukážou i čeští umělci. Na náměstí Republiky před Palladiem bude ke zhlédnutí sochařská instalace Irideus Bulla Jana Kalába. Z Lyčkova náměstí v Karlíně se můžeš vydat po stopách projektu Pacific Prague Trail, který vznikl pod taktovkou konceptuální umělkyně Kateřiny Šedé. Václav Mlynář, který pracuje s elementy, jako je světlo, voda, pohyb, zvuk a prostor, předvede své dílo Kaluže na parkovišti hotelu Andaz Prague.

nakupuj vstupenky
Jan Kaláb – Irideus Bulla.
Jan Kaláb – Irideus Bulla. Zdroj: Signal Festival

Příležitost nahlédnout do Muzea města Prahy

Během konání festivalu budeš mít možnost poprvé od začátku rekonstrukce nahlédnout do prostor Muzea města Prahy na Florenci a vidět druhé patro hlavní budovy ještě před finálním dokončením. Zároveň tam můžeš zhlédnout divadelní představení Citová paměť od umělecké scény Laterna magika, které odkazuje k nejdůležitějším technologickým a myšlenkovým milníkům své historie. Kostel U Salvátora nabídne jedinečnou zvukovou instalaci Imerze od Michala Rataje a Jana Trojana, doplněnou o scénografickou realizaci Dragana Stojčevského, původně vytvořenou pro inscenaci Král Oidipús v Národním divadle. 

Část programu je zdarma

Stejně jako v předchozích ročnících je možné vidět část festivalového programu zdarma. 13 instalací je volně přístupných, na dalších 7 si ale musíš koupit vstupenku. V prodeji jsou dva druhy vstupenek, a to Signal Plus, umožňující vstup do galerijní zóny festivalu po celou dobu jeho konání, a Signal VIP pro ty, kteří chtějí zažít festival v komorní atmosféře, bez front, s komentovanou prohlídkou a welcome drinkem. 

Zahájení festivalu proběhne ve čtvrtek 12. října v 19 hodin na Karlínském náměstí. Doprovodný program ale odstartuje už v pondělí 9. října. Nabídne diskusní panely Signal Talks, skupinovou výstavu ELEKTROSALON: From the Rave to the Gallery a sérii audiovizuálních představení VEKTROSKOP v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí.

3dsense – Signal Playground.
3dsense – Signal Playground. Zdroj: Signal Festival
Domů
Sdílet
Diskuse