Kombucha jako spása lidstva? Podle vědců a vědkyň může být hipsterský nápoj klíčem k přežití lidí na Marsu či na Měsíci.
Zapomeň na avokádové toasty, matcha latté nebo greens. K přežití ti stačí kombucha! Tedy alespoň k přežití ve vesmíru, hlásají vědci a vědkyně. Ti totiž zjistili, že lahodný fermentovaný nápoj z černého čaje obsahuje takové kultury bakterií, které by mohly být klíčem k přežití člověka na Marsu nebo na Měsíci.
Objev v pondělí představila Evropská kosmická agentura (ESA). „ESA testuje kultury kombuchy, známé svými fermentačními vlastnostmi a potenciálními zdravotními přínosy, aby posoudila jejich odolnost ve vesmíru. Tyto kultury by mohly zajistit vysokou podporu lidí na Měsíci a Marsu,“ píše se v jejím prohlášení.
Zmíněné kultury prý byly schopny přežít „drsné prostředí“ na Zemi, což vědce a vědkyně přimělo zkoumat jejich potenciál a to, jak dokáží snášet extrémní podmínky ve vesmíru. „O těchto mikroorganismech se dokonce uvažuje jako o biofaktorech pro soběstačné systémy podpory života na vesmírných sídlech,“ dodala ESA.
Mikroorganismy obsažené v kombuche jsou prý schopny opravovat svou vlastní DNA, a je tak možné, že dokáží obnovit buněčné dělení i po vystavení kosmickému záření. A pravděpodobně dokáží odolat i ničivým iontům železa, které jinak způsobují rozsáhlé poškození buněk. Kultury tak mají velký potenciál podpořit život na Marsu a na Měsíci a mohou posílit budoucí vesmírné mise.