Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2023 14:45
Čas čtení 0:46
Tereza Šnajdrová

Dobrá zpráva pro všechny hipstery z Letné. Lidé by na Marsu mohli přežít díky kombuche, zjistili vědci

Dobrá zpráva pro všechny hipstery z Letné. Lidé by na Marsu mohli přežít díky kombuche, zjistili vědci
Zdroj: kroshka__nastya / Freepik / volně k užití
TECH EVROPSKÁ VESMÍRNÁ AGENTURA (ESA) VESMÍR ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Kombucha jako spása lidstva? Podle vědců a vědkyň může být hipsterský nápoj klíčem k přežití lidí na Marsu či na Měsíci.

Zapomeň na avokádové toasty, matcha latté nebo greens. K přežití ti stačí kombucha! Tedy alespoň k přežití ve vesmíru, hlásají vědci a vědkyně. Ti totiž zjistili, že lahodný fermentovaný nápoj z černého čaje obsahuje takové kultury bakterií, které by mohly být klíčem k přežití člověka na Marsu nebo na Měsíci.

Doporučeno
VIDEO: Surfující krajta baví internet. Její majitel ale dostal pokutu VIDEO: Surfující krajta baví internet. Její majitel ale dostal pokutu 19. září 2023 7:50

Objev v pondělí představila Evropská kosmická agentura (ESA). „ESA testuje kultury kombuchy, známé svými fermentačními vlastnostmi a potenciálními zdravotními přínosy, aby posoudila jejich odolnost ve vesmíru. Tyto kultury by mohly zajistit vysokou podporu lidí na Měsíci a Marsu,“ píše se v jejím prohlášení. 

Zmíněné kultury prý byly schopny přežít „drsné prostředí“ na Zemi, což vědce a vědkyně přimělo zkoumat jejich potenciál a to, jak dokáží snášet extrémní podmínky ve vesmíru. „O těchto mikroorganismech se dokonce uvažuje jako o biofaktorech pro soběstačné systémy podpory života na vesmírných sídlech,“ dodala ESA.

Mikroorganismy obsažené v kombuche jsou prý schopny opravovat svou vlastní DNA, a je tak možné, že dokáží obnovit buněčné dělení i po vystavení kosmickému záření. A pravděpodobně dokáží odolat i ničivým iontům železa, které jinak způsobují rozsáhlé poškození buněk. Kultury tak mají velký potenciál podpořit život na Marsu a na Měsíci a mohou posílit budoucí vesmírné mise.

Anketa:
Chutná ti kombucha?
Jo, je to dobrůtka.
Nevím, nikdy jsem ji nepil*a. 
Ne, fujky. 
Jo, je to dobrůtka.
61 %
Nevím, nikdy jsem ji nepil*a. 
33 %
Ne, fujky. 
6 %
Domů
Sdílet
Diskuse