Artic Bakehouse
Pondělí–neděle: 7:00–19:30
Ať už zavítáš do jakékoli ze čtyř poboček – do té na Újezdu, do Myslíkovy, Štefánikovy nebo Na Poříčí –, po překročení prahu to ucítíš. Pečivo. Kvalitní pečivo. Řemeslné pečivo. Jejich chleba mi nedávno donesla spolubydlící se slovy: „Nedáš si ten nejlepší chleba na světě?“
Podobně jsou častovány i další produkty z jejich dílny. Například skořicové šneky, marcipánem plněné pečivo s třešňovou náplní aka Cherry Bomb – a ano, i jejich croissanty. Klasický, čokoládový, mandlový („mandle + croissant = zázrak“, jak pekárna píše na svých stránkách) nebo nugátový.
Artic Bakehouse, tedy jeho majitelé, pochází z Islandu a pekárna se specializuje na pečivo z kvásku. A majitelé? „Dva Vikingové, kteří chtějí dobýt Prahu islandským kváskovým chlebem. Chceme Pražanům představit islandský chléb, přiblížit naši kulturu prostřednictvím vůně čerstvě upečeného chleba,“ zní z jejich webu.
Ke croissantu si můžeš domů přibalit některý z chlebů s lahodnými názvy jako Artic Monk, Old Charles, Nut Cracker nebo třeba Old Bastard.
La forme
Pondělí–pátek: 7:30–18:00
Sobota–neděle: 8:30–19:00
„Původ La forme má přesné datum a adresu: duben 2019 na adrese Jaselská 10. Naše první místo v Praze 6 je místem, kde jsme se etablovali jako vznikající kulinářský fenomén,“ stojí na stránkách známé kavárny a pekárny, která má po Praze dvě lokace a chystá třetí.
Druhá, mladší, se nachází nedaleko Riegrových sadů v ulici Krkonošská. Krásné prostory uvnitř, malebná a klidná zahrádka venku.
Podnik nabízí sladkosti i slanosti, přičemž všechny jsou výsledkem mezinárodních i lokálních ingrediencí. Francouzské máslo a mouka (právě jejich croissanty se vyplatí nevynechat), italský sýr, lokální zelenina a ovoce.
PS: Veganky a vegany potěší veganské skořicové šneky. Doporučujeme všemi deseti!
Supernova bakehouse
Pondělí–pátek: 8:00–18:00
Holešovická croissantová perla, která v Praze 7 vznikla díky bratrskému duu: Michalovi a Markovi Borským.
Mohlo by se ti to stát, proto varujeme: nezdržuj se příliš dlouhou dobu obdivováním designového interiéru. Byť by to bylo pochopitelné, oddálilo by tě to od toho, pro co jsi sem ve skutečnosti přišel*přišla – od pečiva! Dáš si klasický, nutelový nebo pistáciový croissant?
Nebo upřednostníš třeba skořicový šnek, veganský meruňkový dort, triple choco cookie nebo čokoládovojahodový cruffin (tedy delikátní kombinaci na pomezí croissantu a muffinu)? Na výběr máš pak i ze slaného: v nabídce bývají například slané croissanty nebo sendviče se slaninou a čedarem nebo šunkou a goudou.
Tak jako tak, určitě si v širokém výběru přijdeš na své. Nabídka se ovšem mění: o aktuálních možnostech sladkého i slaného pečiva tě pekárna vždy informuje na svém instagramovém profilu.
Tak vzhůru do Holešovic!