Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Volvo.
20. října 2023 13:00
Čas čtení 2:05
Sponzorovaný obsah

Z 0 na 100 km/h za 3,6 sekundy. Elektrické Volvo EX30 je malé SUV, které dokáže velké věci

Z 0 na 100 km/h za 3,6 sekundy. Elektrické Volvo EX30 je malé SUV, které dokáže velké věci
Zdroj: Volvo / propagační materiál
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY AUTOMOBILY
Uložit Uložené

Nejmladší přírůstek do rodiny bezpečných vozů je zároveň nejmenším modelem značky a nabízí vlastnosti velkých SUV za sympatickou cenu. Pojď se blíže podívat na to, co tenhle severský sympaťák umí.

Plně elektrický crossover EX30 na první pohled zaujme čistým, ale sofistikovaným designem. Nechybí mu typická seříznutá záď a jemný prolis na bocích, který vytváří příjemný designový prvek. Velkou stylovkou jsou světla ve tvaru Thorova kladiva. Auto je dostupné v pěti barvách a čtyřech různých provedeních interiéru.

Nejvíce nás zaujaly prvky, které vytváří dojem, že tě i v autě obklopuje příroda. Patří k nim panoramatická střecha nebo ambientní osvětlení, které lze nastavit na barvy polární záře či přírodní zelené.

Volvo EX30.
Volvo EX30. Zdroj: Volvo / propagační materiál

S přírodou nespojuje nové Volvo jen design, ale také udržitelný přístup. V kabině nenajdeš jediný kus zvířecí kůže. Všechny materiály byly zvoleny tak, aby byly šetrné k životnímu prostředí a zároveň dostály přísným standardům kvality značky. Výrobci využili recyklované a obnovitelné materiály, včetně tkaného lnu či certifikované vlny, plastu z rámů vyřazených oken nebo vláken ze staré džínoviny na obložení dekorativních panelů. Nejmenší model značky si také vystačí s menším množstvím oceli a hliníku. 

Volvo EX30.Volvo EX30.Volvo, EX30,Volvo, EX30,
Zobrazit galerii
(4)

Navzdory své velikosti může EX30 nabídnout poměrně dost prostoru pro pasažéry i jejich zavazadla. Přispívá k tomu množství chytře umístěných boxíků, do kterých si můžeš schovat nejen základní věcí, jako je peněženka a klíče, ale do úložné schránky ve dveřích se ti vejde například i menší kabelka.

více o volvo ex30
Volvo, EX30,
Zdroj: Volvo

Oproti předchozím modelům nenajdeš za volantem informační panel. Veškeré ovládací prvky jsou umístěné na 12,3palcové obrazovce infotainmentu. Pod palubní deskou se nachází dvě praktické indukční nabíječky, pohodlí si dopřejí také pasažéři vzadu, kteří mají k dispozici USB-C konektory i kapsy na mobil. Skvělým highlightem je soundbar Harman Kardon. Jeden reproduktor zní, jako by jich bylo v autě sedm, a naplní zvukem celý vůz.

Volvo EX30.
Volvo EX30. Zdroj: Volvo / propagační materiál

Poznávací značkou Volva je bezpečnost, na které si dali záležet i u tohoto modelu. Novinkou je senzorické pole kolem celého auta, které rozpozná překážku a dokáže tak zabránit tomu, že otevřením dveří srazíš cyklistu či chodce. Auto je vybavené centrálním airbagem, který chrání pasažéry v případě nárazu do překážky. Má asistent jízdy po dálnici, upozorní řidiče na ztrátu pozornosti a dokáže zabránit srážce s protijedoucím automobilem.

Volvo EX30.
Volvo EX30. Zdroj: Volvo / propagační materiál

Určitě tě zajímá, jaký má EX30 výkon a kolik ujede kilometrů. A můžeme ti slíbit, že i v této oblasti budeš pravděpodobně spokojen*a. V nabídce jsou tři varianty. Základní model s jedním motorem má 272 koní a ujede až 344 km na jedno nabití. S těmito parametry je ideální volbou do města. Pokud potřebuješ auto na delší vzdálenosti, nabízí se varianta s prodlouženým dojezdem, která zvládne až 476 kilometrů na jedno nabití. A jestli patříš mezi ty, kteří ocení spíše výkon, mrkni na dvoumotorovou verzi, jejíchž 428 koní pod kapotou tě z 0 na 100 km/h dostane za neuvěřitelné 3,6 sekundy (v základní verzi je to za 5,5 sekundy). Maximální rychlost je u všech variant omezena na 180 km/h. Nabití baterie z 10 % na 80 % procent trvá přibližně 26 minut.

Volvo EX30.
Volvo EX30. Zdroj: Volvo / propagační materiál

A teď cena. I ta je příjemným překvapením. Elektrické SUV se totiž cenově téměř vyrovná srovnatelným vozům se spalovacím motorem. Základní jednomotorová varianta stojí 869 000 Kč, verze s prodlouženým dojezdem 994 000 Kč a dvoumotorová varianta 1 440 000 korun. V základní výbavě se nachází například LED světlomety, litá kola, automatická klimatizace, bezpečnostní asistenti nebo zadní parkovací senzory s kamerou.

Volvo, EX30,
Zdroj: Volvo
Domů
Sdílet
Diskuse