Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. října 2023 6:00
Čas čtení 2:11
Lucie Kotvalová

Tip na gastrovýlet: Tady najdeš nejlepší koláče. Hospůdka U Lasíků je oázou hned u Prahy

Tip na gastrovýlet: Tady najdeš nejlepší koláče. Hospůdka U Lasíků je oázou hned u Prahy
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
GASTRO GASTRONOMIE KAM NA VÝLET
Uložit Uložené

Kam o víkendu na výlet za dobrým jídlem? Jedině k Lasíkům.

Bylo nebylo, za horami, řekami. Naštěstí tentokrát nemusíš tak daleko. Tuhle oázu plnou těch nejlepších koláčů a slaného pečiva najdeš jen kousek od Prahy.

Hospůdka U Lasíků je oblíbenou destinací pro výletníky a výletnice z dobrého důvodu.

Doporučeno
Jez, co chceš, kdy a kolik toho chceš. Jak dopadlo mých šest měsíců s intuitivním stravováním? Jez, co chceš, kdy a kolik toho chceš. Jak dopadlo mých šest měsíců s intuitivním stravováním? 17. října 2023 6:00

Zaprvé, místo je blízko hlavního města – dá se tam jednoduše a rychle dostat veřejnou dopravou. Zadruhé, kolem podniku se dá vyrazit na vícero hezkých procházek. A zatřetí, místo nadchne všechny milovníky gastrovýletů. Co je lepší, než se projít krásnou podzimní přírodou, pokochat se výhledy na les, u toho vyprodukovat trochu toho serotoninu (tedy tolik potřebného hormonu štěstí) a poté si odpočinout u dobrého jídla a pití?

U LasíkůU LasíkůU Lasíků
Zobrazit galerii
(3)

V hospůdce nabízí slané i sladké koláče (při naší návštěvě měli nejrůznější druhy, z těch sladkých hruškový, borůvkový s tvarohem, malinový a s ledními plody – doporučujeme všechny –, z těch slaných pak mívají třeba řepové nebo dýňové s kari kořením), buchty, dvojctihodné koláče, polévky, chléb se sádlem, chléb s uzeným masem (jak někdo píše u příspěvku na Instagramu, „ten chleba je sen“), víno, kávu, čaje nebo třeba Únětické pivo.

Možné je posedět vevnitř, v případě přívětivějšího počasí venku na krásné zahrádce i pod střechou stodoly. Ta je ovšem často, zvláště o víkendu, plná. Doporučujeme proto dorazit hned na 11. hodinu, kdy podnik o víkendu otevírá, a projít se až poté, co dojíš proslulé koláče. Pokud dorazíš později, je možné, že budeš muset na koláč vystát řadu a pak si ho sníst vestoje nebo vsedě na chodníku před hospodou – ale můžeme potvrdit, že to i tak stojí za to.

A kudy se projít?

Cestu netřeba příliš plánovat. Je možné dorazit k hospůdce a podle nálady se nejdříve projít a až pak najíst, nebo nejdříve upřednostnit onu gastrosložku výletu a na menší túru se vydat poté.

U LasíkůU LasíkůU Lasíků
Zobrazit galerii
(3)



Od hospody můžeš vyrazit třeba na jednoduchou procházku podél Únětického potoka a zpátky. (Tip: Po cestě můžeš hledat vystavěnou bobří hráz, která se na Únětickém potoku nachází. Proč bys to dělal*a? Protože bobři jsou ohromně zajímavá stvoření! Víš, že se jedná o u nás největšího hlodavce, že je bobrů v Česku až deset tisíc, bobří rodiče si hrají se svými bobřími dětmi nebo že dokáží porazit strom o průměru až jeden metr?)

Na svém výletě se pak taky můžeš orientovat podle turistických značek a prozkoumat třeba okolní lesy a louky. Když například vyjdeš nahoru na kopec, naskytne se ti krásný panoramatický výhled. Zkus se tam nahoře na chvilku zastavit. Uklidnit. Vnímej zelené prostředí kolem sebe. Uvidíš, že se ti udělá tak nějak líp. (O benefitech času stráveného v přírodě jsme psali tady.)

No takže abychom to uzavřeli: hurá k Lasíkům, jak se na sociálních sítích říká. Za nás je to ideální tip na víkendový výlet. 

Otvírací doba
Čtvrtek–pátek 15–20 hodin
Sobota 11–20 hodin
Neděle 11–19 hodin

Adresa
Tiché údolí 9, 252 62 Únětice-Horoměřice

Kudy k Lasíkům z centra Prahy?
Máš dvě možnosti.

1) V centru Prahy, třeba na Národní, nasedni na tramvaj číslo 18, dojeď na zastávku Zelená. Poté přejdi na autobusovou zastávku Čínská a nastup na autobus číslo 355. Vystup na zastávce Únětice, obecní úřad, jdi čtyři minuty pěšky a jsi tam! 

2) Druhá alternativa je naskočit na vlak na Masarykově nádraží, dojet na zastávku Roztoky u Prahy a odtamtud se vydat pěšky. Údolím půjdeš proti proudu Únětického potoka a za necelou hodinu dorazíš na místo.

A pozor – karty neberou. Buď musíš zaplatit hotově, nebo je možné poslat peníze převodem.
Domů
Sdílet
Diskuse