Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. října 2023 v 17:02
Čas čtení 0:36
Radim Šlechta

Seznam se, tohle je Pepper X, nová nejpálivější paprička světa. Toto s tebou udělá

Seznam se, tohle je Pepper X, nová nejpálivější paprička světa. Toto s tebou udělá
Zdroj: Guiness World Records
NEWS
Uložit Uložené

Tahle paprička je to nejpálivější, co v chilli světě existuje.

„Napíná mi to kůži na obličeji,“ vyblekotal ze sebe Sean Evans, spoluautor pořadu Hot Ones, když v bolestech kousal Pepper X. Podle Guinnessovy knihy rekordů je toto nová nejpálivější paprička na světě.

S pálivostí 2 693 000 SHU téměř dvojnásobně překonala doposud nejostřejší Carolinu Reaper s průměrnou pálivostí 1,64 milionu SHU. Pocitově jde ale podle jejího šlechtitele dokonce až o třikrát intenzivnější pálivost.

Za novým peklem v puse stojí Ed Currie, který vyšlechtil i zmíněnou papričku Carolina Reaper. Podle vlastních slov vyvinul Pepper X díky desetiletému selektivnímu šlechtění, kdy kombinoval nejpálivější chilli papričky a čekal, až se nový druh ustálí.

Kromě toho pro něj bylo důležité vytvořit papričku, která bude mít chuť. Prý není těžké vytvořit něco pálivého, oříšek je, aby byla paprička chutná. Pepper X má prý citrusovou vůni a zemitou chuť.

Technicky je ale pálivější než sprej proti medvědům. Nenápadná žlutá scvrknutá věcička prý pálí ještě minimálně dobré dvě hodiny po pozření. 

Domů
Sdílet
Diskuse