Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. listopadu 2023 18:00
Čas čtení 2:54
Jakub Paulík

FOTO: Legendy kulturistiky v minulosti a dnes. I když některým táhne na 90 let, stále makají

ZDRAVÍ POSILOVÁNÍ A CVIČENÍ
Uložit Uložené

Každým dnem dokazují, že cvičení je neměnnou součástí jejich životního stylu.

Ani jednomu z nich není pod 50 let a některým již pomalu, ale jistě táhne na 90. Přesto všichni pravidelně navštěvují posilovnu. Bodybuilding pro ně totiž nikdy nebyl jen soutěžením, ale v první řadě součástí životního stylu. Podívej se na to, jak se dodnes udržují ve formě legendy kulturistiky.

Ronnie Coleman (59 let)

Soutěžní kariéra: 1990–2007
Největší úspěch: osminásobný Mr. Olympia
Ronnie Coleman
Zdroj: instagram.com/ronniecoleman8

Jen dva bodybuildeři ve své kariéře získali osmkrát titul Mr. Olympia. Jedním z nich je masivní Ronnie Coleman, přezdívaný také Král. Roky zvedání enormních vah se podepsaly na kulturistově zdraví. Následkem zranění páteře se pohybuje o berlích, případně na vozíčku.

Ani tento handicap mu však nebrání v tom, aby nadále cvičil. Podle vlastních slov v současnosti maká šestkrát týdně. Na svůj Instagram pravidelně přidává videa z tréninků, přičemž jen nedávno posiloval s Arnoldem Schwarzeneggerem.

Doporučeno
Ronnie Coleman: posilovna ho stála více než dům, v důsledku kulturistiky chodí o berlích Ronnie Coleman: posilovna ho stála více než dům, v důsledku kulturistiky chodí o berlích 8. října 2021 9:30

Jay Cutler (50 let)

Soutěžní kariéra: 1992–2013
Největší úspěch: čtyřnásobný Mr. Olympia
Jay Cutler
Zdroj: instagram.com/jaycutler

Žádný král nevládne věčně. I Ronnie Coleman proto dříve či později musel na pomyslný trůn kulturistiky pustit svého nástupce. Stal se jím v roce 2006 Američan Jay Cutler, který v době soutěžní kariéry trénoval pětkrát týdně dvakrát denně.

Cvičení se věnuje dodnes, přičemž v posilovně často narazí na své fanoušky. Zajímavostí je, že mezi ně patří nejsvalnatější hollywoodský herec současnosti Dwayne Johnson alias The Rock. I legendy mají své vzory.

Doporučeno
Jay Cutler: „fandí“ mu The Rock a miluje psy, u kterých hledá útočiště. Čtyřnásobný Mr. Olympia a pokořitel Ronnieho Colemana Jay Cutler: „fandí“ mu The Rock a miluje psy, u kterých hledá útočiště. Čtyřnásobný Mr. Olympia a pokořitel Ronnieho Colemana 30. října 2021 12:30

Frank Zane (81 let)

Soutěžní kariéra: 1961–1983
Největší úspěch: trojnásobný Mr. Olympia
Frank Zane
Zdroj: instagram.com/therealfrankzane

Frank Zane začal s profesionální kulturistikou několik let před Arnoldem Schwarzeneggerem. Po jejich první společné soutěži v roce 1968, ve které Arnolda porazil, slavného rodáka z Rakouska dokonce rozbrečel. V pozdějších letech mu však tituly Mr. Olympia unikaly právě kvůli Schwarzeneggerovi. Ale v letech, ve kterých Arnold nesoutěžil, Frank Zane svým estetickým a mimořádně souměrným svalstvem jednoznačně dominoval.

Vzhledem ke svému vysokému věku si už nemůže dovolit zvedat těžké váhy, ale fitness lifestyle nikdy neopustil. „Budu to dělat tak dlouho, jak to bude možné. Teď je mi 80 a pravděpodobně to budu dělat do 120 nebo 130 let,“ řekl pro Daily Star v roce 2022.

Doporučeno
Franco Columbu s Arnoldem Schwarzeneggerem začínali jako zedníci. Sylvester Stallone skončil jeho vinou v nemocnici Franco Columbu s Arnoldem Schwarzeneggerem začínali jako zedníci. Sylvester Stallone skončil jeho vinou v nemocnici 19. února 2023 9:00

Lou Ferrigno (71 let)

Soutěžní kariéra: 1971–1994
Největší úspěch: dvojnásobný Mr. Universe
Lou Ferrigno
Zdroj: Cinema 5, instagram.com/theofficiallouferrigno

Nechybělo mnoho a Lou Ferrigno se mohl stát mnohonásobným Mr. Olympia. Po soutěžích v letech 1974 a 1975 (umístil se na skvělé druhé a třetí příčce) však s profesionální kulturistikou na dlouhou dobu sekl. Arnold Schwarzenegger, který byl svého času jeho největším konkurentem, řekl, že Lou mohl po roce 1975 táhnout minimálně pětiletou výherní šňůru. Chybělo mu ovšem sebevědomí.

Po profesionální kariéře bodybuildera se začal věnovat herectví a na pódium se naposledy postavil v 90. letech. V roce 2018 se stal členem prezidentské rady Donalda Trumpa pro sport, fitness a výživu. Pravidelné tréninky zůstaly součástí jeho života i po ukončení soutěžní kariéry, což je vidět i na jeho udržované postavě.

Doporučeno
Lou Ferrigno: Život legendy, které záviděl i Arnold Schwarzenegger Lou Ferrigno: Život legendy, které záviděl i Arnold Schwarzenegger 23. května 2022 14:30

Arnold Schwarzenegger (76 let)

Soutěžní kariéra: 1965–1980
Největší úspěch: sedminásobný Mr. Olympia
Arnold Schwarzenegger
Zdroj: Wikimedia/Jack O'Quinn, instagram.com/schwarzenegger

Arnoldův život se opírá o tři pilíře – kulturistiku, herectví a politiku. V každé ze jmenovaných oblastí se mu podařilo dominovat a ani na jednu nezanevřel. I když už není guvernérem Kalifornie, zůstává nadále politicky aktivní. Ve filmovém byznysu se s krátkou přestávkou pohybuje od roku 1970 a cvičení patří k jeho životu od teenagerského věku.

V současnosti však tréninky přizpůsobuje vyššímu věku. V roce 2022 pro Insider řekl, že sportu věnuje zhruba 1,5 hodiny denně (pro srovnání, během soutěžní kariéry cvičil pět hodin denně). 45 až 60 minut jezdí na kole a zbývajících 30 minut zvedá závaží, přičemž stihne odcvičit 25 až 30 sérií.

Doporučeno
Život Arnolda Schwarzeneggera: Otec nacista ho týral. Herec mu nepřišel ani na pohřeb Život Arnolda Schwarzeneggera: Otec nacista ho týral. Herec mu nepřišel ani na pohřeb 30. července 2022 12:30

Juraj Višný (86 let)

Soutěžní kariéra: 1964–1968
Největší úspěch: vítěz prvního mistrovství ČSSR
Juraj Višný
Zdroj: archív Juraja Višného

Roky 1963, 2007, 2023 na prví fotce má Juraj Višný 26 let, na dalších dvou 70 a 86 let.  

Ještě předtím, než Arnold Schwarzenegger zazářil jako svého času nejlepší kulturista světa, se v malé Československé socialistické republice blýskala hvězda bodybuildera Juraje Višného. Ten se stal v roce 1964 absolutním vítězem první oficiální kulturistické soutěže v ČSSR s názvem Velká cena Mladé gardy. O čtyři roky později se mu podařilo vybojovat zlatou medaili na prvním mistrovství kulturistiky v ČSSR.

Se soutěžením skončil těsně před koncem 70. let. S manželkou prožil většinu života ve Švýcarsku, kde pracoval jako architekt. Posilování se věnuje i v současnosti, kdy mu je úctyhodných 86 let.

„Vždy to byl můj životní styl. Cvičím pořád, ale tak, jak se na starého dědečka patří. Mám v garáži posilovací věž, na které se dají dělat všechny cviky, a v pokoji mám cyklotrenažér kombinovaný i na šlapání,“ řekl pro Refresher.

Doporučeno
Juraj Višný byl prvním československým mistrem kulturistiky. Hollywood měl na dosah ruky Juraj Višný byl prvním československým mistrem kulturistiky. Hollywood měl na dosah ruky 2. září 2023 15:00
Domů
Sdílet
Diskuse