Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2023 9:00
Čas čtení 4:58
Jakub Paulík

Franco Columbu s Arnoldem Schwarzeneggerem začínali jako zedníci. Sylvester Stallone skončil jeho vinou v nemocnici

Franco Columbu s Arnoldem Schwarzeneggerem začínali jako zedníci. Sylvester Stallone skončil jeho vinou v nemocnici
Zdroj: Facebook/Arnold
SPORT ARNOLD SCHWARZENEGGER
Uložit Uložené

Když Stallone trénoval na postavu Rockyho, Columbu ho vyzval k soutěži v porovnávání síly. Neskončilo to dobře.

Franco Columbu byl jeden z nejlepších kulturistů své doby a celoživotní přítel Arnolda Schwarzeneggera, bez něhož by to známý herec podle vlastních slov nikdy nedotáhl tak daleko. „Mohl jsem mít úspěch bez peněz, bez mých rodičů, ale nikdy ne bez tebe,“ řekl Arnold o Francovi.

Než se oba muži propracovali ke slávě, přivydělávali si jako zedníci a společně žili v malém bytě, kde se střídali ve spánku na gauči. Toto je životní příběh Sardiňana a bývalého pastýře Franca Columbua, který to z farmy dotáhl až do nejvyšší kulturistické soutěže Mr. Olympia.

Franco Columbu
Zdroj: instagram.com/francocolumbu

Stallone s ním nemohl udržet tempo a přišel k úrazu

Franco Columbu měřil pouhých 165 centimetrů, ale dokázal zvednout mnohem větší váhy než mnozí dvoumetroví muži. V poměru ke své výšce a váze patřil mezi nejsilnější kulturisty. Jako osobní trenér nešetřil ani Sylvestra Stallona, ​​který se připravoval na slavné filmové role Ramba a Rockyho.

Columbu tvrdil, že Stallone chtěl jet opravdu naplno. Jeho trénink měl být na úrovni kulturistů, kteří se plánují postavit na pódium Mr. Olympia mezi nejlepší z nejlepších. To ovšem znamenalo, že Stallone musel spolu s Francem makat 6 dní v týdnu dvakrát denně.

I takto vypadal jejich trénink:

Pro Stallona dělal v 70. letech na plný úvazek. Při dravém tempu, do kterého se pustili, nebylo možné, aby se věnoval jinému klientovi. „Abych se soustředil na to, že ho dostanu do nejlepší formy v jeho životě, musel jsem nechat téměř všechno stranou,“ řekl Columbu podle Popworkouts.

Doporučeno
Arnold Schwarzenegger má nový dokument. Nezaslouží si ho ani on, ani jeho fanouškovská základna Arnold Schwarzenegger má nový dokument. Nezaslouží si ho ani on, ani jeho fanouškovská základna 7. června 2023 16:10

Ze cvičení si jednou zkoušeli udělat soukromou soutěž. Ověřovali si, kdo z nich zvedne víc na bench press. S nápadem prý tehdy přišel Franco, ale Sly se nenechal zahanbit. Během zvyšování vah si ovšem vážně zranil pravý prsní sval, který mu museli operovat.

Jelikož nechtěl, aby bylo zraněné místo se 60 stehy vidět, rozhodl se, že si nechá udělat tetování, píše Essentially Sports. Dnes je již Stallone známý tím, že má potetovanou velkou část těla. Pravdou ovšem je, že nebýt Franca Columbua, možná by s tím nikdy ani nezačal.

Franco Columbu
Zdroj: instagram.com/francocolumbu/

Oba si v dětství zažili bití

Franco Columbu se narodil v roce 1941 a vyrůstal v Ollolai na Sardinii na rodinné farmě, kde pracoval jako pastýř. S Arnoldem Schwarzeneggerem, svým nejlepším přítelem, se setkal na soutěži Junior Mr. Europe v Německu v roce 1965. Arnold tehdy vyhrál první místo jako kulturista a Franco Columbu dominoval jako powerlifter.

Po soutěži Arnold Francovi navrhl, aby byl jeho sparingpartnerem, a od té doby byli nerozlučnou dvojkou, která to dotáhla až k úspěšné kariéře v zámoří. „Navzájem jsme se tlačili vpřed, soutěžili jsme spolu a smáli jsme se během celé té cesty,“ napsal o Francu Columbuovi ve vzpomínkách na Facebooku.

Doporučeno
Kulturistická legenda Sergio Oliva: I Schwarzenegger se vedle něj cítil maličký. Po směně v továrně ještě 3 hodiny zvedal činky Kulturistická legenda Sergio Oliva: I Schwarzenegger se vedle něj cítil maličký. Po směně v továrně ještě 3 hodiny zvedal činky 13. dubna 2023 7:00

Franco a Arnold měli od začátku kariéry hodně společného. Oba byli imigranty z evropských zemí, pocházeli z obyčejných poměrů a do USA přijeli za slávou a úspěchem. A podobně jako Arnold zažíval fyzické týrání od svého otce, i Franco se v dětství jako nízký a vyhublý chlapec dostal nejednou do šarvátek s vrstevníky, se kterými zpočátku prohrával.

„Do svých 11 let jsem dostal spoustu nakládaček. Potom jsem to jednoho dne začal vracet. Nikdo se mě nemohl dotknout,“ cituje The New York Times vyjádření Franca pro Miami Herald. Možná i zkušenosti z dětství ho motivovaly k tomu, aby se začal věnovat boxu. Stal se dokonce mistrem Itálie, ale nakonec zůstal u kulturistiky, která mu přinesla největší úspěch.

Franco a Arnold společně trénovali i „na stará kolena“ (2016):

Spolubydlící kulturisté a zedníci

Když se Arnold dostal koncem 60. let do USA, požádal praotce kulturistiky Joea Weidera, který mu finančně pomáhal, aby přizval i Franca. „Když jsem se konečně dostal do Ameriky, byl jsem osamělý. Opustil jsem svou rodinu, svou zemi, nechal jsem za sebou celý svůj dosavadní život. Když jsem požádal Joea Weidera, aby tě vzal se mnou trénovat, bylo to proto, že jsem věděl, že bez mého nejlepšího přítele nejsem týmž člověkem. Mohl jsem mít úspěch bez peněz, bez mých rodičů, ale nikdy ne bez tebe,“ popsal hodnotu jejich přátelství Arnold.

Zpočátku bydleli spolu v bytě a každou noc se střídali, kdo z dvojice bude spát na gauči a kdo na posteli. Ještě než se stali slavnými, potřebovali se něčím živit. Peníze, které dostávali od Weidera, jim nestačily, a tak založili firmu European Brick Works, kde pracovali jako zedníci. Columbu se tehdy vysmíval soutěžícím, kteří se po tréninku jen vyvalovali na pláži, zatímco oni s Arnoldem makali a jejich svalstvo se prý díky tomu ještě více vyrýsovalo.

Franco Columbu
Zdroj: Instagram/Arnold

Při soutěži s nošením ledniček téměř přišel o nohu

Přestože byl Columbu vysoký jen 165 centimetrů a jeho svalstvo nebylo nikdy tak mohutné jako Arnoldovo, porotu dokázal zaujmout propracovanou muskulaturou. Kromě toho jako bývalý powerlifter zvedal opravdu těžké váhy. „Franco Columbu nikdy nebyl největším mužem na kulturistickém pódiu, ale obvykle byl nejsilnějším,“ napsal o něm v roce 2012 magazín Muscle & Fitness podle The New York Times.

Doporučeno
Život Arnolda Schwarzeneggera: Otec nacista ho týral. Herec mu nepřišel ani na pohřeb Život Arnolda Schwarzeneggera: Otec nacista ho týral. Herec mu nepřišel ani na pohřeb 30. července 2022 12:30

V největší kulturistické soutěži Mr. Olympia v letech 1974 a 1975 zvítězil v kategorii lehké váhy. Hlavní ocenění tehdy připadlo jeho příteli Arnoldu Schwarzeneggerovi. Když však Arnold oznámil konec kariéry, Francovi se o rok později podařilo zvítězit. Jeho konkurentem, který obsadil druhé místo, byl tehdy slavný kulturista Frank Zane.

O titul by zřejmě Franco zabojoval i v roce 1977, ale během soutěže World's Strongest Man, když přenášel na zádech obrovskou ledničku, si vážně poranil nohu. Po úrazu novináři ze CBS s úsměvem říkal, že necítil příliš velkou bolest, ale než se dal dohromady a začal znovu závodně sportovat, uběhlo několik let.

Franco Columbu
Zdroj: Youube/The World's Strongest Man

Mezitím studoval na chiropraktika, čímž se později také živil. Tehdy začal trénovat také herce Sylvestra Stallona na jeho role Rockyho a Ramba. Paradoxem je, že Sylvester Stallone byl tehdy jedním z největších filmových konkurentů Francova nejlepšího přítele Arnolda Schwarzeneggera. Herci se netají tím, že mezi nimi byla zpočátku špatná krev, ale později se stali kamarády. Když se dal Franco v roce 1981 dohromady, znovu nastoupil na pódium Mr. Olympia a naposledy získal titul vítěze.

Arnold slíbil, že se postará o jeho ženu a dceru

Přátelské pouto mezi Francem a Arnoldem se nepřetrhlo ani po konci kulturistické kariéry. Když si Schwarzenegger bral v roce 1986 svoji manželku Marii Shriver, Franco byl jeho svědkem. V roce 1991, když se Arnoldovi a Marii narodila dcera Christina, Franco přijal poctu od svého nejlepšího přítele a stal se jejím kmotrem. Společně pracovali i na velkofilmech, kde si rodák ze Sardinie zahrál menší role. Vidět jsi ho mohl například v Barbaru Conanovi z roku 1982 či v prvním Terminátorovi z roku 1984.

V soukromém životě byl Franco ženatý s partnerkou Debbie. Vychovávali spolu dceru Marii a společně žili až do jeho smrti v roce 2019. Když si šel 78letý Franco 30. srpna 2019 zaplavat do moře, udělalo se mu náhle špatně a utopil se. K veřejným projevům smutku se mimo jiné přidali i jeho přátelé, Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger.

Doporučeno
Jak vznikaly rychlodabingy a legendární československé hlášky v hollywoodských filmech? Králové videa ti to prozradí Jak vznikaly rychlodabingy a legendární československé hlášky v hollywoodských filmech? Králové videa ti to prozradí 24. září 2019 12:39

„Odešel největší a nejsilnější kulturista, jakého jsem kdy potkal... Naučil mě mnoho věcí, které jsem využíval celý život. Muž jako on se už nenarodí. Děkuji za vzpomínky, Franco,“ napsal Stallone na Twitteru.

„Vždy mi budeš chybět. Ale také vím, že část z tebe žije ve mně, v Debbie, v Marii a v milionech lidí, které jsi inspiroval každý den svého života. Budu tady pro Marii a Debbie, takže teď už můžeš bez obav odpočívat. Mám tě rád, Franco. Vždy si budu pamatovat radost, kterou jsi přinesl do mého života, rady, které jsi mi dal, a jiskru ve tvých očích, která nikdy nezmizela. Byl jsi můj nejlepší přítel,“ rozloučil se s Francem Columbuem slavný kulturista, herec a bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger.

Domů
Sdílet
Diskuse