Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Vzestup a pád Kat Von D. Jak se z úspěšné tatérky stala nejhejtovanější osoba internetu?

Vznik značky Kat Von D

Místo tetování se vrhla do doposud neprobádaných vod – do kosmetického průmyslu. Make-up byl vždy její vášní, a když ji v roce 2008 oslovila Sephora, zda by pod ní nechtěla vydat vlastní řadu produktů, bez váhání šla do toho. Prvním produktem, který Kat Von D vypustila do světa, byla sada obsahující čtyři rtěnky, dvě paletky očních stínů, šest očních linek a jeden štětec.

Doporučeno
Kosmetické novinky: Objevili jsme letní must-have, cute kolekci Bridgerton i fixu na pihy z drogerky za 60 korun Kosmetické novinky: Objevili jsme letní must-have, cute kolekci Bridgerton i fixu na pihy z drogerky za 60 korun 5. května 2024 13:30

„Snažila jsem se vytvořit něco, co na trhu ještě neexistovalo. A to se nám také povedlo. Do Sephory jsem nechodila, všechno vypadalo stejně a tuhle šeď jsem chtěla rozbít,“ vzpomínala na začátky v kosmetickém průmyslu.
 
Značka Kat Von D se okamžitě těšila velkému zájmu. Na sociálních sítích ji propagovali ti největší influenceři a influencerky v čele s Mannym MUA, Tati Westbrook nebo NikkieTutorials. Všichni milovali její magické obaly i výjimečné odstíny, které neměly konkurenci. Tatérka také přišla s vůbec prvními dlouhotrvajícími matnými rtěnkami, které měly tekutou formu a svět po nich šílel.
 
Make-up brandu se velmi dařilo. V roce 2017 se stal jednou z nejprodávanějších značek, a matná Studded Kiss Lipstick se dokonce stala nejprodávanější rtěnkou roku 2015.

Kat Von D
Zdroj: Flickr/Bella Vu/volně k použití

Kontroverzní názvy rtěnek 

Jenže pak jako by se v Kat Von D něco zlomilo. Když v roce 2013 vydala rtěnku, kterou pojmenovala Celebutard (hloupá celebrita, pozn. redakce), po vlně kritiky ji stáhla z prodeje a vše bylo odpuštěno. Jenže podruhé už lidé nebyli tak shovívaví…


Když na trh uvedla rtěnku s názvem Underage Red, jako by tím mladé dívky nepřímo nabádala k tomu, aby se snažily vypadat sexy a vyzývavě. Kat Von D se však tentokrát omluvit odmítla. „Lidé si zjevně špatně interpretovali název této rtěnky a to, co jej inspirovalo. Takový odstín jsem nosila, když mi bylo 16 let. Pamatuji si, že jsem tehdy chtěla jít na jeden koncert, ale protože jsem byla nezletilá, nemohla jsem tam. Tuhle barvu považuji za ženskou vzpouru, stejně jako její jméno,“ napsala na Facebooku s tím, že sice možná takový název inspiruje k sexualizaci a podporuje destruktivní životní styl, ale Von D si tím nenechá vzít svoji tvůrčí svobodu. „Ne, toto není omluva,“ dodala.


Ještě téhož roku pak na Kat Von D vypluly další věci. Tatérka a zakladatelka značky se totiž rozkmotřila se svým přítelem, influencerem Jeffreem Starem, který o ní natočil celé jedno video. Tento konflikt se stále řadí k jedněm z největších sporů v online komunitě. Kat Von D se podle něj měla chovat špatně k lidem ve svém okolí, měla je šikanovat a jeho měla využít pro zviditelnění se.


Ani zde však veškerá kontroverze kolem Kat Von D nekončí. Naopak.

Doporučeno
Je synem slavného bubeníka, nazpíval milionový hit a chodí s Charli D'Amelio. Kdo je Landon Barker? Je synem slavného bubeníka, nazpíval milionový hit a chodí s Charli D'Amelio. Kdo je Landon Barker? 12. července 2023 11:00

Antivaxerka a nacistka?

Kat Von D totiž v minulosti vydala rtěnku s názvem Selektion, což je slovo, které v minulosti používali především nacisti rozhodující o tom, jací lidé budou v koncentračních táborech pracovat a koho čeká smrt. O dva roky později zase zabíjení zvířat přirovnala k holokaustu a veřejnost si začala všímat, že tatérka až podezřele často sklouzává k antisemitismu.

Na svůj YouTube proto natočila 11 minut dlouhé video s názvem Nejsem nacistka, ale veřejnost o opaku nepřesvědčila. Některé její výroky ve videu byly lhavé a naopak se nevyjádřila k dalším klíčovým případům údajného antisemitismu – například k tomu, že se její bývalý přítel převlékal za nacistu, když s ním Kat Von D ještě chodila, nebo také k tomu, proč má její manžel vytetovaný hákový kříž.


V roce 2018 Von D zase v příspěvku na Instagramu naznačila, že své nenarozené dítě nebude očkovat a bude jej vychovávat na veganské stravě. Příspěvek následně smazala, ale ve veřejném prostoru se rozšířil natolik, že lidé přestávali kupovat její kosmetickou značku. A ti, kteří nějaké výrobky vlastnili, je začali hromadně ničit a vyhazovat. Bojkot kosmetické značky Kat Von D byl tvrdý.


Tatérka se situaci snažila zachránit. Tvrdila, že rozhodně není antivaxerka, že udělala chybu a bylo to od ní hloupé. Skutečně je tomu tak? V lednu roku 2022 Kat Von D zažalovala její bývalá zaměstnankyně, která mezi lety 2017 a 2020 pracovala jako manažerka jejího tetovacího studia. Podle ní Kat Von D pravidelně zpochybňovala pandemii koronaviru, nerespektovala bezpečnostní předpisy a svým zaměstnancům a zaměstnankyním zakazovala, aby nosili roušky.


Tohle pro Kat Von D nevypadalo dobře a pravděpodobně si toho byla vědoma i ona sama. Ještě v roce 2020 svou kosmetickou značku naštěstí prodala (dnes ji koupíš jako KVD Vegan Beauty) a krátce poté zavřela i svůj tetovací salon High Voltage. Spolu s rodinou se pak přestěhovala do Indiany, kam prý utekla před „kalifornskými vysokými daněmi, hroznou politikou a tyranskou vládou“.


„Se vším, co se děje v Kalifornii, jsme prostě cítili potřebu zapustit kořeny v malém městě, kde je příroda a kde si může můj syn svobodně hrát,“ zdůvodnila odchod ze svého gotického sídla v Kalifornii.

Kat Von D
Zdroj: Flickr/News Mag/volně k použití

Zřekla se čarodějnictví a konvertovala ke křesťanství

V posledních měsících Kat Von D znovu šokovala, když na svých sociálních sítích zveřejnila video ze svého křtu. Žena, která se dříve hlásila k čarodějnictví a okultismu a vybudovala na něm celou svoji identitu, prý nyní konvertuje ke křesťanství.


Von D je ve videu oblečena do bílého, což je pro ni velmi netypické, promlouvá k ní pastor a následně ji pokládá do vody. „Chci sebe a svou rodinu obklopit láskou a světlem,“ prohlásila.


Veřejnost se obává o psychické zdraví Kat Von D, a někteří si dokonce myslí, že se přidala k sektě. Podnikatelka totiž nyní přijímá vše, co dříve odsuzovala. Stal se z ní přesný opak toho, co kdy zastávala, a lidé jsou zmatení. Nikdo neví, co přijde dál a jakými kroky se Kat Von D vydá. Jedno je ale jisté – chudá dívka z Mexika nás obohatila. Její práci můžeš vidět v oblasti kosmetiky, tetování i hudby. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kat Von D (@thekatvond)

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse