Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. listopadu 2023 9:17
Čas čtení 4:02
Ondřej Jarůšek

Česká hvězda dostala KO a těžká váha má nového šampiona. Podívej se, co přinesl největší turnaj Oktagonu v Německu

Česká hvězda dostala KO a těžká váha má nového šampiona. Podívej se, co přinesl největší turnaj Oktagonu v Německu
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Bojová organizace OKTAGON MMA poprvé zavítala do Kolína nad Rýnem, kde uspořádala dosud vůbec největší turnaj na německé půdě.

Zaplněná aréna, MMA hvězdy a vyhrocené bitvy. Turnaj Oktagon 49 je za námi a kromě nového krále těžké váhy jsme se stali svědky hned několika tvrdých ukončení, ale i napínavých tříkolových bitev. Bylo toho opravdu mnoho, podívej se proto s námi, co všechno tato našlapaná akce nabídla.

oktagonoktagonoktagonoktagon
Zobrazit galerii
(14)

Tvrdá ukončení už od prvních zápasů 

Galavečer odstartoval ve velkém stylu. V rámci Free Prelims se proti sobě postavili Finn Griessman a Lukáš Eliáš a zápas opravdu neměl dlouhého trvání. Hned v prvním kole trefil slovenský bojovník Eliáš drtivou kombinací bradu svého soupeře, který už jen bezvládně padl k zemi. Eliáš se tak postaral o první ukončení večera a po boji sebevědomě prohlásil, že vybije celou veltrovou divizi. Lepší premiéru v organizaci si vskutku přát nemohl.

Se dvěma prohrami v řadě se do klece vrátil talentovaný Ukrajinec Ivan Klevets, který mezi amatéry posbíral bezmála 90 zápasů, po přechodu k profesionálům však štěstí nenašel. A hledat ho bude i nadále. I když se zápas zprvu vyvíjel ve prospěch Klevetse, Angličan Jake McHugh postupně začal tahat za delší konec a v druhém kole ukrajinského soupeře ukončil na submisi (triangle choke). 

Doporučeno
Black Panther: „Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení.“ K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč Black Panther: „Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení.“ K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč 1. května 2024 11:30

Turnaj pokračoval v divokém tempu a další rychlé ukončení přinesl střet slovenského šampiona Oktagon Výzvy Romana Pauluse s Němcem Arijanem Topallajem. Ten šel do boje s pěti výhrami v prvním kole a to, jak brutální nástupy do zápasů má, potvrdil i v sobotu. Už po necelých dvou minutách přinutil favorizovaného Pauluse ukončit na submisi (anaconda choke). Pro Pauluse se jedná o první prohru před limitem.

oktagon49
Zdroj: OKTAGON MMA

Rozkopal mu nohu 

Po dlouhých čtyřech letech se do boje vrátil Kanaďan Steven Macdonald, který se utkal s dobře známým Jorickem Montagnacem. Francouzský bojovník se v celém zápase nenechal nijak výrazně ohrozit a vsadil na okopávání soupeřovy nohy, která během tří kol úplně zrudla a bylo patrné, že Macdonald se o ni dokáže sotva opřít.

Montagnac se do klece vracel po prohře, kdy dostal KO hned v prvním kole, proto tentokrát přistoupil spíše na opatrnou a taktickou bitvu, v níž svého soupeře jasně přebodoval. Francouz si tak připsal čtvrtou výhru na půdě Oktagonu a prohlásil, že se chce probít až k titulu.

Bodoví rozhodčí dostali slovo i v duelu mezi Brazilcem Thiagem Silvou a Němcem Konradem Dyrschkou. Brazilský bojovník je přeborníkem na páky a škrcení, což se ukázalo i v sobotu. Hned několikrát totiž hrozil submisí, soupeř však jeho pokusy nakonec dokázal vždy ubránit. Velmi vyrovnaný duel označil jeden z rozhodčích za remízu, další dva se pak přiklonili na stranu aktivnějšího Dyrschky, který tak svou sérii výher prodloužil na pět v řadě.

oktagon49
Zdroj: OKTAGON MMA

Hlavní kartu otevřel zápas dvou zajímavých jmen. Na jednu stranu klece se totiž postavil do té doby neporažený Cihad Akipa, který většinu svých výher ukončil před limitem. Proti němu pak místo zaujal bývalý šampion Cage Warriors Matther Bonner. Pro oba se jednalo o debut v organizaci, úspěšnější v něm však byl Bonner, kterého jednohlasně za vítěze po třech kolech označili všichni tři bodoví rozhodčí. 

Český bojovník dostal KO 

Z UFC do Oktagonu se vrátil německý střelec Niklas Stolze, který poměřil síly s brněnským „AK 47“ Andrejem Kalašnikem. Ačkoliv český zápasník byl tím aktivnějším a snažil se vytvářet tlak, Stolzemu se u pletiva podařilo hned v prvním kole zasadit ostrou kombinaci, kterou Kalašnika vypnul a poslal k zemi. Český borec neskrýval své zklamání, šlo totiž o jeho druhou porážku v řadě. Naopak Stolze po třech porážkách v řade usedl zpět do vítězného sedla a domácímu publiku se za podporu odvděčil výstavním knock-outem.

OKTAGON49
Zdroj: OKTAGON MMA

Neporažená německá star Deniz Ilbay vlítla do boje pořádně divoce, jeho fanoušky ale čekalo zklamání. Ilbayův soupeř Corey Fry úvodní tlak a svištění pěstí ustál a krátce po přenesení boje na zem se mu podařilo přinutit soupeře odklepat. Ilbay si odnesl první porážku v kariéře a Fry si pro svůj další zápas řekl o kohokoliv z předních příček pérové váhy. Jak totiž řekl, chce si dojít až k titulu šampiona. 


Stroj turecké výroby Kerim Engizek prokazuje každým zápasem fantastickou formu a ani sobotní duel nebyl výjimkou. Jeho soupeř Adam Horváth vzal zápas na poslední chvíli a i přesto, že byl obrovským outsiderem, dokázal Engizeka potrápit pokusy o submisi. Engizek však nakonec potvrdil pozici největšího favorita turnaje a poté, co se Horváth pokusil vstát, jej přesně trefil tvrdým hákem, po kterém turecký rodák svou výhru zpečetil salvou dalších úderů. Překvapení se tedy nekonalo, a Engizek se tak mohl radovat z neuvěřitelné třinácté (!) výhry v řadě.

Apollo triumfoval 

S působivou sérií výher do boje nastoupila také německá hvězda Christian Eckerlin. S osmi dominantními výhrami v řadě se v hlavním předzápase večera utkal se svou dost možná nejtěžší zkouškou. Tou nebyl nikdo jiný než věčný showman Apollo Silva, účastník milionové pyramidy Tipsport Gamechanger.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

Apollo je znám svým vytříbeným bojem v postoji, což se potvrdilo i v sobotu. Eckerlina během tří kol dokázal jasně přebodovat, a tak po patnácti minutách nemohlo být pochyb o tom, že výhru si po zásluze odnese Apollo. Ten tak navázal na své poslední vítězství proti Marcelu Grabinskému a už znovu začal pomýšlet na titul ve veltru, který měl dříve na dosah ruky.

OKTAGON49
Zdroj: OKTAGON MMA

Nový šampion těžké váhy

Pak už ale přišel čas na hlavní chod. Po více než dvou letech totiž fanoušci a fanynky poznali jméno nového šampiona těžké váhy. O pás se proti sobě porvali Lazar Todev a Hatef Moeil, mezi kterými to pořádně vřelo už předtím, než se zavřely dveře klece. Moeil se v úvodních kolech opakovaně pokusil strhnout Todeva na zem, ten ale prokázal perfektní obrany a naprosto všechny pokusy svého soupeře o takedown odmítl. Stali jsme se tak svědky pětadvacetiminutové války v postoji.

Před zápasem by si asi jen málokdo tipnul, že takto dva velcí ranaři budou zápasit celých pět kol, přesně to se ale stalo. Větší aktivitu a tlak během boje vyvíjel Moeil, oproti tomu Todev svými přesnými údery takřka zavřel pravé oko svého soupeře. Když pět kol vítěze před limitem nepřineslo, o slovo se přihlásili bodoví rozhodčí, kteří za vítěze určili Moeila. Todev dal jasně najevo svou nespokojenost s rozhodnutím rozhodčích, na výsledku to však nic nezměnilo. Moeil si připsal jedenáctou výhru za sebou a stal se novým králem těžké váhy.

OKTAGON49
Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse