Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2023 11:00
Čas čtení 1:14
Barbora Volfová

Recept na domácí ginger shot: Ušetři a připrav si doma vitamínovou bombu, která vystřelí tvou imunitu do nebes

Recept na domácí ginger shot: Ušetři a připrav si doma vitamínovou bombu, která vystřelí tvou imunitu do nebes
Zdroj: Pexels/ Michail Nilov
GASTRO
Uložit Uložené

Připravili jsme si pro tebe recept na zázvorový shot, který hravě zvládneš připravit doma a ulehčíš tak své peněžence i zdraví.

„Winter is coming,“ jak by řekl Ned z rodu Starků. Na příchozí mrazíky je nutno se náležitě připravit. Teplý kožich zahřeje tělo zvenčí, ale co zevnitř? Zimní dny dávají imunitě zabrat, tělo postrádá vitamín D a člověk je tak více náchylný k nemocem. Čím ale svůj imunitní systém nabít, aby měl sílu nepřátelské viry odrazit? Zázvorový shot je skvělou volbou. V obchodních řetězcích se cena za jeden ginger shot pohybuje okolo třiceti pěti korun, což je trošku přepal za sto osmdesát mililitrů.

„Základním předpokladem pro správnou funkci imunitního systému je zdravá životospráva, vyvážená střevní mikroflóra a příjem vitamínů,“ říká MUDr. Kateřina Pinterová z laboratoře SYNLAB.

Připravili jsme si pro tebe jednoduchý recept na domácí zázvorový shot, který tvůj imunitní systém vystřelí do nebes, doplní potřebné vitamíny a tvoje peněženka nebude zet prázdnotou.

zázvor a citron
Zdroj: Pexels/ Angele
  • Zázvor se už tisíce let používá jako lék, při vaření i k ochucování nápojů a jídel. Díky vysokému obsahu antioxidantů přispívá k posílení imunity. Působí proti bolestem hlavy, nachlazení, oparům, nevolnosti a snižuje záněty v těle.
  • Citron je bohatý na draslík, flavonoidy, vitamín C a kyselinu listovou. Působí antibakteriálně, protizánětlivě a podporuje trávení.
  • Pomeranč je důležitým zdrojem vitamínů B a C. Pouhých 200 gramů dužiny pokryje denní potřebu vitamínu C.
  • Kurkuma patří díky mnoha prospěšným látkám mezi superpotraviny. Obsahuje látku kurkumin, která působí protizánětlivě a podporuje trávení.
zázvor
Zdroj: Pexels/ Michail Nilov

Recept na domácí ginger shot

Na šest panáků budeš potřebovat:

200 g zázvoru 
2 pomeranče
2 citrony
200 ml vody
1 lžíci kurkumy
med na dochucení

volitelné: denní dávka tekutého vitamínu D

Tip: Zázvor nejrychleji a bez zbytečných odřezků oloupeš lžící.

Nejprve si důkladně očisti a nakrájej kořen zázvoru. Do mixéru přidej nakrájený zázvor, šťávu z citrusů a vodu. Rozmixovanou směs propasíruj přes jemné sítko, dokud ti nezůstane jen šťáva. Přidej lžíci kurkumy, vitamín D a důkladně promíchej. Pak už jen stačí dochutit připravený shot podle sebe medem a přelít do lahviček či skleniček.

ginger shot
Zdroj: Pexels/ Humphrey Muleba/ volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse