Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. července 2024 v 11:00
Čas čtení 4:26
Vojtěch Vanda

Pizzerie, kvůli kterým se vyplatí přijet do Brna. Čeká tě Itálie na Moravě jak vyšitá

Pizzerie, kvůli kterým se vyplatí přijet do Brna. Čeká tě Itálie na Moravě jak vyšitá
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
GASTRO BRNO GASTRONOMIE PIZZA
Uložit Uložené

Do Brna se dá jet ze spousty důvodů, v posledních letech také kvůli opravdu dobré pizze. Nevěříš? Vybrali jsme tři podniky, které tě o tom přesvědčí.

Češi jsou nároční strávníci italských pokrmů a na tuzemských podnicích je to čím dál víc vidět. Proč by také nemělo; Itálie je poměrně blízko, jezdí se tam na dovolené jak v zimě, tak v létě, a proto se u nás vytvořil jistý standard. A my nyní můžeme říct, že se jeho laťka zvyšuje. Nejen v Praze, ale i v Brně.

Doporučeno
Velký test majonéz ze supermarketu: Gigant zklamal. Víme, která je nejlepší a jak dopadly veganské náhražky Velký test majonéz ze supermarketu: Gigant zklamal. Víme, která je nejlepší a jak dopadly veganské náhražky 16. června 2024 v 8:00

Symbolem italského gastra je pro nás pizza. Z toho důvodu jsme se rozhodli ukázat na „bednu“ nejlepších pizzerií, které moravská metropole nabízí.

3. Zaza

pizza brno
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Adresa: Vachova 46/4, Brno-střed
Otevírací doba: pondělí až pátek 16:30–23:00, sobota 11:30–23:00, neděle zavřeno
Cenové rozpětí: 200–300 Kč
Naše pizza: 270 Kč

Benjamínkem v konkurenci brněnských pizzerií je podnik, který najdeš uprostřed centra na Vachově ulici. I když nemá dlouhou tradici, umění, které vychází v podobě jeho pizz, velmi rychle oslovil místní strávníky, kteří řadí neapolskou pizzu od Zazy velmi vysoko. 

Musíme jim dát za pravdu. Viděli jsme, ochutnali jsme a oblíbili jsme si. Není to sice číslo jedna, ale na bronzovou pozici to směle stačí.

Dostali jsme varování, že je Zaza brána útokem a že je dobré si udělat rezervaci předem. S hezčím počasím ale pizzerie mohla využít své polohy a zapojit se do akce WINDOW POP, kterou iniciovala Veronika Rút z neziskové organizace Naše kultivovaná města za podpory městské části Brno-střed, která Vachovku uzavřela a podnikatelům umožnila udělat z ulice zahrádku. Podnik se tak dvojnásobně nafoukl a my našli pohodlné místo.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ZAZA (@zazabrno)


To ale samozřejmě neznamená, že to vždycky vyjde. Rezervace je fajn. Ale pozor, je možné ji udělat jen v den návštěvy od 16:30.

Bylo o nás hned dobře postaráno. Vybírali jsme z devíti druhů pizz, které lze doplnit vínem či míchaným drinkem nebo craftovým pivem (speciální zlatavý mok jsme nakonec ochutnali, i když jsme nechtěli, jelikož číšník spletl objednávku). Rozhodli jsme se všude si objednat Prosciutto crudo, abychom měli dobré srovnání.

pizza brno
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Pizza přistála na stole za 10 minut a byla opravdu vynikající. Byla evidentně připravena s péčí. Těsto měla z italských surovin, nadýchané a křupavé, a bohatou oblohu. Italské prosciutto bylo, stejně jako sýr, hodně žvýkavé, ale tím lépe identifikovatelné. V kombinaci s dobrým pivem se nám nechtělo moc odcházet.

Doporučeno
Nejlepší kopečkové zmrzliny v Brně podle místních. Otestovali jsme všechny, jedna jasně vede Nejlepší kopečkové zmrzliny v Brně podle místních. Otestovali jsme všechny, jedna jasně vede 31. května 2024 v 11:00

Jediná věc, která nám zážitek kazila, byla proklatě pichlavá rukola a daň za dobrou dostupnost v podobě vcelku rušné ulice. Cena (platba kartou je zde samozřejmostí) je na dnešní dobu opravdu přiměřená.

2. Doe Boy

pizza Brno
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Adresa: Štefánikova 39, Brno – Královo Pole
Otevírací doba: středa až sobota 17:00–22:00, neděle, pondělí, úterý zavřeno
Cenové rozpětí: 250–400 Kč
Naše pizza: 299 Kč


Zazu srovnávají místní zejména s jedním konkrétním podnikem, který je v poslední době brán jako ten nejlepší producent neapolské pizzy v okolí. Dle našeho názoru si však Doe Boy svou pozici před nováčkem ubránil. Tedy alespoň prozatím.

Doporučeno
Když odložená kočka, kráva i hroznýš žijí šťastný život. Útulek dělá „sbíráním hovínek“ lepší svět (Reportáž) Když odložená kočka, kráva i hroznýš žijí šťastný život. Útulek dělá „sbíráním hovínek“ lepší svět (Reportáž) 2. června 2024 v 8:00

Pizzerie si neudržuje svůj italský vibe tím, kde leží, ale jak vypadá uvnitř. Když člověk sejde, jak už to v Brně bývá, do suterénu ne zrovna vzhledné budovy na Štefánikově v Králově Poli, otevře se mu pohled na pec a imitaci italského zděného sklepa s dřevěným nábytkem.

Sympatická obsluha jej následně, pokud tedy nejsou stoly hned vybookované, usadí na místo. My jsme nenechali nic náhodě a vyrazili na test půl hodiny po otvíračce. Udělali jsme dobře, dostali jsme pouhé hodinové okno.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Doe Boy (@doe_boy_brno)


Vše se pak odehrálo ráz naráz. Objednali jsme si jídlo, jehož suroviny (i jejich původ) jsou detailně popsány v lístku. Pro nás to byla litrová karafa vody za pouhých 39 korun a Prosciutto crudo & funghi. 

Do Doe Boye jdeš za zážitkem a nečekáš, že budeš šetřit. Ale pak to stojí za to – italská pizza z italské pece ti, přijdeš-li včas, na stole přistane do 10 minut. Pizza měla vláčné, nadýchané a křupavé těsto a obloha byla nejen opravdu chuťově kvalitní, ale taktéž dobře zkombinovaná, a tudíž dobře dochucená. K zážitku z jídla přispěla i velmi pozorná obsluha, která se asi pětkrát během půl hodiny ptala, jestli je vše v pořádku. Bylo.

pizza brno
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Nakonec se ale nejedná, alespoň pro nás, o jedničku v Brně. Pizza je prostě drahá, je méně dostupná a zdá se, že punc takové prestiže by nám seděl jen u opravdové jedničky. Dovoz je nereálný a na večer se těžko shání rezervace. Takže vlastně toho musíš udělat pro pizzu mnohem víc, než ona toho v konečném důsledku udělá pro tebe. I přesto, pokud budeš mít čas, určitě se sem stav.

1. La Cuccina Nera

pizza brno
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Adresa: Dukelská třída 58, Brno-Husovice
Otevírací doba: čtvrtek až neděle 11:00–22:00, pondělí, úterý, středa zavřeno
Cenové rozpětí: 200–300 Kč
Naše pizza: 249 Kč

Ta nejlepší místa se obvykle hledají těžce. Jako jehla v kupce sena. Jen v tomto případě to bude spíše špendlík, který paradoxně pomáhá k tomu, aby se brněnský pizza klenot neopomíjel. Černá kuchyně, tedy La Cuccina Nera, je od roku 2022 „zapíchnuta“ Křišťálovým špendlíkem od Googlu, jímž společnost ocenila nejlepší kavárny a restaurace u nás. Zde rozhodně právem. Rozhodli o něm totiž lidé svými pozitivními recenzemi na webu.

Asijským bistrem se nenech zmást. Je hned vedle.

pizza brno
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
pizza brno
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Majitelé Miroslav Jochman a Petr Kolář proměnili zasmušilý dvorek vedle Galerie Sibiř a proslulého Bajkazylu na Dukelské třídě v brněnských Husovicích ve vyhledávaný cíl gastrocestovatelů. Nenech se ale zmást jménem – černá kuchyně to sice je, ale není to dýmovým vařením. Lidé sem míří za pizzou, která možná není tak nadýchaná jako u konkurence, ale je tvořená tradiční metodou v peci na bukovém dřevě bez kompromisu.

Doporučeno
Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku 1. července 2024 v 8:00

My jsme na místo dorazili kolem oběda. Prostor je opravdu celý černý, doplňují ho dřevěné detaily, přičemž oči si pro sebe ukradne majestátní pec uprostřed podniku. Místa není mnoho (25 míst, v létě 35) a čas od času je rezervace potřeba (přece jenom je zde otevřeno jen čtyři dny v týdnu). Na druhou stranu výhodou La Cucciny Nery je vlastní rozvoz nebo možnost zakoupení produktů přes jiné aplikace. Takže ano, dokáže tu být i rušno.

pizza brno
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Avšak ruku na srdce, co by to bylo za italský zážitek bez trošky toho vzrůša, které však mistrně krotí italská pohodová hudba. Obsluha byla profesionální a příjemná, jen doručení pokrmu na stůl kvůli neustálým dovážkám trvalo déle. Nicméně Al cotto et funghi v tandemu s nealko pivem byla opravdu vynikající.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený la cucina nera (@la_cucina_nera)

Nemá asi cenu úplně detailně popisovat chuť, jelikož byla samozřejmě excelentní jako jinde. V souboji nejlepších pizz nicméně rozhodují detaily, přičemž La Cuccina Nera nenechala nic náhodě.

Vylepšila web, na němž lze kupovat jak pizzu, saláty nebo polévku, tak také italské suroviny samotné, které si lze i předobjednat na dané datum. Obsluha, dostupnost, zázemí v restauraci, vše bylo super. Zákaznická zkušenost a variabilita to u nás vyhrály.

Souhlasíš s naším výběrem top pizzerií v Brně, nebo bys vybral*a jinou? Napiš nám své tipy do komentáře.

Domů
Sdílet
Diskuse