Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2024 v 8:00
Čas čtení 8:11
Vojtěch Vanda

Velký test majonéz ze supermarketu: Gigant zklamal. Víme, která je nejlepší a jak dopadly veganské náhražky

Velký test majonéz ze supermarketu: Gigant zklamal. Víme, která je nejlepší a jak dopadly veganské náhražky
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
GASTRO ČESKO GASTRONOMIE TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Začínají grilovačky! A k nim patří i různé omáčky nebo dipy, jejichž součástí bývá i majonéza. Proto jsme se pokusili přijít na to, která ze supermarketových nabídek je nejlepší a které se vyhnout. A to jak v klasické, tak vege verzi.

Víš, že chuť správné majonézy definuje zákon? Dozvíš se to v příloze 11 vyhlášky ministerstva zemědělství č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich. Odtud jsme také vycházeli při posuzování v testu.

Požadavky na dobrou majonézu jsou dvojího typu: smyslové a fyzikální a chemické. V první skupině se hodnotí konzistence a barva, vůně a chuť a v druhé obsah tuku, obsah žloutku a hodnota pH. To samozřejmě neplatí u veganských náhražek, jejichž silné stránky jsme hledali hlavně v chuti.

Doporučeno
„Učitelka po vás chce učebnici za 600, když doma chcípáte hlady.“ Romku Naděnku sleduje 80 tisíc lidí, ráda provokuje rasisty „Učitelka po vás chce učebnici za 600, když doma chcípáte hlady.“ Romku Naděnku sleduje 80 tisíc lidí, ráda provokuje rasisty 16. června 2024 v 14:00

Pojďme tedy najít tu „nejmajonézovatější“ majonézu v regálech. Znovu jsme si vzali na paškál sortiment pěti největších řetězců u nás a veškeré majonézy a náhražky, které byly v době nákupu dostupné.

Jak jsme hodnotili

Tento test sestavil fanoušek srovnávání potravinových produktů. Nejde o odborníka, proto explicitně uvádíme, že je prováděn laicky. Ke každému balení vyjadřuje své pocity v několika odstavcích.

Dohromady jsme nakoupili sedmnáct majonéz a jejich veganských alternativ bez příchutí. Hodnotili jsme je podle uvedených hodnot ve vyhlášce ministerstva zemědělství. Jestliže jsme shledali na majonézách či alternativách něco zvláštního, do popisu jsme to přidali.

Omáčky hodnotíme na škále od 0 do 10, kde desítka znamená, že bychom nadšeně nakupovali, 0 zas, že bychom se snažili produktu vyhnout. Tak do toho!

 Testované majonézy:

Hellmann's Majonéza original

Hellmann's Delikátní majonéza

agricol Poličanka majonéza

Spak Majonéza

K-Jarmark Majonéza

Boneco Majolka

Kania Majonéza premium

albert majonéza

Česká chuť Majonéza

Tesco Majonéza

Vitana Poctivá majonéza

Zárubova Majonéza

K-Classic Mayonnaise Sauce

Veganské náhražky majonézy:

Tudlee Maya pochoutková

Hellmann's Vegan Mayo Sauce

Spak Vegan Mayo

Vegan Mayo by agricol


Hellmann's Majonéza Originál

majonéza
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: neuveden
Obchod: všechny řetězce (koupeno v Bille)
Objem: 210 ml
Cena: 48,60 Kč

Začneme klasikou, jak vnímáme Originál majonézu od Hellmann's. Teď jen jestli splňuje všechna kritéria.

Podle vyhlášky by měla mít konzistenci a barvu „v závislosti na obsahu oleje“, tedy „pastovitou, krémovitou až polotekutou stejnorodou hmotu s neodděleným olejem“, což splňuje. Stejně tak „rovnoměrně rozptýlené částice kusovitých přísad bez zbytků vaječných skořápek, nečistot, cizích předmětů a hrudek vaječné hmoty s přípustnými menšími vzduchovými dutinkami“. Také v pořádku.

Majonézy by obecně měly vonět „typicky“, tedy mírně nakysle a případně po použitých přísadách. Zde bychom to definovali spíše jako nakysle. Podobně jako chuť, která má dokonce takový malý kick. Je však bez pachutí.

Doporučeno
Jsem people pleaser a neumím říkat ne. Už dva roky se to učím. Během sexu, v práci i svým blízkým Jsem people pleaser a neumím říkat ne. Už dva roky se to učím. Během sexu, v práci i svým blízkým 16. června 2024 v 9:30

Nažloutlá omáčka obsahuje na majonézu také správné množství tuku. Podle tržních druhů má mít mezi 50 až 85 procenty a nejméně dvě hmotnostní procenta obsahu žloutku. Nízkotučné majonézy pak nahrazují tuk v obsahu škrobem a zahušťovadly. Obvykle je proto dobré kupovat tučnější majonézy s větším podílem žloutku z důvodu horších podmínek pro mikroorganismy a lepší chuti.

V Originálu od Hellmann's najdeš 76 procent tuku (řepkový olej) a tři procenta žloutku. Přidané látky najdeme (aroma, barvivo, antioxidant a také hořčici), není to ale přehnaný počet. 

Vaječné majonézy podle dTestu také nemají nutnost užívání konzervantů, čemuž se klasika od Hellmann's v rámci možností vyhýbá. Dle etikety používá vejce z volného výběhu a je certifikována pro vegetariánské užití.

Podle nás se jedná o fajn referenční hodnotu, na niž ale tlačí závan nostalgie. Cena proto není rozhodně nejvstřícnější. Originál lze nicméně zakoupit i v levnějším sáčku nebo ve velkém balení. 

Hodnocení: 6,5/10


Doporučeno
Šokující i bolestivý. Máme za sebou první díl návratu Rodu draka, připrav se na velké emoce Šokující i bolestivý. Máme za sebou první díl návratu Rodu draka, připrav se na velké emoce 16. června 2024 v 16:00

 Hellmann's Delikátní majonéza

majonéza
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: neuveden
Obchod: většina řetězců (koupeno v Bille)
Objem: 405 ml
Cena: 79,90 Kč

„Jemná a krémová“ sestra Originálu od Hellmann's s názvem Delikátní je její méně tučnou variantou (69 procent) s více žloutky (5 procent). Tím, že si zachovává všechny certifikáty a recepturu původní omáčky, je tak prémiovější. Nekoupíš ji všude a bývá často vyprodána. 

Její barva je však, dle našeho oka, méně žlutější, nicméně vůně je jemně nakyslá. Chuť se zdá méně sladší, ale jemnější, s krémovým tukovým dojezdem. Nám asi chutná víc, ale je to jak o preferencích, tak o zvyku. Jsme zvědavi, jak se s tím poperou levnější varianty.

Hodnocení: 7,5/10


agricol Poličanka majonéza

majonéza
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: AGRICOL, s. r. o., Polička, Česká republika
Obchod: většina řetězců (koupeno v Bille)
Objem: 250 ml
Cena: 27,90 Kč

Pokud je malé východočeské město Polička něčím známé, je to výrobou puzzle, vyhlášeným pivem a potravinářským závodem agricol, který zásobuje celou republiku tatarkou a majonézou.

Poličanku běžně nekupujeme, proto jsme byli zvědaví, jak chutná. Většinou nás odrazovala bílá barva produktu, každopádně tuku má jen o procento méně než Originál Hellmann's a stejné hmotnostní procento žloutku. (Jen Poličanka má o 40 ml produktu více a je podstatně levnější.)

Doporučeno
Za měsíc v Itálii jsem nezaplatila ani korunu. Jak se dostat k evropskému dobrovolnictví? Za měsíc v Itálii jsem nezaplatila ani korunu. Jak se dostat k evropskému dobrovolnictví? 15. června 2024 v 13:00

Když se podíváme na složení, zdá se, že má také méně přidaných látek, což by jí bylo ku prospěchu. Certifikát pro vegetariány tu nenajdeme, místo něj je tu označení českého výrobku Klasa a „výroby podle české cechovní normy“.

Vůně Poličanky je méně sladká, ale stejně nakyslá jako u konkurence a její chuť je, lepší příměr jsme nenašli, „přírodnější“. Kyselka je ostřejší, přímější, zdá se méně jemná, ale je stejně krémová. Řekli bychom, že jde o opačný protipól Hellmann's, ale v dobrém slova smyslu. No a dobrou cenu jsme zmiňovali...

Hodnocení: 6,5/10


Spak Majonéza

majonéza
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: neuveden
Obchod: Billa
Objem: 500 ml / 480 g
Cena: 59,90 Kč

Třetím výrobcem do party je rakousko-český Spak, který jsme sehnali pouze v plastové lahvi lehce zaměnitelné s hořčicí. Nepodceňuj proto čtení.

Její objem je v porovnání s cenou velmi příjemný, další plusy se ale hledají jen těžko. Oproti konkurenci je opravdu nízkotučná a limit splňuje tak tak (50 procent), je v ní dost přidaných látek, hmotnostní procento žloutků není uvedeno a ani garance „vegetarian safe“, byť české výroby, neexistuje. Vůně je jakž takž nakyslá, chuť je ale ve srovnání s ostatními mdlá.

Hodnocení: 2/10


Doporučeno
Chceš svou lásku požádat o ruku v přírodě a bez davů lidí? Toto jsou top romantické výlety za Prahou, na kterých jsme sami byli Chceš svou lásku požádat o ruku v přírodě a bez davů lidí? Toto jsou top romantické výlety za Prahou, na kterých jsme sami byli 15. června 2024 v 8:30

 K-Jarmark Majonéza

majonéza
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Výrobce: AGRICOL, s. r. o., Polička, Česká republika
Obchod: Kaufland
Objem: 230 ml
Cena: 21,90 Kč

Tady jsme si nebyli jisti, jestli nebudeme testovat dvakrát stejnou věc, nicméně K-Jarmark je přece jen jiná značka než agricol, a přestože je poličská firma uvedena jako výrobce, zahrnuli jsme ji.

Z obalu jsme se dozvěděli jen to, že má o tři procenta tuku více (78 procent) než Poličanka, o obsahu žloutků v balení ale nic dalšího. Balení je také o 20 ml menší. Ocenili jsme však, že přestože jde o sáček, má uzavíratelné balení.

A jestli se ptáš, jaký je rozdíl v chuti, musíme říct, že poznat je. Kaufland je sladší a kyselka je méně výrazná. Ale Poličanku každopádně bezpečně poznáš. Hodnocení je proto takřka podobné jako u originálu.

Hodnocení: 6/10

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse