Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2024 v 8:30
Čas čtení 3:53
Adéla Ježková

Chceš svou lásku požádat o ruku v přírodě a bez davů lidí? Toto jsou top romantické výlety za Prahou, na kterých jsme sami byli

Chceš svou lásku požádat o ruku v přírodě a bez davů lidí? Toto jsou top romantické výlety za Prahou, na kterých jsme sami byli
Zdroj: REFRESHER/Canva
REFRESHER ČESKO KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET ÚSTECKÝ KRAJ LÁSKA VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ VZTAHY
Uložit Uložené

Hola hola, romantika volá!

Přemýšlíš o tom, že svou drahou polovičku o víkendu někam vytáhneš? Schyluje se třeba ze tvé strany k pokleknutí a nenapadá tě žádné vhodné místo, kde onu otázku položit? Say no more, Refresher ti kryje záda jako vždy!

Doporučeno
„Není to ghetto Česka“: Ústí má potenciál, pověst mu ale kazí bordel a špína. Ptali jsme se mladých lidí, jak se jim tu žije „Není to ghetto Česka“: Ústí má potenciál, pověst mu ale kazí bordel a špína. Ptali jsme se mladých lidí, jak se jim tu žije 12. června 2024 v 8:00

Připravili jsme pro tebe výběr top lokalit, které splňují následující kritéria:

  • Leží do hodiny od Prahy.
  • Obklopuje je nádherná příroda.
  • Nejsou prvoplánová ani provařená na sociálních sítích.
  • Nebudou tě tu rušit davy lidí.
  • Aby ses k nim dostal*a, nemusíš zdolat obrovský kopec ani ujít desítky kilometrů.
  • (S tou správnou osobou a ve správný čas) JSOU ROMANTICKÁ! 🥰.

Vyhlídka nad vlnící se Berounkou

Tato nádherná lokalita se nachází mezi obcemi Korno a Krupná ležícími nad pravým břehem řeky Berounky, jihozápadně od Karlštejna. Přestože se jedná o hojně navštěvovanou část Středočeského kraje, tato vyhlídka mezi turisty a turistkami tolik známá není. Většina z nich totiž zůstane na hradě Karlštejn a okolí je moc nezajímá. Chodí sem tak spíše místní.

Na jednu stranu je to škoda, na stranu druhou – dobře pro nás! Znamená to totiž, že tu pravděpodobně budeme sami. A co víc, vyhlídky jsou trochu skryty v útrobách stromů, soukromí na vyznání lásky máš tak zaručeno.

cesky kras krajinacesky kras krajinacesky kras krajinacesky kras krajina
Zobrazit galerii
(7)

Vyrazit můžeš z Krupné, stihneš tak ještě okouknout malebná vesnická stavení a koně pasoucí se na rozlehlých loukách. Ruku v ruce s tvým partnerem či partnerkou se romantika doslova vznáší ve vzduchu.

Doporučeno
Vezmeme tě na útesy nad Vltavou. Za Prahou leží legendární trampské místo, jehož krása ti učaruje Vezmeme tě na útesy nad Vltavou. Za Prahou leží legendární trampské místo, jehož krása ti učaruje 8. června 2024 v 8:30

Trasa není nikterak náročná a celý výlet (i s kocháním – nebo třeba líbáním v trávě) ti zabere asi hodinku. Místní vyhlídky ovšem nejsou nijak zajištěny, tak si dej pozor, kam šlapeš. Nebo kam poklekáváš. Ať tvoje milá nemá místo prstenu na ruce oči pro pláč.

Rozkvetlá klášterní zahrada

Je dost možné, že jsi z Prahy a o tomto ukrytém klenotu vůbec netušíš. Pravý čas to napravit. Tramvaj číslo 22 nebo 25 nás zaveze na zastávku Břevnovský klášter a přesně tam také zamíříme, respektive do klášterních zahrad.

Doporučeno
Čokoláda za osm korun, pivo IPA za šest. Navštívili jsme nejlepší pražské „zlevněnky“ Čokoláda za osm korun, pivo IPA za šest. Navštívili jsme nejlepší pražské „zlevněnky“ 7. června 2024 v 8:00

Stačí projít přes dvůr kolem pivovaru a kláštera a ocitneš se v zelené oáze klidu. Kdo by ji tu – 15 minut od centra – čekal.

brevnovsky klasterbrevnovsky klasterbrevnovsky klasterbrevnovsky klaster
Zobrazit galerii
(9)

Tohle místo je doslova stvořené pro procházky zamilovaných milenců. Areál je opravdu velký, takže se tu návštěvníci krásně rozprostřou. Pokleknout a svou lásku požádat o ruku můžeš třeba před nádhernou oranžerií, odkud je výhled do zahrad i na klášter. Do toho cvrlikají ptáci, ve fontáně šumí voda a vzduchem se nese přicházející léto. Sen!

Pokud se chceš trochu schovat, úkryt ti poskytne třeba cesta ke kapli Panny Marie Lurdské zvané též „Josefka“. Cestu totiž lemují habry a jírovce, což působí velmi romanticky. V horní části zahrady se pak nachází rozsáhlý ovocný sad, kde za chvíli budou uzrávat hrušky či jablka. Ideální místo na piknik!

Kopec Čičov a romantické středohoří

Přírodní rezervace Čičov se rozprostírá v okrese Louny na stejnojmenném kopci o výšce 476 metrů nad mořem. Najdeš jej hned nad křižovatkou silnic č. I/15 a II/257 v obci Hořenec, což znamená, že autem z Prahy tu budeš asi za 59 minut.

Návštěva tohoto místa pro nás byla doslova láskou na první pohled. Přijedeš do malinké vesničky sotva o dvaceti staveních a kromě místních tu nikdo není. Cestu na kopec lemují ptačí třešně, vysokou trávu češe jemný vánek, klid na vsi rozbíjí kohoutí kokrhání. Chce se ti svalit do trávy a už nikdy neodjet do města. Přesně takhle totiž chutná české léto.

Nebo je to láska?

PR Čičov.PR Čičov.PR Čičov.PR Čičov.
Zobrazit galerii
(5)

Přestože je z kopce Čičov rozhled do všech světových stran, nemusíš se bát, že by šlo o nějak náročný výšlap. Vsadila bych se, že za pětadvacet minut budeš nahoře i s pauzami na zasněné zírání do krajiny.

Pokud miluješ – přírodu, pole, louky, luční kvítí, výhledy a nějakého člověka, sem ho musíš vzít. Tady si ho musíš vzít!

Ves, kde se psaly české dějiny

Toto místo leží asi dva kilometry východně od Berouna a rozkládá se – jak jinak – nad řekou Berounkou. Pyšnit se může krásnými výhledy do krajiny, ostrými skálami i malebnými domky. Takový je Tetín, do kterého se ze západního cípu Prahy dostaneš autem zhruba za půl hodinky. 

Doporučeno
ANKETA: Na kolik peněz tě vyjde festival? Zeptali jsme se návštěvnictva Rock for People ANKETA: Na kolik peněz tě vyjde festival? Zeptali jsme se návštěvnictva Rock for People 18. června 2024 v 18:20

Tetín patří mezi nejstarší vesnice v České republice a mezi místa, „kde se rodila naše státnost a psaly české dějiny“. To dokládá fakt, že v první polovině 16. století zde při svém pobytu Václav Hájek z Libočan vytvořil Kroniku českou – jednu z nejdůležitějších památek české literatury.

tetin vylettetin vylettetin vylettetin vylet
Zobrazit galerii
(6)

Jisté je také to, že Tetín je jednoduše pitoreskní vesnička. Přestože je mezi turisty oblíbená, panuje zde příjemný klid, který bychom možná ani půl hodinku za Prahou nečekali. Na ulicích si hrají děti, vysluněná zápraží zabírají líně se povalující kočky a kromě bzukotu hmyzu je slyšet kdákání slepic. A všude něco roste a kvete.

Pokud tvoje láska miluje českou krajinu a historii, tohle je to místo. TO místo.

V Tetíně najdeš nádherný výhled na rokli a líně se ploužící Berounku. Když tu chvíli posečkáš, možná uvidíš proplouvající vodáky nebo projíždějící vlak. Pohled, který se ti tu naskýtá, přímo vybízí k rozjímání. Tak se tu na chvilku usaď na lavičku. Nebo požádej o ruku svou polovičku.

Malovaná krajina Českého krasu

Přestože lom Na Chlumu je především významnou lokalitou pro jeskyňáře, půvabný je i sám o sobě, aniž bychom zavítali do podzemí. Až sem dorazíš, dojde ti proč. Výhledům na Český kras se vyrovná máloco.

Přesně takhle, jako na Chlumu, vypadá Česko na malbách, ve snech, v přikrášlených i naivních představách. Místo kvete žlutě hlaváčkem jarním a tařicí skalní, pod kopcem zahlédneš pasoucí se ovce, tamhle letí čmelák a léto je cítit ve vzduchu. No není tu krásně? 

Lom Na Chlumu.Lom Na Chlumu.Lom Na Chlumu.Lom Na Chlumu.
Zobrazit galerii
(7)

Pro svůj výjimečný ráz a romantickou atmosféru si lom získal také srdce filmařů. Natáčely se zde například film Jan Žižka z roku 2022, pohádka Fišpánská jablíčka nebo western Zlatokopové z Arkansasu. Tak třeba si získá i tvé srdce.

Doporučeno
Top headlineři, neokoukané talenty a nezapomenutelná atmosféra. Rock for People je nejlepší festival v Česku (Reportáž) Top headlineři, neokoukané talenty a nezapomenutelná atmosféra. Rock for People je nejlepší festival v Česku (Reportáž) 16. června 2024 v 14:50

Pokud pojedeš z Prahy autem, cesta ti zabere zhruba 40 minut. Zaparkuješ v Srbsku, v blízkosti stromu republiky, a vydáš se cestou zvanou Na Chlum. Přímo k lomu se pak dostaneš po necelém kilometru příjemné procházky.

Domů
Sdílet
Diskuse