Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
25. července 2024 v 8:50
Čas čtení 0:55
Ella Petrová

Na kterých jídlech si Češi a Češky nejvíc pochutnají? Stále hřeší a vedou u nich klasiky

Na kterých jídlech si Češi a Češky nejvíc pochutnají? Stále hřeší a vedou u nich klasiky
Zdroj: Delirest
GASTRO ČESKO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Chutě se nemění, žebříčku nejpopulárnějších jídel dál „vládne“ klasika.

Vyplývá to z průzkumu zkonzumovaných obědových a denních menu za uplynulých 6 měsíců ve více než 160 restauracích a jídelnách Delirest. Jedná se o společnost, která každý měsíc nasytí více než 1,5 milionu strávníků.

Doporučeno
Tohle je deset nejlepších knih jednadvacátého století. Souhlasíš s výběrem? Tohle je deset nejlepších knih jednadvacátého století. Souhlasíš s výběrem? 23. července 2024 v 8:28

Co patří mezi nejoblíbenější obědové volby v Česku? Nejlépe se umístil smažený kuřecí řízek, za ním pak holandský řízek a pečené kuřecí stehno.
 

řízek
Zdroj: Pexels/Lukas/volně k užití


V rámci bezmasé volby jednoznačně vítězí smažený sýr, za ním čočka na kyselo, a nakonec smažený květák. Jak je vidět, křupavá zlatavá strouhanka se lidem zamlouvá.

Doporučeno
Byli jsme v nejhůře hodnocené restauraci v Chorvatsku. Obsluha smrděla cigaretami, přinesli nám syrovou pizzu a vodu za 160 korun Byli jsme v nejhůře hodnocené restauraci v Chorvatsku. Obsluha smrděla cigaretami, přinesli nám syrovou pizzu a vodu za 160 korun 24. července 2024 v 13:00

 Česko je polévkový národ. I letos z analýzy vyplynulo, že milujeme polévky a považujeme je za mimořádně důležitou součást poledního menu. Gulášová obhájila první místo, na druhém se poté umístila frankfurtská s párkem a brambory a v top trojce nechybí ani vývar.

gulášová polévka
Zdroj: Flickr / Budapest


Zatímco v zahraničí je zvykem spíš sladká tečka, naši strávníci milují sladké i jako hlavní chod. V této kategorii jednoznačně vedou chutě našeho dětství a vůně linoucí se z babiččiny kuchyně. Zvítězil alpský knedlík s vanilkovým krémem, těsně za ním buchtičky se šodó a poté jablečná žemlovka s tvarohem.
 

buchtičky se šodó
Zdroj: Palickap/Wikimedia Commons


Češi se s chutí pouštějí i do novinek a z exotické kuchyně si rádi dopřejí jídel jako jsou Buddhovy či Poké misky.

Doporučeno
Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? 21. července 2024 v 8:00

V nabídce obědových menu nechybí ani vegan jídla. Mezi nejoblíbenější pokrmy patří ďábelské sojové maso, Kung-Pao z rostlinného masa a sojové maso Bac-can.
 
Tak co, už se ti sbíhají sliny a máš na nějaký zmíněný pokrm právě chuť?

Domů
Sdílet
Diskuse