Chutě se nemění, žebříčku nejpopulárnějších jídel dál „vládne“ klasika.
Vyplývá to z průzkumu zkonzumovaných obědových a denních menu za uplynulých 6 měsíců ve více než 160 restauracích a jídelnách Delirest. Jedná se o společnost, která každý měsíc nasytí více než 1,5 milionu strávníků.
Co patří mezi nejoblíbenější obědové volby v Česku? Nejlépe se umístil smažený kuřecí řízek, za ním pak holandský řízek a pečené kuřecí stehno.
V rámci bezmasé volby jednoznačně vítězí smažený sýr, za ním čočka na kyselo, a nakonec smažený květák. Jak je vidět, křupavá zlatavá strouhanka se lidem zamlouvá.
Česko je polévkový národ. I letos z analýzy vyplynulo, že milujeme polévky a považujeme je za mimořádně důležitou součást poledního menu. Gulášová obhájila první místo, na druhém se poté umístila frankfurtská s párkem a brambory a v top trojce nechybí ani vývar.
Zatímco v zahraničí je zvykem spíš sladká tečka, naši strávníci milují sladké i jako hlavní chod. V této kategorii jednoznačně vedou chutě našeho dětství a vůně linoucí se z babiččiny kuchyně. Zvítězil alpský knedlík s vanilkovým krémem, těsně za ním buchtičky se šodó a poté jablečná žemlovka s tvarohem.
Češi se s chutí pouštějí i do novinek a z exotické kuchyně si rádi dopřejí jídel jako jsou Buddhovy či Poké misky.
V nabídce obědových menu nechybí ani vegan jídla. Mezi nejoblíbenější pokrmy patří ďábelské sojové maso, Kung-Pao z rostlinného masa a sojové maso Bac-can.
Tak co, už se ti sbíhají sliny a máš na nějaký zmíněný pokrm právě chuť?