Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. prosince 2023 11:00
Čas čtení 4:31
Lucie Kotvalová

Tohle jsou nejzajímavější nové podniky v Praze: Víme, kam si zajít na výborný burger, dezert i chleba

Tohle jsou nejzajímavější nové podniky v Praze: Víme, kam si zajít na výborný burger, dezert i chleba
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
GASTRO GASTRONOMIE PRAHA
Uložit Uložené

Tohle jsou podniky otevřené v roce 2023, které stojí za to omrknout.

Tak jako mnoho lidí i my s koncem roku rekapitulujeme. Naše osobní úspěchy či neúspěchy si prozatím raději necháme pro sebe – chceme se ovšem podělit o něco jiného! Pražskou gastroscénu totiž v roce 2023 doplnilo několik podniků, které stojí za to připomenout. Tohle jsou naše nejoblíbenější.

Bjukitchen

Třiatřicetiletá Bára Karpíšková, kterou Praha zná pod přezdívkou Bjukitchen, letos otevřela své vysněné bistro. Podnik, okupující adresu Jungmannova 27, se soustředí na snídaně a obědy a menu se mění podle sezóny. K dostání jsou aktuálně třeba saláty s pečenou zeleninou, máslové fazole, omelety, ovesné kaše a bramborové šišky s mákem. Celoročně nabízí pečené pochutiny, skvělou kávu a proslulou granolu.

„Bjukitchen je můj splněný sen. Sen o místě, kam se budou lidé rádi každý den vracet nejen za dobrým jídlem a pitím, ale protože jim tady bude hezky,“ píše Bára na svém webu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Barbora Karpíšková (@bjukitchen)

Alma Prague

V ulici V Jirchářích v centru Prahy otevřel nový podnik, Alma Prague. Je složen z několika částí – restaurace, kavárny a baru. Kuchyň má zde na starost Petr Židek a Michal Daněk (jak píše server Lidovky.cz, kuchaři jsou známí z nomádského gastroprojektu Ze Mě). Pro menu je i zde jedno zásadní téma: sezónnost. Kromě stálých pokrmů podnik připravuje i týdenní obědové nabídky. 

Doporučeno
Jako z pinterestu nebo po babičce. Pět pražských bazarů s nádobím i nábytkem, kde najdeš absolutní poklady Jako z pinterestu nebo po babičce. Pět pražských bazarů s nádobím i nábytkem, kde najdeš absolutní poklady 2. května 2024 7:00

Alma kromě propracovaného menu nabízí také oduševnělý interiér. Takto podnik popisují jeho tvůrci: „Avantgardní duše, která po dekádách chátrání ožívá na místě populárního prvorepublikového kina Alma, kam se ještě v šedesátých letech chodilo na Felliniho nebo trezorové filmy.“

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Alma (@alma__prague)

Joy bakery

Peter (původně z Dánska) a Liudmila (původně z Ruska) společně otevřeli „vášnivou řemeslnou severskou pekárnu“. Mezi jejich stálé produkty patří chleby a bagety, croissanty nebo skořicové a višňové šneky. Podnik najdete v ulici Petrohradská 1478/41.

„Ať už si chcete dát rychlou snídani za pochodu, nebo si vzít odpolední svačinu, jsme tu pro vás,“ zní z jejich webu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Joy Bakery (@joybakerycz)

Sandwich Rodeo

V květnu letošního roku otevřel také sourozenec ikonického Mr. HotDoga. Nový podnik – Sandwich Rodeo – najdeš na adrese Milady Horákové 43. V menu najdeš „sendviče“ (třeba s pálivým smaženým kuřetem, grilovaným mletým hovězím masem nebo grilovanou hlívou) a „ne-sendviče“. Vybere si tak i ten, kdo by měl chuť na polévku, salát nebo kuřecí kousky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sandwich Rodeo (@sandwichrodeo)

Vila63

„Rozlehlá zahrada. Prosklená veranda. A v ní bar, kafíčko a drinky. Nezaměnitelná atmosféra, zábavná i formální. Vinohrady. Event spot by café jen.“

Tak majitelé popisují podnik Vila63, za kterým stojí lidé z oblíbeného vršovického café jen. Jedná se o prostory, které si lze pronajmout na nejrůznější akce, ale také si sem v předem dané časy můžeš dojít pro kafe a něco dobrého. O akcích podnik informuje na svém instagramu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený vila 63 (@vila_63)

Burger service

Další skvělý podnik v centru Prahy. V Revoluční ulici otevřel nový podnik se šťavnatými burgery. Takzvaný „Burger service“ nabízí jídlo od 11 až do 23 hodin. Když tedy dostaneš chuť na „classic cheeseburger“, „bacon cheeseburger“, „double cheeseburger“ nebo „fried cheese“, víš, kam zajít.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Burger Service (@burgerservice)

Kro Vršovice

A zpět do Vršovic. Právě zde, v ulici Moskevská 43/30, otevřela třetí pobočka oblíbeného Kro. Jedna je na Vinohradech a druhá v Karlíně. Kro Vršovice v sobě navíc kloubí kavárnu, pekárnu, restauraci i bar, takže si sem můžeš zajít na snídani, oběd nebo večeři. A vlastně i kdykoli mezi tím.

Doporučeno
„Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B „Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B 29. dubna 2024 16:00

A co najdeš v menu? „Od 11:00 až do večera servírujeme signature kuřecího vývaru a KRO komba s trhaným kuřecím a hnědým máslem, všemi milovaný hříšně dobrý smažák v housce nebo vegan-friendly tempeh. Nebo si dejte naše ‚slož si sám tacos‘, pomalu pečené vepřové, které si můžete balit do našich bramborových placek nebo salátu a doplnit fermentovanou zeleninou a omáčkami do rolky přesně podle svého gusta,“ radí Kro web.

Ollies

 

V budově Masaryčka (Na Florenci 1016/2) otevřela také nová pobočka rodinné cukrárny Ollies. Jejich dezerty tvoří „lahodná těsta, nadýchané krémy, spousta ovoce, čokolády či ořechů“. Pekaři a pekařky zde pečou jak podle tradičních receptur, tak podle vlastních „variací na oblíbené moučníky“. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OLLIES Boutique | Praha Masaryčka (@ollies.boutique)

Chi Xiao Mian

U náměstí Jiřího z Poděbrad, na adrese Laubova 1659/2, otevřela také nová čínská restaurace Chi Xiao Mian. Spoluzakladatelkou je Wen, která pochází z horského města Čchung-čching na jihozápadě Číny.

V centru nabízených pokrmů jsou polévky s nudlemi (xiao mian), ovšem v nabídce jsou také plněné knedlíčky nebo zeleninové předkrmy. 

„Kdykoli se mi zasteskne po domově, mému žaludku se také začne stýskat. Pak mi obzvláště chybí miska xiao mian. Možná to je to, co mě vedlo k otevření této restaurace,“ říká spoluzakladatelka. „Xiao“ znamená v čínštině jednoduché a „mian“ nudle

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílel uživatel @chi_xiaomian

Štangl

Do našeho seznamu patří i Štangl, jinak také „nová etapa karlínské Esky“. Eska ovšem nezmizela, došlo pouze k oddělení pekárny od restaurace. „Shodli jsme se na tom, že přízemí Esky zůstane pekárnou a bistrem, kde budeme podávat snídaně, brunche a obědy – to, co hosté znají a mají rádi –, a restauraci přesuneme o patro výš,“ vysvětlil místní šéfkuchař Martin Štangl.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Štangl (@stangl_official)

Mămăm Bistro

Vskutku dobrý rok pro Vršovice. V roce 2023 zde na adrese Žitomírská 10 vyrostl další podnik, Mămăm Bistro. Za projektem, jak píše Forbes, stojí mladý pár Meggie a Nugy neboli Pham Minh Anh a Nguyen Trong Duc. Nabízí míchané nudle, žebírka, krevetí burger, hráškové kari nebo silný hovězí vývar. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Mămăm Bistro (@mamambistro)

Bistro Karel

 

Všechny cesty vedou do Troji (nebo by přinejmenším měly). Právě zde totiž otevřelo nové „rodinné bistro v divoké zahradě“, hezky česky nazvané bistro Karel. Zajít sem můžeš na brunche, obědy i večeře a kromě výborného jídla tě určitě nadchne i bezchybný interiér. Posuď sám*sama.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Bistro Karel (@bistro_karel)

Burgerman

Petr Návrat měl, jak píše na svém webu, vždycky jasno: „Až se vrátím do Česka, otevřu si restauraci, kde mi udělají burger podle mých představ. A ten pak budu jíst.“ A tak se také stalo.

Doporučeno
Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli 23. dubna 2024 14:00

Pražská Letná tak v roce 2023 získala novou restauraci orientovanou na burgery s názvem Burgerman. V nabídce je pět alternativ: classic, onion, spicy, french a vege. 

„Zkrátka a dobře, chci ti udělat ten nejlepší burger tak, jako bych ho dělal sobě. Už jen zbývá zjistit, jestli nekecám,“ říká Návrat.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Burgerman (@burgerman_prague)

Slice Slice Baby

O Slice Slice Baby už jsme psali. Tehdy byl pizza projekt Kateřiny Jakusové pouze v nomádském provozu. V roce 2023 ovšem otevřela kamennou pobočku – navštívit ji můžeš na adrese Dělnická 19. Těšit se můžeš na kváskovou pizzu, motto Slice Slice Baby totiž zní „kvásková pizza je božská“.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Slice Slice Baby (@slice_slice_baby__)

Domů
Sdílet
Diskuse