Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2023 11:00
Čas čtení 2:35
Adéla Švehlíková

Jak se stát hvězdou maturitního plesu? S těmito kousky ohromíš kulturák, rodiče i celou třídu

Jak se stát hvězdou maturitního plesu? S těmito kousky ohromíš kulturák, rodiče i celou třídu
Zdroj: PROPAGAČNÍ MATERIÁL/ABOUT YOU, FARFETCH
MÓDA
Uložit Uložené

Pokud stále nevíš, po jakých plesových šatech sáhnout, jsi na správném místě. Máme pro tebe přehled těch nejlepších kousků, a to rovnou v různých stylech.

Rok 2023 se chýlí ke konci a na dveře klepe ten nadcházející. S novým kalendářním rokem však přicházejí maturáky i plesová sezóna, která dokáže leckdy potrápit kvůli volbě společenských šatů. S tím si však tentokrát nemusíš lámat hlavu, jelikož pro tebe máme řešení. 

Moderní Popelka.
Moderní Popelka. Zdroj: IMDB/Moderní Popelka


Každý ví, že společenská událost vyžaduje vhodnou volbu oblečení. Pro plesy tato skutečnost platí dvojnásob, a proto je pozornost ve většině případů upřena právě na modely hostů. Plesy jsou jednou z událostí podléhajících určitému dress codu či nepsaným pravidlům, která mohou v mnoha z nás vyvolat frustraci. V tomto momentě tak spousta lidí sáhne po staré dobré klasice, která neurazí ani nenadchne. Na tom sice není vůbec nic špatného, ale co takhle jednou zazářit jako main character večera a užít si ples jako v americkém filmu?


Dnešní doba nabízí hned několik možností, jak nad výběrem plesových šatů vyzrát. V první řadě je třeba zmínit, že plesové šaty neznamenají pouze korzetový živůtek s tylovou sukní a volány, stejně jako oblek není jedinou spásou pro muže. Největší výběr společenských modelů najdeš bezesporu na internetu. S předstihem si tak můžeš kousky vyzkoušet a případně je i vrátit.

Uchylovat se však nemusíš pouze do online prostředí, hledat se samozřejmě dá i v kamenných obchodech či půjčovnách. Právě půjčovny jsou jednou z nejlepších možností, kde na večer získat kvalitní a krásné oděvy. Řeč je konkrétně o možnosti zapůjčení, kterou nabízí hned několik českých brandů. Luxusní local pieces za dostupnější cenu včetně větší udržitelnosti? To chceš! 

Naniche.
Naniche. Zdroj: Propagační materiál/Naniche


Pokud si však stále kladeš otázku, na jaké pieces se zaměřit, čti dál. 

Disco vibes

Chceš si ples pořádně užít a dress code ti dovoluje se odvázat? Neváhej sáhnout po flitrech, peří nebo jiných ozdobných aplikacích v duchu dekád minulého století. Šaty ve stylu Paco Rabanne zajistí větší záři než kdejaká disco koule, nemusíš se tak obávat, že by tě někdo zastínil. Lem z peří, nebo dokonce boa jsou prvky, které rovněž odkazují na vintage disco vibes, a to aniž by působily lacině. Pokud se tak rozhodneš pro tyto kousky, úspěch je zaručen. 

Disco vibes.
Disco vibes. Zdroj: Propagační materiál/Rivalenti, Zalando

Šaty k vypůjčení od českého brandu Naniche

Půjčovna šatů brandu Naniche.
Půjčovna šatů brandu Naniche. Zdroj: Propagační materiál/Naniche

Minimalismus 

Když nevíš, po čem sáhnout, minimalistický/klasický styl to jistí. Nadčasová elegance tu díky své univerzálnosti bude vždy, i takové fity však lze okořenit zajímavými prvky. Odhalená záda, asymetrický střih, decentní draperie nebo rukavice jsou přesně těmi detaily, které dělají maximální efekt. Jako inspo můžeš brát například Audrey Hepburn, jež je ikonou této estetiky. 

Minimalismus.
Minimalismus. Zdroj: Propagační materiál/Zalando, Cos, Zara

Šaty k vypůjčení od českého brandu Anamé

Šaty k vypůjčení.
Šaty k vypůjčení. Zdroj: Propagační materiál/Anamé

Y2K princess

Kdybychom měli vypíchnout dobu, ve které prom dresses naprosto dominovaly, byly by to začátky roku 2000. Y2K éra je synonymem pro teen plesy a filmy jako Moderní Popelka nebo Program na ochranu princezen jsou toho jasným důkazem. Co si z toho vzít? Nebát se barev, trochu kýče ani tradičních střihů. Šaty siluety A s volány jsou v tomto případě prominuty, v kombinaci s cool stylingem totiž mohou vypadat skvěle.  

Y2K šaty na ples.
Y2K šaty na ples. Zdroj: Propagační materiál/About You, Farfetch

Šaty k vypůjčení od českého brandu Naniche

Šaty k vypůjčení.
Šaty k vypůjčení. Zdroj: Propagační materiál/Naniche

Oblek

Oblek nepatří pouze mužům, svou feminitu v něm mohou vyzdvihnout i ženy. Ať už se jedná o vypasovaný, či oversized oblek, sofistikovanost je zárukou u obou případů. Podmínkou není ani komplet ze stejného materiálu; kombinace svršku a kalhot jiné formy nás baví. Tradičně bývá oblek doplněn i košilí s kravatou či motýlkem, a v některých případech dokonce vestou. Ani od těchto pieces nemusí girlies upouštět, právě naopak. 

Oblek.
Oblek. Zdroj: Propagační materiál/Cos, Zara

Mix

V návaznosti na oblek je možností také kombinace jiných oděvních kousků než jen saka a kalhot. Je libo košile spolu se sukní či šaty s kalhotami? Nebo oversized dad sako se silonkami různých barev a printů? Výběr stylové alternativy klasické formální módy je jen na tobě. 

Mix.
Mix. Zdroj: Propagační materiál/Calzedonia, Zara, Cos

Rockstar girlfriend 

Estetika ve stylu Avril Lavigne nebo Wednesday Addams je to, co lokálním plesům chybí. Trochu edge, trochu Y2K a trochu freestyle. Základem je černá barva v kombinaci se zářivě růžovou, tylem a krajkou. Kovové doplňky, či dokonce martensky jako plesová obuv zajistí maximální efekt.

Rockstar girlfriend.
Rockstar girlfriend. Zdroj: Propagační materiál/Zalando

Šaty k vypůjčení od českého brandu Naniche

Šaty na ples.
Šaty na ples. Zdroj: Propagační materiál/Naniche
Domů
Sdílet
Diskuse