Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
17. prosince 2023 10:30
Čas čtení 5:08
Barbora Volfová

Nový gastrobanger v Praze. Ochutnali jsme menu v novém podniku Radka Kašpárka, zažiješ zde gastronomické divadlo

Nový gastrobanger v Praze. Ochutnali jsme menu v novém podniku Radka Kašpárka, zažiješ zde gastronomické divadlo
Zdroj: 420 restaurant
GASTRO GASTRONOMIE PRAHA
Uložit Uložené

Navštívili jsme novou restauraci 420 a ochutnali tříchodové polední menu, které nás neskutečně bavilo.

V domě U Červené lišky na Staroměstském náměstí v Praze otevřeli spolumajitelé michelinské restaurace Field Radek Kašpárek a Miroslav Nosek novou restauraci 420 a my jsme u toho nemohli chybět. Ochutnali jsme tříchodové polední menu a přinášíme ti naše dojmy z gastronomického zážitku, který můžeš od 15. prosince zažít i ty. A proč zrovna 420? Dozvíš se v článku.

Pod vedením Radka Kašpárka a šéfkuchaře Marka Kominka se zde představuje moderní česká kuchyně, která překvapuje nadsázkou a humorem. „Naším cílem je posunout tradiční českou kuchyni novým směrem. Experimentujeme a zkoumáme její hranice, abychom na Staroměstské náměstí přinesli kvalitní gastronomii pro místní, české návštěvníky Prahy, foodies i mezinárodní turisty,“ vysvětluje hvězdný porotce kulinářské show MasterChef v tiskové zprávě.

420
Zdroj: 420 restaurant

„Po pečlivém zvážení jsem si jistý tím, že jsem vybral správného člověka na zodpovědnou pozici velkého projektu, kterým je naše nová restaurace 420. S Markem spolupracuji už sedmým rokem, podíleli jsme se spolu i na různých projektech a akcích. Ve Fieldu vždycky patřil k největším srdcařům, a i proto jsem si ho vybral,“ dodává Kašpárek. V nové restauraci bude šéfkuchař Kominek jeho prodlouženou rukou.

Doporučeno
Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli 23. dubna 2024 14:00

„Už se těším, až společně budeme vytvářet něco krásného a ojedinělého,“ napsal loni Radek Kašpárek na sociálních sítích. Na ojedinělost, provokativní přístup a důvtip obou kuchařů jsme se těšili celý rok. A jaké neobyčejné pokrmy můžeš ve 420 očekávat? Tak například rakvičku servírovanou v keramické rakvi se smutečním věncem a františkem. Nebo kachní buchtu podávanou na pařátu či kachní paštiku ve tvaru kachny.

420
Zdroj: 420 restaurant

Miroslav Nosek, manažer restaurace, vyzdvihuje důraz na neformální atmosféru, která přivítá jak větší skupiny, tak rodiny s dětmi. „Chceme, aby k nám lidé chodili oslavovat své velké životní momenty. Věříme totiž, že velká událost si zaslouží velkou hostinu,“ dodává Nosek.

Vzdušná restaurace pojme až 140 hostů. V impozantním zastřešeném vnitrobloku nabízí restaurace stálé i obědové menu a výběrová masa z grilu na dřevěném uhlí. Z otevřené kuchyně se budou vydávat jídla jako husí jelito, jelení tatarák, telecí řízek. Součástí 420 je i pekárna a uzenářství v gotickém sklepě ze 14. století, kde si hosté mohou v klidu vychutnat skleničku vína a něco malého na zub. Z obchodu si odnesou čerstvé pečivo, uzeniny, víno nebo sladkosti. Architekt Václav Červenka, známý pracemi na restauraci Field a dalších pražských restauracích, navrhl citlivou rekonstrukci historického domu a originální interiér.

420
Zdroj: 420 restaurant

Čas jíst

Restaurace 420 otevřela v pátek 15. prosince v jedenáct hodin dopoledne. Refresher u zahájení nemohl chybět. Dorazila jsem s prázdným žaludkem, abych měla místo na tříchodové polední menu a mohla všechno náležitě ochutnat. Podnik se nachází přímo na Staromáku a obrovský nápis 420 nelze přehlédnout. 420 ale neznamená čas hulit, jak by si někdo mohl špatně vyložit. 420 je česká telefonní předvolba. Zde by se hodilo spíše přirovnání: čas jíst. Jíst se tu bude hodně, a hlavně dobře.

420 restaurant
Zdroj: 420 restaurant

Už při vstupu na tebe dýchne atmosféra vysoké gastronomie. U vchodu se kromě recepce nachází také otevřená kuchyně, kde můžeš vidět, jak pod rukama šéfkuchaře vznikají okouzlující talíře. „Servis,“ ozývá se z kuchyně... Usměvavá slečna mi odebere kabát a já vcházím do vzdušného prostoru, který mi v prvních sekundách učaroval opravdu originálním interiérem.

Doporučeno
Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň 19. dubna 2024 13:00

Vše je zde doladěno do posledního detailu: Perfektně prostřené dřevěné stoly z epoxidu, jednoduché a čisté menu s logem 420, ze stropu se vznáší stovka nasvícených vlaštovek a dřevěných větví, na stěnách visí zelený břečťan. Dekorativní vlaštovky najdeš po celé restauraci i na toaletách a prý je jich tu přesně 420. Vlaštovka je symbolem štěstí, lásky, naděje a nových začátků. Větvička zase symbolizuje život, plodnost a růst. Symbolika se architektu Václavu Červenkovi povedla na jedničku. 

420
Zdroj: 420 restaurant

Poté, co jsem prošla kolem desítky perfektně proškolených zaměstnanců a samotného Kašpárka, kterého jsem doteď znala jen z televizních obrazovek, mi došlo, že se tady bude dít něco velkého a bradu se mi podařilo zavřít až při prvním soustu. Ze všech čišelo obrovské nadšení a já se v zatím prázdné restauraci, která ale netrpělivě vyčkávala na zástup hladových hostů, cítila velice příjemně.

Dobrá energie vyzařovala nejen z prostoru a lidí, ale i z naservírovaného jídla. A proto tady přece jsem. Dostávám do rukou menu s logem 420 a zkoumám, co si na slavnostní den Kašpárek a šéfkuchař Kominek pro své hosty připravili. V jídelním lístku najdeš jen to podstatné, co potřebuješ vědět: Pár chodů, u kterých přesně víš, co si objednáváš, žádné okecávačky, tajemné názvy či desítky jídel, ze kterých si nemůžeš hodinu vybrat. A tak to má být. V jednoduchosti je krása.

Polední menu se skládá z předkrmu, hlavního chodu a v případě, že ti zbyde místo na sladkou tečku, i dezertu. U všech chodů máš na výběr ze dvou pokrmů. Já jsem jako předkrm zvolila kulajdu, na hlavní chod mne oslovilo fish and chips a sladkou tečku jsem přece nemohla vynechat. Zvolila jsem lehčí variantu: zmrzlinový pohár.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Servis v podniku 420 bych ohodnotila na jedničku s hvězdičkou. Vlastně jsem nečekala nic jiného, když za restaurací stojí šéfkuchař michelinského Fieldu. Každých pět minut u mě někdo byl a ptal se, zda něco nepotřebuji, jestli je vše v pořádku. Obsluha znala celé menu nazpaměť, a když jsem váhala, který z pokrmů si vybrat, dokázala poradit. 

Nejprve jsem na účet podniku dostala amuse bouche v podobě domácího pečiva a tvarůžkového másla. Důvtipná prezentace tohoto předkrmu mě hodně bavila. V krásně vyzdobeném košíčku ze sena s makovou pokličkou se ukrýval rohlík a bulka. Košíček neměl dno, byl totiž posazen na misce s teplými kameny, aby pečivo neztratilo křehkost. Já miluju tvarůžky, takže jsem se na máslo vyloženě těšila. Pokud aromatickému sýru neholduješ, nemusíš se bát. Máslo je jen decentně ovoněné a velice jemné. Za mě super start. 

restaurace 420
Zdroj: REFRESHER/Barbora Volfová

Následovala⁠ kulajda se zastřeným vejcem. Tento předkrm jsem zvolila hlavně proto, že jsem byla zvědavá, jakou chuť bude mít v podání Kašpárka a Kominka. Kašpárek se nijak netají, že miluje kyselé chutě. A výsledek? Opravdu jednoduchý, ale nádherný talíř: pečená hlíva ústřičná na kmíně, glazované brambory přelité vélouté, koprový olej, čerstvý kopr a pošírované vejce. Za mě nejlepší kulajda, kterou jsem kdy jedla. 

restaurace 420
Zdroj: REFRESHER/Barbora Volfová

Vélouté bylo krásně jemné, cítila jsem z něj lesní houby a čerstvý kopr. Když jsem si dala do úst první sousto, řekla jsem si v duchu: „Takhle chutná Česko, jsem doma.“ Kulajda měla sametovou konzistenci a perfektně vybalancovanou chuť, a co mě nejvíc bavilo, byl kyselý kick na konci, který lehce štípal. Pro někoho by mohla být polévka moc kyselá, pro mě byla perfektní. Čerstvá pečená hlíva byla šťavnatá a na skus křupavá, zamáslované brambory zas dodávaly polévce oříškový nádech. Prostě banger.

restaurace 420
Zdroj: REFRESHER/Barbora Volfová

Hlavní chod fish and chips v podobě candáta s hranolkami, mačkaným hráškem a kaparovou remuládou byl taky super. Výborně připravený candát a skvěle dochucený hrášek, to je kombinace, která mě baví. Na hranolky už mi bohužel moc nezbylo místo, ani bych je tam mít nemusela. Kaparová remuláda byla opět hezky kyselá, takže trochu vyvažovala těžkost hranolek a smažené ryby. Jestli se obáváš, že tohle je další podnik, kde za menu zaplatíš 790 korun a dostaneš na talíři jen takzvanou kostku ve skluzu, tak tě mohu ujistit, že ve 420 tě místo kostky čeká opravdu poctivá porce. 

restaurace 420
Zdroj: REFRESHER/Barbora Volfová

Na závěr jsem potěšila svoje chuťové buňky dezertem. Vanilková zmrzlina, vaječný likér, perníkový crumble a kompot z kořeněných jablek = skvělé zakončení perfektního obědového menu. Perníkový crumble krásně křupe v každém soustu. Zmrzlina je krásně jemná. Likér, perník a kompot z pečených jablek, to jsou chutě Vánoc a skvěle se hodí k zimnímu počasí. Za mě super sladká tečka.

restaurace 420
Zdroj: REFRESHER/Barbora Volfová

Z restaurace odcházím nacpaná k prasknutí a spokojená. Za menu o třech chodech jsem zaplatila 790 korun a cena odpovídá kvalitě, porcím i skvělému servisu. Pokud se octneš na Staromáku, nechoď do předražených lákadel na turisty. Navštiv 420, budeš se tu cítit jako doma a skvěle se najíš. Radek Kašpárek se svým týmem předvádí v podniku 420 gastronomické divadlo, které baví a báječně chutná.

Domů
Sdílet
Diskuse