Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2023 15:59
Čas čtení 1:26
Vojtěch Vanda

Artík má vzácnou onkologickou nemoc. Zachránit ho můžeš i ty, když daruješ jednu vzácnou tkáň

Artík má vzácnou onkologickou nemoc. Zachránit ho můžeš i ty, když daruješ jednu vzácnou tkáň
Zdroj: Instagram / @skoromlada
ZDRAVÍ ČESKO MUŽSKÉ ZDRAVÍ ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Do registru dárců kostní dřeně se nemůžeš zapsat kdykoliv. Tato informace proletěla českým internetem v posledních hodinách mezi lidmi na sociální síti X a ukázalo se, že mnoho z nás o pravidlu neví.

K tomu, aby člověk mohl vstoupit do registru dárců kostní dřeně, je nutné, aby mu bylo méně než 40 let. Darovat je pak možné až do 55 let věku. Tato informace se rozšířila mezi českými uživateli sociální sítě X poté, co ji sdílela uživatelka @hana_trojbiri v souvislosti s nemocným synem své známé. 

„Její vnuk Artík má vzácnou onkologickou nemoc. Zjistili to 17. listopadu,“ napsala do příspěvku s tím, že se rozhodla neotálet a do registru se přihlásit. Lidem, jako je malý Artur, může i tvá iniciativa následně zachránit život.

Pravidla pro darování kostní dřeně:

– věk od 18 do 40 let
– výborný zdravotní stav
– bez trvalé medikace a léčby (výjimkou je antikoncepce)
– hmotnost více než 50 kg
– veřejné zdravotní pojištění platné v České republice 
– ochota pomoci jakémukoliv pacientovi z České republiky, ale i ze zahraničí
– ochota podstoupit odběry krve a další nutná vyšetření
– ochota věnovat svůj čas a pohodlí

Zdroj: IKEM 
Pozn.: Možností darování je více, bližší informace najdeš zde.

Artur

Malému Arturovi byla totiž diagnostikována hemofagocytující lymfohistiocytóza. „V pátek 17. listopadu začal mít Áťa teploty. Dali jsme paralen, teplota klesla, nic neobvyklého. Pak zas nahoru. Takto to bylo celý pátek a sobotu. V neděli dopo se mi to už nezdálo, přišel mi nažloutlý, tak jsme sbalili kufr a jeli na pohotovost. CRP přes 200, takže hospitalizace. Dostal antibiotika s tím, že to vypadá na mononukleózu,“ uvedla matka Artura Sára L. Nešporová na instagramu.

Doporučeno
KVÍZ: Tyto hvězdy z NHL chtějí na mistrovství světa v Česku. Poznáš je všechny? KVÍZ: Tyto hvězdy z NHL chtějí na mistrovství světa v Česku. Poznáš je všechny? 4. května 2024 11:00

„V pondělí se zhoršil, takže přesun na JIPku, ale ani jsme se tam neohřáli, protože Artur začal kolabovat doslova v rámci minut. Najednou byli lékaři všude a my jsme běželi na ARO. Nikdy nezapomenu na to, jak křičel, že ho všechno bolí a že určitě umírá. Myslím, že to musel tušit,“ popsala hrůzné okamžiky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sára L. Nešporová (@skoromlada)

Chlapec nicméně díky velké dávce kortikoidů přežil kritickou noc. Nemoc, kterou ročně ochoří čtyři pacienti v Česku, může spustit viróza, u chlapce to však byla nejspíš genetická mutace. „Léčba je následující: 40týdenní chemoterapeutický protokol za doprovodu desítky dalších léků a transplantace kostní dřeně,“ dodala Nešporová.

Pokud se chceš dozvědět o darování kostní dřeně více, klikni na web Českého národního registru dárců. Zde se dozvíš další podrobnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse