Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. ledna 2024 17:41
Čas čtení 1:07
Monika Růžičková

Nová olympijská naděje? Držitelka juniorského rekordu zaútočí na limit v Paříži, trénuje doma na Šumavě

Nová olympijská naděje? Držitelka juniorského rekordu zaútočí na limit v Paříži, trénuje doma na Šumavě
Zdroj: Sportegy/se svolením
SPORT BĚH LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2024 OSOBNOSTI ČESKÉHO SPORTU
Uložit Uložené

Teprve osmnáctiletou atletku Lurdes Glorii Manuel, která má po otci kořeny v Angole a po matce v Rusku, čeká náročný ročník.

Minulý rok Lourdes ovládla mistrovství Evropy (ME) juniorek a na domácím mistrovství zaběhla nový český juniorský rekord na 400 metrů, což je také historicky desátý nejlepší výkon mezi evropskými juniorkami. Atletka doběhla s časem 51,23, chybělo jí tedy 28 setin na olympijský limit do Paříže. 

Jihočeská královna atletiky

„Minulý rok jsem překvapila úplně všechny, byl to šok, když jsem doběhla v novém rekordu. Limit na olympiádu je 50,95, což na první pohled vypadá, že je to kousek... Jenže čím blíže člověk je, tím je to těžší a těžší. Sama jsem na sebe letos zvědavá,“ řekla Manuel před startem nové sezony.

Za své úspěchy v uplynulé sezoně byla Lourdes, přezdívaná Lu, odměněna mimo jiné i vítězstvím v anketě Sportovec Jihočeského kraje roku 2023. „Byl to pro mě rok naplněný různými zkušenostmi i emocemi. Byl občas i celkem stresující, ale jsem ráda, že se mi takhle povedl. Odehrály se různé závody, které bych ohodnotila kladně,“ sdělila.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Lurdes (@lurdes_.manuel)

Mladá atletka momentálně aktivně trénuje, letos ji čeká ME v Itálii a také juniorský světový šampionát v Peru. Nejvíce trénovala doma na Šumavě, vydala se ale i do zahraničí. „Byla jsem i dva týdny na Tenerife v teple a taky týden na Lanzarote, kde už byly tréninky fakt rychlé,“ popsala.

Doporučeno
Tohle je 5 tipů, jak se namotivovat k běhání. Udělej to a vyběhneš ještě dnes Tohle je 5 tipů, jak se namotivovat k běhání. Udělej to a vyběhneš ještě dnes 24. dubna 2024 11:00

Atletku trénuje duo Šárka Chládková a Vratislav Šedina. A zdá se, že i na novou sezonu je jejich svěřenkyně připravena skvěle, hned v úvodním závodě roku si vylepšila osobní halové maximum. Vrchol halové sezony čeká atletku z klubu TJ VS Tábor už na konci ledna v Ostravě, kde se představí v rámci Czech Indoor Gala společně s elitními českými atlety. „Doufám, že se mi povede zaběhnout čas, se kterým budu spokojená,“ dodává.

Lurdes Gloria Manuel.
Lurdes Gloria Manuel. Zdroj: Sportegy/se svolením
Domů
Sdílet
Diskuse