Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a další letní festivaly
Tento článek je PR zpráva společnosti MOME.
23. května 2024 15:30
Čas čtení 2:27
Sponzorovaný obsah

Pořád nevíš, kam na vysokou? Studuj v Budapešti design a umění. Na téhle škole hraje u oběda dj

Pořád nevíš, kam na vysokou? Studuj v Budapešti design a umění. Na téhle škole hraje u oběda dj
Zdroj: MOME
ZAJÍMAVOSTI ŠKOLA A STUDIUM
Uložit Uložené

Ahoj, tady Kája. Pracuju v Refresheru jako Social Media Lead a před pár týdny jsem dostala pozvánku do kampusu Moholy-Nagy University of Art and Design (MOME), kde hledají ty největší talenty z celého světa. Jsi to ty?

Pozvánka z univerzity dorazila s tím, že by se rádi více otevřeli zahraničním studentům. Přiznám se, že jsem si o škole dopředu nic nezjišťovala, a neměla jsem tedy ani žádná očekávání. V mnohém mě nejen univerzita, ale i Budapešť překvapily.

MOME s historií sahající do 19. století rozhodně na svůj věk nevypadá, moderní zrekonstruovaný areál, kam se studenti vrátili po covidové pauze, se nachází v rozlehlém parku na okraji Budapešti. Ten je plně otevřen veřejnosti a slouží tak nejen studentům, ale celé komunitě. A právě na spolupráci s městem a spojení s přírodou si škola velmi zakládá. Za jednou z budov v kampusu dokonce najdeme dva včelíny. Byly nainstalované poměrně krátce před naším příjezdem a dobrovolně se o ně stará skupinka studentů. Ve škole se těší na první med.

univerzita
Zdroj: MOME

Při prohlídce jednotlivých budov kampusu jsem si všímala, že kromě klasických, avšak moderně vybavených tříd je zde také spousta kreativních dílen a míst určených pro konkrétní workshop. Studenti ale tvoří i venku v parku. Dýchala na mě pohodová atmosféra a svoboda v tom, kde a jak chtějí studenti tvořit.

MOME přijímá zahraniční studenty již více než 30 let v rámci programu Erasmus. Spolupracuje také s téměř stovkou vysokých škol v oblasti umění a designu po celém světě. V září 2022 MOME zahájilo první dva magisterské studijní programy v anglickém jazyce v prezenční formě studia. Nyní kromě oborů fotografie, interakční design, animace a design – chytrá mobilita mohou studenti, kteří chtějí studovat v kreativních odvětvích, navštěvovat také magisterské obory designer maker a management umění a designu v angličtině.

Růst počtu zahraničních studentů je klíčovým bodem programu univerzity, protože přítomnost zahraničních studentů hraje klíčovou roli při utváření rozmanité komunity a kultury. Jednotlivé obory spolu ale vzájemně spolupracují a studenti se mohou učit jeden od druhého v rámci společného pořádání eventů, přehlídek či výstav. Zaujalo mě, že businessová stránka je pro lektory a vedení MOME klíčová a berou to pro studenty jako velkou výhodu. Na univerzitě tě totiž nasměrují k tomu, jak ze svého kreativního počínání vytvořit funkční business. Zároveň máš již během studia možnost spolupracovat s velkými značkami, jako například Mercedes Benz.

univerzita
Zdroj: MOME

Ani studentský život na MOME nevázne, každý čtvrtek u oběda rozpalují studenti své DJ sety a má to neskutečný vibe. Venkovní ochozy jsou plné studentů a všichni si užívají společně strávený čas. To však není to jediné, co se na MOME děje. „Studenti tu neustále něco vytvářejí a instalují, tu máte výstavu, tu je nová instalace, někdy ztrácím přehled, kolik se tu toho děje z iniciativy studentů,“ říká jedna z lektorek.

Ze své návštěvy si odnáším to, že pokud prokážeš, že máš zápal v tom, co tě baví, a dáváš do toho sto procent, MOME ti nabídne absolutní podporu a provede tě celým vývojem designera, manažera či tvůrce. Na univerzitě je na každých pět studentů jeden lektor, což přináší naprosto jedinečnou a individuální zkušenost, kdy se ti vyučující může opravdu věnovat naplno.

univerzita
Zdroj: MOME

Vidět to bylo například při návštěvě kinosálu, kam jsme se zašli podívat na pět absolventských filmů z oboru animace. Studenti na těchto filmech pracovali více než rok a MOME jim k tomu poskytlo špičkové technické zázemí a celý tým lidí, kteří s nimi na filmu spolupracovali. Jde o sérii portrétních snímků s názvem Ways of Creation, kterou filmy představují, například Annu Szász-Bányász, absolventku fotografie, designéra Andráse Húnfalviho a tvůrce animovaných filmů Pétera Vácze.

To mě zase vrací k otázce praxe. Studenti se neustále učí pracovat v týmech, dokáží mezi sebou bez problému kooperovat a připravuje je to na pracovní proces mimo zázemí školy. Zařadit se po bok těchto umělců a studovat na mimořádně progresivní umělecké škole můžeš i ty.

Přihlášku je možné podat do 31. 5. 2024.

Pro více informací o MOME koukni na oficiální webové stránky.
univerzitauniverzitauniverzitauniverzita
Zobrazit galerii
(9)
Domů
Sdílet
Diskuse