Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2024 v 11:30
Čas čtení 4:57
Ondřej Jarůšek

Dostala přezdívku Veselá Jane, na pacientech přitom dělala experimenty. „Sestra hrůzy“ si ke svým obětem lehala do postele

Dostala přezdívku Veselá Jane, na pacientech přitom dělala experimenty. „Sestra hrůzy“ si ke svým obětem lehala do postele
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití/montáž Refresher
ZAJÍMAVOSTI KRIMI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Sériová vražedkyně Jane Toppan zabila více než tři desítky lidí. Pracovala jako zdravotní sestra, místo péče o pacienty si však užívala to, že má naprostou moc nad jejich životy.

„Mou ambicí je zabít víc lidí – bezbranných lidí – než jakýkoliv muž nebo žena přede mnou.“ Tato slova pronesla Jane Toppan, která se do historie zapsala jako jedna z nejhorších sériových vražedkyň v USA.

Většinu svých obětí zabila na konci 19. století, poté se však, jak sama řekla, dopustila „největší chyby ve svém životě“, když vyvraždila skoro celou jednu rodinu během několika málo týdnů. To nakonec vedlo k jejímu dopadení. I přes přiznání k vraždám však ve vězení neskončila a nikdy neprojevila žádnou lítost.

Z jejího příběhu mrazí i po více než sto letech.

jane toppan
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Dětství s násilnickým otcem 

Jane Toppan se narodila irským imigrantům v Bostonu roku 1854 jako Honora Kelley. Dětství však měla velmi krušné. „Její matka zemřela, když byla ještě malá, a její otec byl násilnický alkoholik,“ přiblížila pro BBC forenzní psycholožka Katherine Ramsland, autorka několika knih o sériových vrazích.


Když bylo Honoře teprve šest let, společně se svou starší sestrou skončila v sirotčinci. Po zhruba dvou letech se pak malé dívky ujala rodina Toppanových z města Lowell, ale ani v novém domově to dívka neměla úplně jednoduché. Jídlo, postel a střechu nad hlavou si zde totiž musela odpracovat. Nedlouho poté Honora Kelley přijala nové jméno – Jane Toppan. To údajně proto, že její adoptivní matce vadily dívčiny irské kořeny, které v očích tehdejší společnosti představovaly určité stigma.

Doporučeno
Zemřel nejbrutálnější kanadský sériový vrah. Zavraždil 49 žen: nejdříve s nimi měl sex, pak je zabil a nakrmil jimi prasata Zemřel nejbrutálnější kanadský sériový vrah. Zavraždil 49 žen: nejdříve s nimi měl sex, pak je zabil a nakrmil jimi prasata 6. června 2024 v 9:30

Když jí bylo kolem šestnácti, měla se Jane seznámit s mladíkem, který ji požádal o roku. Netrvalo však dlouho a její snoubenec ji opustil kvůli jiné ženě, kvůli čemuž měla Jane upadnout do těžkých depresí, a dokonce se pokusit o sebevraždu.

Toto náročné období však překonala a po dovršení dospělosti nastal čas, aby se postavila na vlastní nohy. V 80. letech 19. století se Jane rozhodla stát zdravotní sestrou. Pro řadu svobodných žen se v té době jednalo o poměrně vyhledávanou profesi. Šlo totiž o práci, která začala být oproti minulosti stále respektovanější (dříve bylo povolání zdravotní sestry zatěžkané negativními stereotypy). Zároveň šlo o společensky přijatelný způsob, jak si žena mohla obstarat vlastní pravidelný plat.

Na pacientech dělala experimenty 

Jane byla mezi kolegyněmi v nemocnici oblíbená. Kvůli své rozjařené a přátelské povaze dokonce dostala přezdívku „Jolly Jane“, tedy „Veselá Jane“. Už v této době se však Jane Toppan začala dopouštět hrubých porušení etických norem. Během její služby v nemocnici se ztrácely peníze a zdravotnické potřeby, z jejichž krádeže byla podezřívána právě ona.

Ještě závažnější však bylo, že začala na pacientech dělat pokusy s různými látkami, například s morfinem a atropinem. Nemocným lidem často podávala mnohem větší dávky léků, než měli předepsané. Vymýšlela si různé falešné záminky, pod kterými opiáty kradla. Také zastávala názor, že je „zbytečné udržovat staré lidi naživu“.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční
1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 161754 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Na lidech prováděla experimenty, aby viděla, co s nimi jaké látky udělají.
  • Co o Jane Toppan řekli psychiatři.
  • Kolika lidem ublížila a jak ji nakonec dopadli.
  • Co Jane napsala ve své zpovědi.
  • Jak je možné, že dokázala dlouho unikat spravedlnosti.
Zpět
Sdílet
Diskuse