Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. června 2024 v 7:00
Čas čtení 4:44
Timotej Gašper

Navštívili jsme klasické polské tržiště. V řeznictví se nám udělalo špatně a před dotěrným prodavačem jsme museli utéct

Navštívili jsme klasické polské tržiště. V řeznictví se nám udělalo špatně a před dotěrným prodavačem jsme museli utéct
Zdroj: REFRESHER/Timotej Gašper
ZAJÍMAVOSTI POLSKO
Uložit Uložené

Polská tržiště v blízkosti našich hranic byla kdysi velkým hitem. Češi do Polska jezdívali za nízkými cenami a nevídaně širokým sortimentem. Ze zvědavosti, jak si kdysi oblíbené obchodní destinace vedou dnes, jsme jedno navštívili.

Slyšeli jste od svých rodičů nebo prarodičů o trzích, kde si na několika metrech čtverečních levně nakoupíte zeleninu, ovoce, maso, oblečení, nový oblek, hračky pro všechny děti v rodině, domácí potřeby nebo taky květiny? 

Pokud ne, těchto pár vět vlastně stačí. Na tržnicích, které by ti nejspíš připomněly dnešní Sapu, se v desítkách stánků kdysi dalo sehnat cokoliv. A velmi levně. Z různých českých měst se na polské hranice vypravovaly celé zájezdní autobusy. 

Někteří příznivci zůstali polským tržnicím věrni dodnes.

Doporučeno
Celý den jsem na festivalu na všechno říkala „ano“. Oslovila jsem muže cheesy balicí hláškou a dala si rave do ranních hodin Celý den jsem na festivalu na všechno říkala „ano“. Oslovila jsem muže cheesy balicí hláškou a dala si rave do ranních hodin 19. června 2024 v 13:00
V tomto článku se dočteš:
  • Jak to vypadalo po příjezdu na trh.
  • Jaké byly naše první dojmy.
  • Čím jsme byli doslova naplněni.
  • Co nám řekli zákazníci.

Abychom prozkoumali, zda jsou tyto tradiční devadesátkové „meky obchodu“ worth the hype i dnes, vydal se jeden z našich slovenských redaktorů na tržnici v obci Leluchów. Tato příhraniční obec leží na severu východního Slovenska, asi 50 kilometrů od Prešova. A autentický duch konce minulého století tu zůstává zachován. 

Na jedné straně si tu desítky lidí nadšeně prohlížejí různé zboží a spokojeně si do auta odnášejí plné tašky. Na straně druhé tu vidíme spoustu podivínů a lidí s vytřeštěnými výrazy... Uprostřed tržiště pak stojí luxusní SUV, kolem kterého pobíhá a pokřikuje asi devět lidí, zatímco desátý leží pod autem na zádech.

Leluchów je sice malá vesnice s necelými dvěma sty obyvateli, ale najde se zde několik zajímavostí. Slouží jako hraniční přechod mezi Čirčí a Leluchówem a prochází jí také železniční trať mezi Košicemi a Muszynou. V neposlední řadě se hned vedle hranice nachází stará známá tržnice, kterou už desítky let navštěvují nejen Slováci.

Nejlepší den? Sobota

Pro návštěvu tohoto místa jsme si vybrali sobotu. Nejenže ji Google označuje jako den s největší návštěvností, ale doporučují ji i lidé z Bardejova, kteří sem jezdí. „Na tyhle trhy se chodí v sobotu dopoledne, to je tam nejvíc lidí, ale také nejvíc zboží,“ dozvídáme se od zkušenějších.

Trh, Poľsko
Zdroj: REFRESHER/Timotej Gašper

V sobotu před devátou už sedíme v autě a míříme do Leluchówa. Po necelé půlhodině jízdy dorazíme na hraniční přechod a začínáme hledat trh. Trvá to jen pár vteřin, protože tržní „miniměsto“ je přímo na hranici států.

Recenze hovoří dvěma jazyky

O tomto tržišti jsme toho spoustu načetli předem v recenzích na Googlu. „Bída a ještě větší bída. Samé hadry a nekvalitní zboží,“ varuje jeden z posledních komentářů.

Doporučeno
Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly 3. prosince 2023 v 6:00

Objevují se však i opačné názory. „Na tržištích má být velký výběr zboží a je tam snad všechno. Kdo má rád atmosféru, užije si to,“ tvrdí jiný zákazník. Nezbývá nám než si udělat vlastní názor.

Trh, Poľsko
Zdroj: REFRESHER/Timotej Gašper

Naším úkolem je zjistit, jak trhy skutečně vypadají, jaká je tu atmosféra a zda se opravdu vyplatí porovnat zdejší sortiment se supermarkety. Leccos nám napoví už plné parkoviště. Odhadem je tak 90 procent aut slovenských.

Nepořádek? Všude

Přejdeme silnici a leluchówská tržnice nás okamžitě pohltí. Komu se, když se řekne trhy, vybaví středomořská atmosféra, vůně masa, sýrů a nadšení rozesmátí prodejci, toho Leluchów nemile zaskočí. Velmi nemile.

Tržní městečko je před desátou jen mírně zaplněné. Skoro před každým stánkem postává nějaký ten zákazník či zákaznice. Většina prodejců*prodejkyň stojí u svého krámku, kouří cigaretu, popíjí kávu a něco pokřikuje na prodávající od stánku vedle.

Trh působí chaoticky, neuspořádaně a špinavě. Musíš si stále dávat pozor, ať nešlápneš do louže, bláta, na slupky od ovoce a zeleniny nebo rovnou na plastové odpadky. Stánky jsou nesourodé, každý v jiné barvě a o jiné velikosti prezentuje samozřejmě jiný sortiment.

Trh, Poľsko
Zdroj: REFRESHER/Timotej Gašper

Po úvodním „kolečku“ na tržišti našim očím neuniknou nejméně tři čtyři transakce, které probíhají samozřejmě bez vystavení účtenky. Nálada na trhu je smíšená a vyvolává v nás spíše rozpaky.

Doporučeno
KVÍZ: Szukać karawan nebo zachod? Prozkoušej se ze známých „špeků“ z polštiny KVÍZ: Szukać karawan nebo zachod? Prozkoušej se ze známých „špeků“ z polštiny 17. září 2023 v 17:00

Na jedné straně si tu desítky lidí nadšeně prohlížejí různé zboží a spokojeně si do auta odnášejí plné tašky. Na straně druhé tu vidíme spoustu podivínů a lidí s vytřeštěnými výrazy... Uprostřed tržiště pak stojí luxusní SUV, kolem kterého pobíhá a pokřikuje asi devět lidí, zatímco desátý leží pod autem na zádech.

V řeznictví se to jen hemží

Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 4. 7. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
za 125 Kč0
a čti vše bez omezení
Vyzkoušet zdarma
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 162069 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jaké jsou na trhu ceny.
  • Co se stalo v obchodě s masem.
  • Jaký prodavač nás pronásledoval a proč.
  • Co na tržišti většina návštěvníků nakupuje.
Domů
Sdílet
Diskuse