Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2024 v 16:00
Čas čtení 2:16
Anna-Marie Hanzlíková

Zemřela hvězda Osvícení. Shelley Duvall byla mnohem víc než jen oběť

Zemřela hvězda Osvícení. Shelley Duvall byla mnohem víc než jen oběť
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY CELEBRITY FILM
Uložit Uložené

Jak bychom si všestrannou herečku měli pamatovat?

Ve čtvrtek svět obletěla zpráva, že odešla herečka Shelley Duvall. Pro The Hollywood Reporter to sdělil její partner Dan Gilroy. „Má drahá, sladká, úžasná životní partnerka a přítelkyně nás opustila. V poslední době příliš trpěla, teď je volná,“ sdělil novinářům.

Internet se tak zaplnil titulky, že zemřela hvězda Kubrickova legendárního hororu Osvícení. Přitom i samotný zmiňovaný Hollywood Reporter ji v nekrologu označil jako všestranně dovednou herečku.

Jak o ní píší média

Ona sama nikdy nelitovala, že na roli, která ji ale jistým způsobem zaškatulkovala, Kubrickovi v osmdesátkách kývla, jak připomínají například v jejím profilu na Entertainment Weekly (EW). V něm vyvrací i mýtus, že Osvícení pochroumalo hereččino duševní zdraví a donutilo ji z Hollywoodu odejít. Dlouho se totiž mělo za to, že její pozdější odchod ze světa filmu způsobilo právě údajné maniakální týrání zpoza kamery.

„Je důležité, abychom její život neredukovali na pasivní oběť, jejíž domnělá slabost a nedostatek odolnosti způsobily, že se ocitla v rukou náročného filmaře. Rámování Duvall tímto způsobem jí prokazuje velkou medvědí službu a v našem kolektivním povědomí ji zbavuje dějinnosti, síly a tvůrčího talentu,“ píší autoři.

Doporučeno
Devatenáctiletý Brit zmizel na Tenerife beze stop. Jeho matce teď chodí děsivé zprávy, záhadu sleduje celý svět Devatenáctiletý Brit zmizel na Tenerife beze stop. Jeho matce teď chodí děsivé zprávy, záhadu sleduje celý svět 10. července 2024 v 16:00
Doporučeno
Tyto hry teď koupíš za méně než 250 korun. Ve slevě je nejlepší česká hra, parádní batmanovka a další Tyto hry teď koupíš za méně než 250 korun. Ve slevě je nejlepší česká hra, parádní batmanovka a další 12. července 2024 v 11:00
Doporučeno
Wake up, Eminem dropnul nové album. První reakce jsou nadšené Wake up, Eminem dropnul nové album. První reakce jsou nadšené 12. července 2024 v 9:27

Bohatá herecká kariéra

Připomínají i její další významné role, především ve filmech Roberta Altmana (například McCabe a paní Millerová, Brewster McCloud, Zloději jako my). Natáčela i s Woodym Allenem, zahrála si v jeho oscarové Annie Hall. 

„Kvůli Stanleymu! Byla to fascinující zkušenost. Byla to tak intenzivní práce, že si myslím, že to člověka udělá chytřejším – ale nechtěla bych si tím projít znovu.“

Duvall neměla žádné formální vzdělání a okamžitě prokázala své vrozené herecké schopnosti: jedinečný zpěvavý styl přednesu, svérázný smysl pro humor, fascinující rovnováhu mezi sebejistotou a jemnou zranitelností,“ vyzdvihují její schopnosti ve zmíněném nekrologu.

Právě její citlivost, oduševnělost, emocionální syrovost a ohromné fyzické nasazení pak způsobily, jak hluboce prožívala svou roli Wendy Torrance ve zmiňovaném Osvícení. I přes příkoří ale rozhodnutí vzít roli nikdy nelitovala. „Nevyměnila bych tu zkušenost za nic na světě,“ řekla v roce 2001. „Kvůli Stanleymu! Byla to fascinující zkušenost. Byla to tak intenzivní práce, že si myslím, že to člověka udělá chytřejším – ale nechtěla bych si tím projít znovu,“ zavzpomínala tehdy.

Jak sama nahlížela na osudovou roli

Přestože se vědělo, že herečka bojuje se svým duševním zdravím, Osvícení za to prý nemohlo. V pozdějších rozhovorech opakovala, že Kubricka měla ráda a žádnou zášť k němu v tomhle směru nechová. Natáčela totiž i dále.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Rolling Stone Italia (@rollingstoneitalia)

Do ústraní se stáhla až po přelomu milénia. V roce 2002 se po zemětřesení, které zničilo její původní dům, přestěhovala z Los Angeles do Texasu. „Bylo to skvělé, všechny ty roky v L. A., opravdu úžasné,“ řekl její dlouholetý partner Dan Gilroy listu The New York Times. „A když jsme se po zemětřesení přestěhovali, bylo to v Texasu skvělé. Šlo to z kopce, když se začala bát, možná nechtěla pracovat. Je opravdu těžké to připsat na vrub jedné věci,“ míní i on.

Doporučeno
Trápí tě v létě odřená stehna? Vyzkoušeli jsme kalhotky, gely i pásky proti tření a víme, co funguje nejlépe Trápí tě v létě odřená stehna? Vyzkoušeli jsme kalhotky, gely i pásky proti tření a víme, co funguje nejlépe 10. července 2024 v 7:00

Shelley ve čtvrtek 11. července 2024 podlehla komplikacím spojeným s cukrovkou. „Duvall dávala do každého svého vystoupení všechno a my máme obrovské štěstí, že se o dar své přítomnosti dělila tak dlouho,“ uzavírá nekrolog EW.

Domů
Sdílet
Diskuse