Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
30. července 2024 v 10:10
Čas čtení 1:05
Magdalena Trajerová

Jak zabránit útoku žraloka? Iniciativa v USA testuje drony a umělou inteligenci

Jak zabránit útoku žraloka? Iniciativa v USA testuje drony a umělou inteligenci
Zdroj: Unsplash/Marcelo Cidrack/na voľné použitie
ZAHRANIČÍ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) UMĚLÁ INTELIGENCE ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Kalifornská univerzita vyvíjí umělou inteligenci, která by pomocí dronů uměla odhalit výskyt žraloků na pobřeží.

Nová iniciativa SharkEye zastřešena laboratoří Benioff Ocean Science Laboratory (BOSL) Kalifornské univerzity v Santa Barbaře využívá drony pro monitoring dění pod vlnami. Umělá inteligence by měla umět rozeznat žraloky pohybující se u pobřeží. Pokud žraloka spatří, odešle zprávu lidem, kteří se přihlásili k odběru upozornění. Výstrahu tak během chvíle mohou dostat místní plavčíci, majitelé surfařských obchodů či rodiče dětí.

Doporučeno
Turista Svaťa cestuje z Brna do Austrálie po zemi. „Tálibánců jsem se nebál. Spaní většinou sháním až po setmění,“ říká Turista Svaťa cestuje z Brna do Austrálie po zemi. „Tálibánců jsem se nebál. Spaní většinou sháním až po setmění,“ říká 28. července 2024 v 8:00

Kontroly vod při pobřeží pomocí videí probíhají již dnes. Plavčíci a úředníci monitorují video streamované z dronové kamery. To ale vyžaduje vysoké soustředění, zatímco práci ztěžují rozbouřené vlny či odlesky slunce. Zároveň je složité rozlišit na kameře zvlněné chaluhy, tuleně a paddleboardisty od opravdové hrozby žraloků. Jedna studie zjistila, že takováto lidská kontrola detekuje žraloky pouze asi v 60 procentech případů.

Vědci si proto od umělé inteligence slibují vyšší přesnost. Testy aplikace SharkEye již nyní ukazují, že si AI vede lépe než člověk. Dokáže totiž rozlišit i ty žraloky, které lidské oko přehlédlo.

Sharkeye shromažďuje videa žraloků, skrze něž analyzuje jejich chování. Záběry vkládá i do modelu strojového učení počítačového vidění. Umělá inteligence získává z obrázků a videí informace, které pak dokáže uplatnit při vyhledávání žraloků.

Doporučeno
Horor roku míří do českých kin. Nicolas Cage je v něm k nepoznání Horor roku míří do českých kin. Nicolas Cage je v něm k nepoznání 25. července 2024 v 10:31
Doporučeno
Tohle jsou nejlepší smažené dezerty na světě. Česko zabodovalo dvěma dobrotami Tohle jsou nejlepší smažené dezerty na světě. Česko zabodovalo dvěma dobrotami 24. července 2024 v 8:42
Doporučeno
Večery jen pro černošské diváky. Hvězda z Game of Thrones uvede svou divadelní hru neobvyklým způsobem Večery jen pro černošské diváky. Hvězda z Game of Thrones uvede svou divadelní hru neobvyklým způsobem 28. července 2024 v 13:45

To s sebou ovšem nese jistou komplikaci, pokud by vědci chtěli uplatnit aplikaci jinde, než kde ji tímto způsobem trénují. Každé moře vypadá trochu jinak a různě vypadají i jednotlivé druhy žraloků. SharkEye musí být natrénovaný z obrázků a videí, které poté v terénu bude analyzovat. Pro ostatní oblasti by se tedy musel pomocí hlubokého učení přeškolit.

Pokud vše půjde hladce, bude SharkEye pomáhat s manuálním dohledem již na konci sezóny nebo začátkem příštího léta. Do budoucna by pak mohl lidskou kontrolu zcela vyměnit.

Domů
Sdílet
Diskuse